witam.Dzisiaj otrzymałam wynik pet ct mojej mamy -prosze o pomoc w interpretacji wyników.
W badniu nie stwierdza sie obszarów wzmożeonego metabolizmu glukozy. Ponadto nie widoczniono zmiany bez wzmożonego metablolizmu glukozy:
- dośc liczne drobne zmiany ogniskowew płucu prawym o wym do 5 mm
- zmiana ogniskowa o wym ok 10x8 mm w seg.3 płuca lewego
- oraz pojedyncze drobne zmiany ogniskowe w płucu lewym do 4 mm
- w.chłonny przytchawiczny dolny prawy o wym 14x11 mm
- obszary hypodensyjnej w obrębie śledziony o zróżnicowanej gęstosci ale przewadze płynowe- torbiele
- wyspy kostne : w głowie kości udowej prawej (4mm)
- zagęszczenie struktury kostnej w wyrostku stawowym prawym kręgu L3 (5mm)
wnioski
w badaniu nie stwierdza sie typowych zmian o charakterze złośliwego rozrostu w tym zmiana ogniskowa w seg. 3 płuca lewego.
Drobne zmiany ogniskowe w płucach 9 do 5mm) z uwagi na wielkośc nie do oceny w pet do dalszej kontroli.
Bardzo prosze o pomoc w interpretacji tych wyników. 14 lat temu mama miałą resekcej żołądka- ( złośliwy rak zołądka). Martwię sie i kompletnie nie wiem czego sie po tych wynikach spodziewać
Te zmiany, które PET jest w stanie zbadać, nie wykazują cech nowotworowych.
Jednak konieczna jest kontrola tych drobnych zmian ogniskowych - są zbyt małe, by można je było zbadać badaniem PET, dlatego konieczna jest regularna kontrola (czy nie rosną).
Czy coś się działo, że mama dostała skierowanie na PET?
Dziękuje za odpowiedz. Mama miała robione rentgen i na zdjęciu widoczny był guzek 10 mm. Lekarz prowadzący powiedział ze jest taka możliwość ze jest to przerzut na płuca, bo jak twierdzi rak żołądka miewa przerzuty i to najczęściej do płuc. Od czasu operacji resekcji żołądka mam ma regularnie robione bronchoskopie i rentgeny i jak do tej pory wszystko było dobrze. Teraz dopiero wyszło że ma tego guzka. A to że są tam zmiany ogniskowe to nie jest to niepokojące??.
Mogą to być zmiany wynikające z jakiejś infekcji, przeziębienia, zapalenia oskrzeli czy płuc. Mogą to być też ewentualne przerzuty, ale na razie nie da się tego stwierdzić - dlatego konieczna jest systematyczna ich kontrola.
Na razie nic nie wskazuje na to, by miało to być coś niepokojącego.
mam jeszcze pytanie odnosnie węzłów chłonnych.W opisie jest podany rozmiar "w.chłonny przytchawiczny dolny prawy o wym 14x11 mm " czy ten wymiar jest prawidłowy i co może powodować powiększenie weżłów chłonnych?????
eskimos, prawidłowa wielkość węzłów chłonnych, to do 10mm.
Powiekszone węzły mogą być, tak jak napisała absenteeism przy róznego typu infekcjach.
pozdrawiam
_________________ "Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum