Witajcie,
jestem Ewelina i mam 25 lat, i trochę się zastanawiałam nad tym, co mam napisać w tym poście....
Przede wszystkim zależy mi na informacji na temat nowotworu pęcherzykowatego tarczycy,
który został u mnie wykryty około półtora miesiąca temu.
Przeraża mnie to, że nie wiem jak to będzie wszystko wyglądać,
tzn. operacja i to co nastąpi po ostatecznym badaniu histopatologicznym zmiany.
Przeraża mnie ta nie pewność, bo nie wiem na sto procent czy to rak czy nie.
Z uwagi na wielkość guza, który ma około 2 cm trzeba wyciąć całą tarczycę.
Na razie czekam na telefon ze szpitala...
Myślę, ze najbardziej potrzebuję zwykłej i szczerej rozmowy ...
Witaj Ewelino!
Moje przeżycia już znasz z bloga, więc nie będę marudził. Chciałem się tylko przywitać i zapewnić, że tutaj znajdziesz wiele życzliwości i konkretnych odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.
3maj się dzielnie, a ja 3mam za Ciebie kciuki!
nie będę się licytować, co do nowotworu, bo zdaję sobie z tego sprawę, z mój jest niczym groźnym w porównaniu do mogących wystąpić...
tak jak napisałam po prostu wiem za mało i to mnie przeraża
w każdym razie optymizm mnie nie opuszcza, bo grunt to pozytywne myślenie ;-) dziękuję za dobre słowo ;-)
[ Dodano: 2012-01-22, 22:19 ]
USG tarczycy
w obrazie USG gruczoł tarczycy prawidłowo położony, dwupłatowy nieco powiększony w zakresie płata lewego o obniżonej jednorodnej echostrukturze, uwidoczniło się kilka zmian bezechowych, największa w prawym płacie z przepływem na zewnątrz wielkości 9,5 x 6 mm, oraz w lewym płacie dobrze odgraniczony guzek hypoechogeniczny z przepływem również wewnątrz, wielkość około 17x13x21mm
Wynik biopsji: neoplasia follicularis
obraz cytologiczny budzi podejrzenie nowotworu pęcherzykowatego i wymaga ost. weryfikacji histopatologicznej materiału operacyjnego.
Termin operacji- czekam na telefon ze szpitala tj. Centrum Onkologii w Warszawie,
Ewe551 - jak się miewasz? jesteś już po operacji?
Znalazłam Twój opis choroby, który jest bardzo zbliżony do mojego (przy czym mój guz jest jeszcze większy).
Napisz proszę jak przebiega Twoje leczenie, jak wyglądała operacja, itd.
Dziękuję
Kreseczka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum