Witam,
spiesząc z pomocą mojej mamie, natrafiłem na pewien problem z dostępem do zabiegu radioembolizacji. Chodzi o to, że radioembolizacja TEORETYCZNIE jest w koszyku świadczeń gwarantowanych jest przy niej zapis, że jest refundowana jako terapia niestandardowa za zgodą płatnika jeśli wszystkie inne dostępne metody leczenia zostały wyczerpane. W Polsce wykonują to ośrodki w Warszawie i w Bydgoszczy, ale jest tam tez zapis że można to rozliczyć tylko poprzez chirurgię naczyniową jako radiologia zabiegowa więc tu już musi lekarz wszystko określić żeby to jakoś w tej chirurgii naczyniowej umieścić.
Pytanie, co zrobić, jakie kroki podjąć celem uzyskania zgody?
Chodzi o to, że już tam dzwoniłem i problem jest właśnie w finansowaniu przez oddziały chirurgi naczyniowej, bo jak powiązać radiologię, onkologię z chirurgią naczyniową. "przychodzi pacjent onkologiczny do chirurga i prosi o radioembolizacje..." ??? Dzwoniąc do Zakładu Diagnostyki Radiologicznej dowiemy się, że nie wykonują takich zabiegów, bo oddziały chirurgi nie chcą ich finansować. Także błędne koło, możliwość jest, ale nie można z niej skorzystać. POMOCY!
Rozmawiałem z dr Nowickim, kolejny raz powtarzam jest problem z finansowaniem przez oddziały chirurgi naczyniowej tego typu zabiegu. Jak rozwiązać ten problem?
Wynikło to co napisałem wcześniej, nie wykonują zabiegów, bo oddziały chirurgi nie chcą finansować tego typu zabiegów. Zasugerował, aby starać się o zabieg za granicą - ale żaden z NFZ na to się nie zgodzi, bo śwaidczenie jest możliwe w kraju.
[ Dodano: 2014-05-24, 17:39 ]
Ruszmy coś w tym kierunku, bo można uratować kilka istnień - napotkałem biurokratyczny mur, może ktoś wie jak go przebić?
Jarku,
jesli, jak twierdzisz - skonsultowałeś się (a raczej przypadek mamy) z dr. Nowickim i ten oświadczył Ci, że w Polsce "nie wykonuje się zabiegów radioembolizacji" (samo w sobie jest to interesujące...), to pozostaje Ci szukać poza granicami Polski.
[ Dodano: 2014-05-24, 17:49 ]
Jeszcze słowo - ani nie jest prawdą, że NFZ nie finansuje tego typu zabiegów poza granicami Polski, ani to, że w PL "nie wykonuje się" radioembolizacji, ani to, że "oddziały chirurgii" finansują jakiekolwiek zabiegi.
Miszmasz powstał w tym wątku, mam wrażenie, że oparty na niedoinformowaniu autora.
@P
opisałem problem, nie jestem w stanie określić co jest prawdą a co nie, bazuje na uzyskanych informacjach. Sam tego nie rozumiem, bo skoro mamy możliwości i fachowców którzy mogą wykonać zabieg radioembolizacji to dlaczego na dzień dzisiejszy tego się nie robi??? (proszę zadzwoń do Bydgoszczy i Warszawy to się dowiesz jeśli mi nie wierzysz).
Jasnym jest, że oddział niczego nie finansuje, bo świadczenie jest "za zgodą płatnika" - pisząc finansuje, mam na myśli, to w jaki sposób się to odbywa, przez jaki oddział można to rozliczyć.
Proszę o wyjaśnienie kwestii leczenia za granicą, gdy zabieg dostępny jest w Polsce. Jak NFZ na to się zapatruje?
Zabiegi radioembolizacji prowadzi obecnie Regionalny Szpital Specjalistyczny w Grudziądzu. Nie trzeba za nie płacić, bo są finansowane z zagranicznych środków. Więcej można znaleźć na stronie szpitala. http://bieganski.org/pl/news/438,0
Potwierdzam , szpitale nadal szukają osób do zabiegów . Warto sięzgłosić gdyż zabiegi są wykonywane za darmo . Wszystkie oinformacje zawarte są na stronie : https://epoch.org.pl/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum