Prośba o interpretację wyniku KT klatki piersiowej
Witam serdecznie,
Jestem po raz pierwszy na forum. Będę bardzo wdzięczna za poradę/podpowiedź.
Dzisiaj odebrałam wynik KT mojego Dziadka. Dziadek (81 lat) od kilku miesięcy ma spory kaszel, kiedyś palił papierosy (2 paczki dziennie), ale już od 40 lat nie pali. Proszę o interpretację załączonego wyniku - jaki jest najbardziej prawdopodobny scenariusz w takich przypadkach?
Dziękuję za odpowiedź. Dziadek nie uskarżał się na żaden ból - od lutego tego roku miał jedynie kaszel, na początku też katar - dlatego przez kilka miesięcy był leczony na przeziębienia/grypę itd. W końcu dostał skierowanie od lekarza pulmonologa na TK - wysłałam cały wynik. Dziadek nie ma żadnej przeszłości onkologicznej. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Dziękuję. RTG klatki było robione 2 tygodnie temu - ie mam dokładnego opisu, ale wykazało zacienienie, guzki. Wkleję jak tylko będę miała w ręce to badanie. Czekamy na powtórną wizytę u pulmonologa, aby zobaczył ten wynik. Czy mogę prosić o odpowiedź - jaki jest najbardziej prawdopodobny scenariusz?
Miałam na myśli jeszcze wcześniejsze RTG - czy w ogóle były wykonywane jakieś badania kontrolne płuc?
wrota napisał/a:
jaki jest najbardziej prawdopodobny scenariusz?
W tej chwili nie określi się % prawdopodobieństwa scenariuszy, po prostu konieczna jest dalsza diagnostyka. Oczywiście możliwe jest, że to zmiana nowotworowa, ale bez dalszych badań nie stwierdzi się tego.
Być może zlecona zostanie biopsja zmiany, bo może być ciężko dosięgnąć jej w bronchoskopii, ale to już do decyzji lekarza.
Badania kontrolne płuc nie były wykonywane. Ostatnio RTG robione było w 2009 roku - wtedy nie było żadnych niepokojących sygnałów. Czy znaczenie dla dalszego przebiegu sprawy może mieć fakt, że zarówno dwaj bracia, jak i ojciec Dziadka zmarli na raka płuc?
Dziadek znajduje się obecnie w szpitalu. Miał robioną bronchoskopię - nie widzieliśmy wyniku, ale lekarz stwierdził, że nie ma komórek nowotworowych. Czy możliwe jest, że badanie mogło ich nie wykazać, pomimo że istnieją? Pozdrawiam
Czasem w trakcie bronchoskopii lekarz nie trafi w guza, a czasem guz ma budowe niejednorodna, skladajaca sie i z kom.nowotworowych, i z kom.wlasciwych (nie-nowotworowych) i nawet jesli lekarz pobierze wycinek z guza, to wynik hist.pat moze wskazac na brak kom.nowotworowych.
wrota, tak jak napisałaś, potrzebna jest dalsza diagnostyka.
Dlatego, na 18.07 dziadek ma się zgłosić do szpitala, najpewniej chodzi o zrobienie BAC-biopsji.
pozdrawiam
_________________ "Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum