jak wiemy po długim leczeniu w szpitalu może przypałętać nam się infekcja biegunkowa CDI i moje pytanie brzmi czy dla osoby chorej na nowotwór może ona być zabójcza i cz jest jakieś specjalistyczne leczenie w takim przypadku?
mam pytanie dotyczący zakażeń w szpitalach szczepem CDI-czy często zdarzają się one na onkologii?
Generalnie w ostatnim czasie drastycznie wzrosła ilość zakażeń szpitalnych w tym szczepem CDI. Natomiast jak to wygląda na terenie poszczególnych szpitali i oddziałów trudno powiedzieć.
W każdym szpitalu na bieżąco prowadzone są raporty o sytuacji epidemiologicznej. W każdym szpitalu jest zespół ( lekarz i pielęgniarka epidemiologiczna), który obejmuje swym zasięgiem zapobieganie i zwalczanie zakażeń. W poszczególnych oddziałach pielęgniarka oddziałowa ma obowiązek zgłaszania zakażeń na swoim oddziale zespołowi w/w. Mimo że są opracowane i przestrzegane procedury epidemiologiczne - niestety nadal to walka z wiatrakami.
Temat rzeka....
Kończąc dodam, jeśli chcesz wiedzieć jak się mają sprawy na konkretnym oddziale, to powinnaś udać się z pytaniem do pielęgniarki epidemiologicznej w szpitalu. Też nie wiem czy odpowie. To są dane wstydliwe... , niestety często ukrywane...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum