proszę o pomoc mesothelial cell ogniskowo (+), TTF-1(-)
opis makroskopowy 5 szarych 0,2-0,3cm 1xcał.
Mesothelioma malignum monophasicum epithelioides.
Wykonane badanie wykazało w komórkach nowotworu
Mesothelial cell ogniskowo (+), TTF-1(-)
Bardzo proszę o interpretację wyników mojego taty ponieważ wizyta u onkologa pomimo że prywatnie dopiero za tydzień
Z góry dziękuję
Dziękuje. Proszę jeszcze o informację czy można wywnioskować po podanych wyżej informacjach jakie jest to stadium choroby i czy rokowania są faktycznie aż tak złe jak udało mi się wyczytać na internecie (chodzi dokładnie o dane które wskazują że 70% osób ze zdiagnozowanym międzybłonniakiem złośliwym na opłucnej nie dożywa 12 m-cy)
Jeszcze raz dziękuje za bardzo cenną informację
czy można wywnioskować po podanych wyżej informacjach jakie jest to stadium choroby i czy rokowania są faktycznie aż tak złe
aby ocenić stadium zaawansowania choroby (ustalenie klasyfikacji TNM) potrzebny jest na pewno opis tomografii klatki piersiowej, RTG albo USG.
Pozdrawiam
Tak jak napisała łucja, do oceny stopnia zaawansowania choroby konieczny jest wynik TK klatki.
Przytaczasz na razie wynik histopatologiczny, który pozwala zdiagnozować chorobę, jednak nie umożliwia oceny jej zaawansowania.
Witam Michał. Walka z międzybłoniakiem jest walką z wiatrakami. Aktualnie w żadnej klinice na swiecie na jaką trafiłam w internecie nie prowadzi się badań klinicznych nad międzybłoniakiem. Pewnie dlatego że zachorowalność na niego jest jeszcze dość rzadka :(. Awilem podał Ci mój wątek do przeczytania, u nas narazie po wygranej walce z bardzo ciężką infekcją jest stagnacja tzn mąż jest słaby ma duszności ale mam w domu koncentrator tlenu, dobrze ustawione leki p.bólowe i narazie tyle. Napisz ile lat ma Twój Tato?
Witam
Tata jest już po wizycie u onkologa i został skierowany do instytutu onkologi w Gliwicach. Pierwsza wizyta - ustalono leczenie chemią, a na drugiej wizycie, drugi lekarz stwierdził że niestety w tym instytucie nie leczą tego rodzaju nowotworu i został odesłany ze skierowaniem na oddział pulmologiczny do najbliższego szpitala. Najbliższy możliwy termin rozpoczęcia chemioterapi to 15.01.2011r. na oddziale pulmonologicznym w Zabrzu.
Dodam jeszcze że od sierpnia do listopada nie można było zdjagnozować co jest przyczyną powstawania wody w prawym płucu, czyli już pół roku nowotwór jest nieleczony.
Proszę o informację i opinię czy zawsze terminy przyjęcia do szpitala ze skierowaniem dla pacjętów ze złośliwym nowotworem są tak odległe czy jest to jakiś skrajny przypadek na który natrafiliśmy, oraz o informację gdzie na śląsku lub w sąsiednich województwach można się udać aby być może trafić na szpital który w krótszym terminie podejmie leczenie.
Z góry dziękuje za cenne informacje.
MIchale
15 stycznia to strasznie długo:( Ponad 1,5 miesiąca!!!!
Szukaj, dopytuj w całej Polsce - może uda się znaleźć coś szybciej!
Pamiętam, że były na forum opisywane przypadki międzybłoniaka i jest to rzeczywiście rzadki nowotwór i lekarze odsyłają pacjentów, ale poszukaj w postach, a może ktoś Ci pomoże i naprowadzi na jakiś osrodek, w którym leczą te nowotwory. Moim zdaniem termin oczekiwania jest naprawdę zabyt długi, tym bardziej, że - jak piszesz - straciliście już sporo czasu podczas diagnostyki:(
trzymam kciuki, by udało się przyśpieszyć chemię!
pozdrawiam cieplutko
Oczywiście przekręciłem 15.01.10 to termin najbliższy w Katowicach, w Zabrzu jest szansa na wcześniejsze leczenie.
Proszę o opinie na temat Profesora Kozielskiego bo najprawdopodobniej do niego się udamy.
Dziękuje
Rozmawiałam z nim dwa razy mama miała być poddana szczepionce ,niestety pojawiły sie przerzuty i odstapiono od podawania.
Natomiast wydaje sie byc całkiem rzeczowy i konkretny.
Więcej niestety na jego tamat nie moge sie wypowiedziec.
Trzymam kciuki abyscie jak najszybciej sie tam dostali.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum