Od 17 m-c leczę się na raka lewej piersi her2+++ III stadium,
obecnie dostaję herceptynę jeszcze dwa razy,
mam usuniętą pierś i węzły chłonne .
teraz od jakiegoś czasu boli mnie lewa ręka,
na początku myślałam że może przesiliłam rękę , ale teraz boli mnie w nocy i w dzień czuję też dyskomfort.
Proszę mi powiedzieć czy to normalne że ta ręka boli czy to może rak kości?
Na pewno (ściślej mówiąc: z bardzo dużym prawdopodobieństwem) nie jest to rak kości.
Natomiast niestety bardzo możliwe jest, że nastąpiły przerzuty do kości raka piersi,
podane przez Ciebie objawy (ciągły i stały ból) są dość charakterystyczne dla takich przypadków,
także uwzględniając Twoją historię choroby: pierwotnie stwierdzone wysokie stadium,
co może sugerować progresję tej agresywnej formy raka (dodatni HER2).
W celu weryfikacji i w razie potwierdzenia tego zaordynowania odpowiedniego leczenia
(przeciw destrukcji kości bifosfoniany, przeciwbólowo radioterapia)
należy wykonać scyntygrafię kości, również zdjęcie RTG może być pomocne w diagnostyce.
Powinnaś niezwłocznie zgłosić Twojemu onkologowi te objawy i poprosić o diagnostykę.
Pozdrawiam i witam Cię na forum.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Jest jeszcze druga opcja... Ból ręki jest po stronie usuniętych węzłów chłonnych. Czy pamiętasz o masażu tej ręki?
Tak czy inaczej zgłoś to lekarzowi. Przy naszej chorobie trzeba wszelkie dolegliwości sprawdzać i wykluczać powiązania z rakiem.
Dziękuję bardzo za porady, byłam dziś u lekarz a, zrobiłam RTG ręki , stawu łokciowego i przedramienia i wszystko w porządku , nie mam przerzutów do kości .
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2012-10-17, 04:44 ] No to świetnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum