Badanie TK jamy brzusznej (bez i z kontrastem wielofazowe).
Badanie wykonano 64 rzędowym, 128 warstwowym tomografem komputerowym TOSHIBA AQUILION CXL.
W miąższu wątroby kilka ognisk o typie meta z największym śr. 33 mm w segmencie 4a. Stan po zaprotezowaniu zewnątrzwątrobowych dróg żółciowych, dwie protezy w świetle PŻW, jego śr. maks. w odcinku proksymalnym 9 mm, bez widocznych złogów. Pęcherzyk żółciowy częściowo obkurczony, bez złogów. Dystalne odcinki protez w świetle dwunastnicy. W obrębie trzonu i częściowo głowy trzustki widoczna hypodensyjna zmiana o wymiarach około 44 x 31 mm z cechami naciekania okołotrzustkowej tkanki tłuszczowej. Dystalny odcinek przewodu trzustkowego Wirsunga poszezony do 4-5 mm, cechy atrofii ogona trzustki – Ca pancreatis susp. Do tyłu od trzustki na wysokości spływu lewej żyły nerkowej widoczne pojedyncze węzły chłonne śr. do 14 mm- meta susp. Nasilone zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze trzonów kręgów w stawach międzykręgowych i krzyżowo-biodrowych w obszarze badania, bez zmian podejrzanych o meta. Poza tym śledziona, nadnercza, nerki oraz płuca w obszarze badania bez zmian w obrazie TK.
Prosze o dokladniejsze wytlumaczenie tego wyniku. Dotyczy mojej babci. Z gory dziekuje.
Wyników nie "tłumaczy się" w oderwaniu od pacjenta - prosimy o więcej informacji. W jakim wieku jest babcia, czy choruje na coś przewlekle, czy był zabieg i wynik histopatologiczny stwierdzający raka trzustki (bo taki jest tytuł wątku)?
Nie chodzilo mi o tlumaczenie wynikow, tylko o wytlumaczenie tego, poniewaz nie jestem lekarzem i kilka zdan jest trudno zrozumiec.
Babcia ma okolo 63 lat, generalnie nie choruje na nic. Zabiegu zadnego nie bylo, o raku dowiedzielismy sie w maju.
Nic poza tym co w tej chwili tu opisalam nie mam, poniewaz mieszkam za granica a babcia jest w Polsce. Badania zostaly przeprowadzone u lekarzy bez specjalizacji onkologi. Babcia miala dzis miec nowe badania u onkologa, natomiast wystapily jakies problemy i musi czekac na dalsza odpowiedz.
Zabiegu zadnego nie bylo, o raku dowiedzielismy sie w maju.
Tzn. w jaki sposób stwierdzono, że to konkretnie rak trzustki - pobierano jakieś wycinki do badań histopatologicznych?
Czy w tej chwili to podejrzenie oparte jest jedynie na wyniku powyższego TK?
W obrazie TK widać mnogie przerzuty do wątroby, prawdopodobnie pochodzące od pierwotnego guza trzustki, który mógł też dać przerzuty do węzłów chłonnych.
Wynikow histopatologicznow babcia jeszcze nie miala, poniewaz lekarz sie tego nie chcial podjac poniewaz moze byc rozsianie. Drugi onkolog tez za bardzo tego sie nie chce podjac, wiec tak, w tej chwili to podjerzenie jest tylko oparte na wyniku TK i wczesniejszczego USG.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum