Witam. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników mojego taty jak również o dalszą diagnozę. Jak bardzo jest on zaawansowany i jakie są rokowania .
Nie znam się na wynikach, dlatego niżej je podaje.wynik badania:
Carcinoma microcellulare (G-3).
Utkanie raka znajduje się w sześciu wycinkach, spośród ośmiu wycinków nadesłanych do badania.
Badanie cytologiczne popłuczyn oskrzelowych 8.
Guz w ujściu oskrzela płata górnego prawego.
Wynik badania:
Źle zachowane komórki nabłonka dróg oddechowych, rozproszone limfocyty i makrofagi, w tle masy białkowe, śluz i erytrocyty.
Komórek nowotworowych w badanym materiale nie stwierdza się.
Bronchoskopia :
Struny głosowe prawidłowo ruchome. Tchawica bez zmian. Carina maior ostra. Po lewej stronie oskrzela płata górnego prawidłowo drożne. Szparowate ujście LB-6- ucisk z zewnątrz. Po stronie prawej oskrzela płata górnego prawego widoczna patologiczna ziarnina zamykająca światło. Z tego miejsca pobrano wycinki. Popłuczyny na cytologię i bakteriologię.
Komputerowa tomografia:
W górnym biegunie prawej wnęki widoczna podejrzana zmiana guzowata , wzmacniająca po podaniu kontrastu wielkości ok.34xz30mm. Naciek oskrzeli segmentów 1 i 2 płuca prawego z częściową ich niedodmą, bez przekroczenia granicy segmentów.Obraz w pierwszej kolejności odpowiada płaskonabłonkowemu ca. Niepodejrzany guzek podopłucny w szczycie segmentu 6 płuca prawego średnicy 6mm. Poza tym miąższ płuc prawidłowo powietrzny, bez innych zmian naciekowych i ogniskowych. Jamy opłucne wolne. Patologii węzłowych nie uwidoczniono. Aorta z okrężnymi, częściowo zwapniałymi blaszkami miażdżycowymi grubości do 6mm.
Narządy nadbrzusza objęte badaniem bez istotnych zmian patologicznych.
Struktury kostne bez podejrzanych zmian ogniskowych.
Tak. Diagnostyka ultrasonograficzna brzucha i przestrzeni zaotrzewnej.
Pęcherzyk żółciowy o cienkich ścianach , kamieni nie zawiera. Drogi żółciowe prawidłowo szerokie.Struktura i wielkość wątroby, trzustki oraz śledziony prawidłowa.Nerki prawidłowej wielkości. UKM-y nieposzerzone. Kamieni nie uwidoczniono. Naczynia jamy brzusznej i przestrzeń zaotrzewnowa bez zmian. Pęcherz moczowy o równych, gładkich ścianach.
wykonano też badanie palcem odbytu.
Badaniem per rectum stwierdza się prawidłowe napięcie zwieracza odbytu. Gruczoł nkrokowy nieco powiększony, gładki, ze sny uciskowo. W zasięgu palca badającego bez zmian patologicznych.
Zapewne tata będzie teraz otrzymywał chemioterapię w schemacie PE, standard w DRP. Na razie wygląda to na chorobę w stadium ograniczonym, więc być może lekarz będzie rozważał radioterapię - nie wiemy jednak, czy stan pacjenta będzie na to pozwalał.
Chyba, że onkolog coś już zadecydował odnośnie leczenia?
Najpierw tata był wstępnie przygotowywany pod zabieg na płuco, ale gdy przyszedł wynik z histopatologii to powiedziano mi , że nie można tego operować, tylko w grę wchodzi chemioterapia. Już jest umówiony na oddział onkologii we wtorek na chemię.
Jakie są szanse na przyszłość?. Co oznaczają te symbole które Pani pisze, b nie znam się na nich .
DRP (wyjaśniałam wyżej) = drobnokomórkowy rak płuca
Jeśli faktycznie mamy tu do czynienia z ograniczoną postacią choroby, to przy zastosowaniu chemioterapii mediana czasu przeżycia wynosi 12 - 16 miesięcy.
Przy zastosowaniu jednoczesnej chemioradioterapii i późniejszym profilaktycznym naświetlaniu mózgowia można w stadium choroby ograniczonej uzyskać 2-letnie przeżycie u 20-40% pacjentów.
G3 to guzy wysoce złośliwe, a zwłaszcza drobnokomórkowe.
W przypadku nowotworów drobnokomórkowych niestety operacja nie jest możliwa.
Kasiu, jeżeli jest to postać ograniczona nowotworu, to zaproponują Wam leczenie radykalne, chemioterapia + naświetlania.
Więc jest szansa na wyleczenie i tego się trzymaj.
Leczenie raka to leczenie długie i każdy dzień przynosi coś nowego, dlatego nie powinnaś wybiegać za bardzo do przodu.
Jeżeli masz pytania to pisz.
_________________ "Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
kaska, witaj. Tak jak pisała ela1, skupcie się teraz na leczeniu. Chwilami może być Wam ciężko, dbajcie o Tatę, bądż przy Nim w każdej wolnej chwili, bliskość ukochanych osób pomaga chorej osobie w walce z chorobą. Pozdrawiam i tulę
kaska, Gdy dowiaduję się, że kolejna osoba zapada na tego potwora, to najchętniej wykrzyczałabym całemu światu, jakie to strasznie niesprawiedliwe. To nie jest w porządku!
Walczcie o każdą chwilę, o każdy uśmiech taty. Bądźcie silni i "stawajcie" na głowie, by tata czuł Waszą wolę walki. Nie będzie łatwo, ale dacie radę, bo nie ma innego rozwiązania. Bardzo serdecznie Was pozdrawiam i życzę wiele sił i determinacji. Dacie radę! D A C I E !
Witam wszystkich. Bardzo dziękuję za wiele ciepłych słów. Dziękuję w "naszym" imieniu.
Będę na bieżąco pytać o jakieś nowe rzeczy, których nie rozumie. A teraz robię wszystko by byś z tatą. Dziękuję jeszcze raz. Pozdrawiam wszystkich w podobnej sytuacji i jestem z Wszystkimi duchem.
Witaj kaska
mój tato właśnie zakonczył chemię i naprawde czuje sielepiej napewno chemia pomogła na jak dłuho nie wiem ale najważniejsze że jest lepiej..... Bedzie dobrze i u Was tylko trzeba wierzyć...spędzaj jak najwięcej czasu z tata i nie załamujcie się... wiem jak rto jest przeżywam to samo ale nie dajemy się... Pozatym jest tu bardzo wielu ludzi którzy naprawdę wspierają i to tez jest bardzo potrzebne. Trzymam za Was kciuki....
_________________ Agaz Tato, żebym choć raz mogła się do Ciebie przytulić, jeszcze Cię dotknąć!
Witam ponownie.
Opisuje dalsze leczenie mojego taty i proszę o dalszą diagnozę na temat stanu zdrowia oraz wybranej chemioterapii. Tato przebywał na oddziale onkologii od 17.01.2012 - 21.01.2012 roku.
Zastosowane leczenie : 1 cykl chemioterapii : CBP 450 mg, VP 450 mg, Dexaven, Ranic, Metoclopramidum.
Termin kolejnego cyklu chemioterapii wyznaczono na 07.02.2012r.
W rozmowie z Panią doktor dowiedziałam się, że tato będzie brał 6 cykli chemioterapii. Po 3 cyklach ma mieć kontrolne badanie, a na końcu ma jeszcze mieć radioterapie na głowę, ponieważ najczęstsze przerzuty są do głowy.
Pierwszy cykl zniósł dosyć dobrze, bez szczególnych mdłości i bez wymiotów.
Martwię się, ponieważ tato ma wiele innych poważnych chorób, jest po bajpasach - 04.2007r, niedoczynność tarczycy, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, stan po przezcewkowej resekcji guza nowotworowego z miejscową chemioterapią 1995r, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa.
Co to wszystko będzie znaczyło dla taty ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum