Dzień dobry,
dziś moja mama odebrała wyniki biopsji tarczycy, które brzmią następująco:
"ROZPOZNANIE
BAC/USG hipoechogenicznej zmiany o średnicy 11mm w lewym płacie tarczycy. W rozmazach tyreocyty, niektóre tworzące struktury drobnopęcherzykowe. Obraz zmiany pęcherzykowej o nieokreślonym znaczeniu. Kategoria 3."
Byłbym wdzięczny za "odczyt" tego wyniku. Szukałem w sieci informacji, ale wbrew pozorom bardzo ciężko znaleźć identyczny lub chociaż b. podobny wynik.
Obraz zmiany pęcherzykowej o nieokreślonym znaczeniu.
Ten dość ogólnikowy zapis mówi, że nie można jednoznacznie określić, czy zmiana ma charakter złośliwy.
W biopsji komórek nowotworowych nie stwierdzono, jednak nie oznacza to, że z całkowitą pewnością zmiana jest niezłośliwa.
W takiej sytuacji lekarz powinien zaproponować dalsze postępowanie diagnostyczne.
W uzupełnieniu na temat zmian pęcherzykowych tarczycy (nowotworów łagodnych oraz złośliwych) i ich diagnostyki mogę polecić to opracowanie.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum