Trzy tygodnie temu przyslano mi wyniki mammografii ze wskazaniem na wykonanie USG piersi,
gdyz badanie wykazalo 10 mm guzek.
Przedwczoraj wykonalam USG piersi i oto wynik
"piersi o utkaniu tluszczowo-zrebowym,
w piersi lewej kw. wewn. ognisko mieszane ok. 11 mm sredn. - do BAC.
Doly pachowe wolne."
Zasugerowano wykonanie biopsji.
Poniewaz nie mam sie kogo poradzic, bardzo prosze o intepretacje wyniku.
Wykonam oczywiscie biopsje, ale moze trzeba cos jeszcze?
Biopsja ma sie odbyc pod koniec kwietnia. Czy ja przyspieszyc?
Ja na Twoim miejscu przyspieszyłabym tą biopsję, ale żeby była gruboigłowa, bo cienkoigłowa nie jest miarodajna, a jak było w moim przypadku zrobiłam cienkoigłową, ktora nie dała jednoznacznej odpow, a poźniej zlecono gruboigłową, ktora wykazała to co było, ale najważniejszy jest w tym czas, jeśli nic nie wykaże niepokojącego, to i Ty bedziesz spokojniejsza. Lepij wiedziec wszystko wczesniej i zaczac sie leczyć. Nerwy CIe zeżrą, anna
Zdecydowanie tak. Zaproponowany termin (6 tygodni) trzeba skrócić co najmniej o połowę,
a najlepiej byłoby do jednego - dwóch tygodni.
Proponowana przez Annę biopsja gruboigłowa jest znacznie bardziej miarodajna i wiarygodna,
nie wiadomo tylko, czy lekarz da się nakłonić do jej zlecenia
(to zapewne zależałoby od klasyfikacji ryzyka złośliwości zmiany (np. wg skali => BIRADS)
której jednak nie znamy).
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie piszesz, czy skier. masz na tą biopsję do Szpitala Onkolog, czy ambulatoryjnie w przychodni, jesli tak to postaraj się o skier. do Por. Chir. Onkologicznej Przyszpitalnej, w Centrach Onkologicznych wykonuja tylko biopsje gruboigłowe, z dziennym pobytem na oddziale, tam też ustala sie terminy, jesli masz mozliwosci to to przyspiesz, anna
Dzieki anna53,
zestresowana jestem bardzo, ale masz racje. Badania mialam robione w przychodni i tam tez mam skierowanie na biopsje. Juz zaczelam szukac oddzialu onkologicznego,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum