Marian, witaj na forum
to nie jest cała dokumentacja, prawda? Uzupełnij proszę wątek. Pamiętaj, żeby usuwać dane osobowe pacjenta i lekarzy z załączonych plików.
Witam
Jestem po lobektomii dolnej płuca lewego i limfadenektomii śrud piersia Z92.4
Rozpoznanie, rak gruczołowy płuca.Po dziewięciu m-c od operacji zostałem skierowany na chemioterapię T2b,NO,M1a,G2-IV, jest to pierwszy cykl, a było ich cztery.
TK po 4cyklach CHTH i po lobektomii dolnej lewego płuca. W badaniu kontrolnym widoczna progresja. Segment 8,9 i obecnie 10 po str prawej Niewielka progresja zmian w płucu lewym.
Obecnie mam przerwę od chemii trzy m-c.
Moje pytanie to co mnie czeka napewno TK, ale czy chemioterapia też .
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2014-09-03, 21:12 ] Wątek scalony z poprzednim.
[ Dodano: 2014-09-04, 12:35 ]
Chemio terapia cykl IV.
Przerwa jest poto, aby zobaczyć jak się będzie rozwijać rka tak myślę. W listopadzie mam kontrolny TK
Wszystkie wyniki jakie wklejasz są PO lobektomii. Ponownie - czy o zmianach w przeciwległym płucu było wiadomo PRZED lobektomią? Bo żadnego badania z tego okresu nie mamy. Mogę się tylko domyślać, że nie, bo dopiero rok po operacji wdrożono chemioterapię.
I mała prośba - nie obcinaj dat w zdjęciach wyników, bo potem nie wiemy które są z kiedy.
PET jest z jaką datą robiony?
Ogólnie rzecz biorąc - nie ma czegoś takiego jak przerwa w leczeniu żeby zobaczyć jak rak będzie się rozwijał. Bez leczenia będzie się rozwijał i tego nikt nie musi sprawdzać. Jeśli obecny schemat chemioterapii nie działał, trzeba rozpocząć inny.
Czy guz był badany pod kątem mutacji EGFR? Gdyby ta była obecna, można by rozważyć włączenie celowanego leczenia, choć dość mieszanego typu histologicznego nie jest to przesądzone.
Guz był badanypod względem mutacji. Idlatego zostałem poddany chemioperapii.
Chemioterapia byłaby tak czy inaczej - chodzi o to, że zostałeś poddany takiej a nie innej chemioterapii bo nie stwierdzono mutacji?
Czy mógłbyś odpowiedzieć na pozostałe pytania?
Marian2000 napisał/a:
A jak nazwać trzy miesięczną przerwę i ponowny TK.
Ja bym to nazwała czekaniem na progresję, bo trudno żeby przy nieskutecznym leczeniu I linii i przerwie w leczeniu nagle choroba zaczęła ustępować.
I będziemy bardzo wdzięczni za uzupełnienie informacji - nam zależy by pomóc, dlatego zadajemy (może wiele) pytań, ale jeśli Tobie zależy na naszej pomocy, to spróbuj dostarczyć nam JAK NAJPEŁNIEJSZYCH odpowiedzi.
Jak zwał tak zwał ale czekanie na progresje bez sęsu , bo progresja nastapiła, w tej cgwili jest przerwa jest poto trzy miesiące rzby sprawdzić czy się zatrzyma, czy będzie się rozwijać,PROGRESJA.A cyklów chemii miałe cztery
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum