Witam proszę o wyjaśnienie badania USG tarczycy oraz radę dla mamy co dalej działać. Mama ma 54 lata.
"Tarczyca o dyskretnie niejednorodnej echogeniczności, nieco powiększona. Na granicy PP i cieśnia na poziomie trzonu, guzek hiperechogeniczny o wym. ok. 14x8x16mm z otoczką hipo poniżej i grzbietowo w okolicy bieguna dolnego PP guzek o nieznacznie obniżonej echogeniczności z otoczką hipo, ma wym.15x8x12mm. W PL od góry drobny hipoechogeniczny guzek o wym. 3mm poniżej, na granicy z cieśnią guzek litotorbielowaty o wym. 19x9x19mm. Brak ewidentnego ucisku tchawicy. Po stronie prawej widoczny z grupy środkowej węzeł chłonny o wym. 8x6mm, okrągławy, ze szczątkową zatoką, oraz mniejszy hipoechogeniczny o wym. 7x4mm. Po stronie lewej hipoechogeniczne obszary okrągławego kształtu, mogące odpowiadać nieprawidłowym węzłom chłonnym o wym ok 8x5mm i 10x6mm. Obok po stronie lewej węzeł chłonny o wymiarach ok. 10x4mm, z zachowaną zatoką. Niektóre węzły chłonne widoczne w ww. badaniu budzą podejrzenia meta."
Witaj Tomku na forum. Pewnie zaraz uzyskasz informację od osób bardziej oblatanych w guzach tarczycy ale dość czytelny opis zmian i chorób znalazłam tu http://www.endokrynologia.../guzki-tarczycy
Pozdrawiam M.
Tomku napiszę Ci w takim razie jakie są wskazania dla lekarzy poz odnośnie objawów nowotworów tarczycy:
..." Objawy wola tarczycowego lub izolowanego guzka tarczycy oraz powiększenie węzłów chłonnych szyi nasuwają podejrzenie procesu złośliwego. Wieloletnie wole tarczycowe nie eliminuje raka. Wodniste biegunki i spadek masy ciała mogą być objawem raka rdzeniastego tarczycy. Scyntygrafia i biopsja ustalą rozpoznanie...."
Wspomnę, że w onkologi guzy pow.10mm są traktowane jako zmienione czyli budzą podejrzenie meta=przerzutów.
Wiem, że to jeszcze nie to na co czekałeś, ale ostatnie zdanie nakierowuje na dalszą diagnostykę- myślę, że podstawą będzie biopsja guza i badanie hormonów tarczycy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum