Według materiału
polskojęzycznego (str. 109) oraz
angielskojęzycznego:
Vaginal intraepithelial neoplasia - jest to wysoce zaawansowany stan przedrakowy pochwy (źródło polskie), właściwie już stan nowotworowy w najwcześniejszym stadium - tzw. in situ (źródło angielskie).
Carcinoma planoepitheliale G-2 akeratodes infiltrans colli uteri - rak płaskonabłonkowy nierogowaciejący naciekający szyjkę macicy o średnim stopniu złośliwości (G-2).
Odległość marginesu 4 mm (zapas zdrowej tkanki) nie jest zbyt wielka.
Guz kanału - stwierdzenie naciekania grubościennych (dużych ?) naczyń krwionośnych raczej wyklucza możliwość całkowitego usunięcia tych fragmentów guza, a co za tym idzie - stawia pod znakiem zapytania wielkość szansy na radykalne wyleczenie. Jednak oprócz leczenia operacyjnego pozostaje jeszcze chemio- i radioterapia.
pT2a2No:
Na podstawie badania patologicznego (p) stwierdzono wielkość guza / jego zaawansowanie w stopniu 2 (2a ?) - nie znalazłem źródeł odniesienia, jednak zwykle są 3 lub 4 stadia, zatem to uznać można za raczej średnie (?) ("2" występująca bezpośrednio przed N: nie spotkałem takiego oznaczenia. Może to jakiś błąd w zapisie wyniku ?).
No - prawdopodobnie N0 - oznacza, że nie stwierdzono przerzutów nowotworu do węzłów chłonnych, co jest na pewno dobrą diagnozą.
Więcej informacji o nowotworach narządów rodnych:
tutaj,
o klasyfikacji TNM:
tutaj, oraz
tutaj.
Przykro mi, że nie mogę bardziej pomóc, na pewno ktoś lepiej zorientowany uzupełni te informacje.
Życzę sukcesów w walce z chorobą i serdecznie pozdrawiam.