Witam, chciałbym się dowiedzieć opinii was czy któreś z tych znamion może być czerniakiem? Wiem, że po zdjęciach to nic konkretnego nie można powiedzieć, wizytę u lekarza mam we wrześniu, a do tego czasu chciałbym poznać wasze zdanie.
to znamię ma wielkość ok. 0,5cm
tę znamię posiadam od urodzenia, mieści się na środku pleców i jest długości 2 cm.
Witam, chciałbym się dowiedzieć opinii was czy któreś z tych znamion może być czerniakiem? Wiem, że po zdjęciach to nic konkretnego nie można powiedzieć, wizytę u lekarza mam we wrześniu, a do tego czasu chciałbym poznać wasze zdanie.
Obrazek
to znamię ma wielkość ok. 0,5cm
Moim zdaniem należy jak najszybciej skontaktować się z onkologiem (chirurg onkolog). Nie wiem u lekarza jakiej specjalności masz umówioną wizytę, ale termin wrześniowy to zdecydowanie za późno (choćby z tego powodu, że wykończysz się nerwowo). Jeżeli nie da się przesunąć wizyty na wcześniejszy termin spróbuj poszukać gabinetu prywatnego, nawet, gdy nie ma terminu wejdź do gabinetu pokaż znamię, i zapytaj, czy lekarz Cię może przyjąć.
Lekarz onkolog pewnie wytnie zmianę i prześle na badania histopatologiczne, wtedy Twoje wątpliwości zostaną rozwiane.
To czy znamię jest "od urodzenia" nie ma, aż takiego znaczenia jak to czy zmieniło się w ostatnim czasie, szególnie zwracając uwagę na zmianę barwy, nierówności brzegów i koloru, wielkość, zróżnicowanie.
Być może przestraszyłam niepotrzebnie, i nic się nie stanie, ale musisz działać i pamiętać, że nawet przy diagnozie czerniak nic, ale to absolutnie nic nie jest przesądzone !!!:))) (wiem to z doświadczenia).
A co spowodowało Twój niepokój - skoro znamię jest od urodzenia i skłoniło Cię do zgłoszenia do lekarza właśnie teraz ?
Jeśli jest tak, jak pisze Aga, to nie czekałabym do września.
Ja miałam usuwane podobne znamię na kolanie, które też miałam od urodzenia, ale nagle lekko spuchło i zaczęło swędzieć i boleć. Komórek nowotworowych nie stwierdzono, prawdopodobnie było to ugryzienie komara lub jakiś przypadkowy uraz, ale cieszę się, że zostało usunięte, było to 20 lat temu.
aga_73 napisał/a:
To czy znamię jest "od urodzenia" nie ma, aż takiego znaczenia jak to czy zmieniło się w ostatnim czasie, szczególnie zwracając uwagę na zmianę barwy, nierówności brzegów i koloru, wielkość, zróżnicowanie. Aga
Czerniak wcale nie musi rozwijac sie szybko moze to trwac latami. Jesli znamie zaniepokoilo cie wlasnie teraz to musialo cos sie w nim zmienic?
Najlepiej zeby obejrzal to dermatoskopem specjalista dermatolog. Jesli bedzie widzial cos podejrzanego to najlepiej wyciac.
Dlaczego teraz idę do lekarza, ponieważ chciałem to wyciąć aby do końca życia z tym nie chodzić. Ten pierwszy pieprzyk trochę niekiedy swędzi, zmian żadnych nie zauważyłem.
Wytnij jak najszybciej i koniec!
Ani to ładne, ani potrzebne, ani - przede wszystkim - bezpieczne.
jednak ważne, aby robił to dobry chirurg - odpowiednie marginesy, ale bez jakiejś niepotrzebnej dużej blizny itp.
_________________ Bardziej doceniasz to, co możesz stracić... Wciąż czuję oddech na plecach...
Ja bym wycięła. Mój czerniak rozwinął się właśnie z takiego znamienia ,,od zawsze,,. które miałam obserwować czy się nie zmienia.. no i obserwowałam, jak tylko się zmieniło to wycięłam.... i co i okazało się, że czerniak.
Wniosek taki, że wszystko co wygląda dziwnie niepokojąco i wymaga obserwacji do wycięcia. Moim zdaniem nie jest przesadą wycinanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum