Witam
2 tygodnie temu, mój tata (lat 39, palący) poszedł na badania okresowe, wszystkie wyniki wyszyły dobrze. Później dostał skierowanie no RTG płuc, ponieważ pracuje w firmie, gdzie często spotyka się z chemikaliami, pyłem itp. Dziś przyniósł wyniki tego RTG, gdzie zostało zapisane
-drobne guzkowate zagęszczenia w obu płuc
-zwapnienia w obu wnękach płuc
Co to oznacza, czy to coś poważnego, czy nie ? Nie chce panikować, bo sama nie wiem co to znaczy, ale bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję
Opis badania:
-drobne guzkowate zagęszczenia w partiach przyśrodkowo - dolnych obu płuc
-zwapnienia w obu wnękach
-serce w normie
Wskazane porównanie z poprzednimi radiogramami
Tyle jest zapisane
Wiem jeszcze tyle, że 5 lat temu miał tata robione RTG klatki piersiowej i nie wykryto nic szczególnego, wszystko było ok.
Czyli, koniecznie musi iść do lekarza
Tak, twoj ojciec musi isc do lekarza z tym wynikiem i on zdecyduje.
''Guzkowate zageszczenia'' - to moze byc wszystko, od zmian zapalnych po nowotworowe.
Twoj ojciec jest dosc mlody, rak pluc najczesciej jest domena osob starszych, ok. 60 letnich.
Niemniej narazenie na substancje takie, jak azbest, chrom, palenie tytoniu podnosi ryzyko zachorowania.
No właśnie najgorsze jest to, że pracuje w takich warunkach a nie innych, na dodatek pali a miał już rzucać 2 lata temu.
Jeszcze kolejny krok, przekonać go, żeby poszedł to lekarza bo na upartego nie che iść bo boi się diagnozy, ale tłumacze mu, że nie jest jeszcze wszystko przesądzone, może być to coś innego.
Dziękuję za opinię, jak będę wiedzieć coś więcej od razu dam znać.
Niestety, ja nie rozumiem i nie pochwalam tego, ze tak duzo doroslych facetow nie chce isc do lekarza. Wiem, ze to wynika ze strachu, niemniej im wczesniej - tym lepiej.
Daj znac, jak bedziesz wiedziec wiecej. Dobrze byloby zrobic TK klatki z kontrastem, na ktore potrzebne jest skierowanie, nawet na prywatne badanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum