U mojego męża 26.03.2015 wykryto przypadkowo w badaniu USG guza 20 mm na ścianie lewej.
Po dwóch tygodniach odbył się zabieg TURBT w wyniku którego usunięto guza.
Zabieg przebiegł pomyślnie i bez komplikacji, po dwóch tygodniach przyszedł wynik, który przytaczam poniżej"
" 1. Rak urotelialny brodawczakowaty pęcherza moczowego - low grade i skrawki guza bez lamina propria i bez mięsniówki właściwej. pTa
2. W podstawie rak urotelialny pęcherza moczowego - low grade, bez naciekania lamina propria, Brak mięśniówki właściwej.
pTa
1. skrawki guza
2. podstawa guza "
Przy odbiorze wyników lekarz poinformował nas że zabieg trzeba powtórzyć ze względu na brak mięśniówki w pobranych preparatach.
Następny termin wyznaczono na 19.05. W związku z tym mam pytanie:
Czy przyśpieszyć powtórny zabieg czy spokojnie czekać na 19 maja, a także czy w takim przypadku gdy chodzi o pobranie tkanki do oceny mięśniówki nie wystaczyłaby cystoskopia?
Czy przyśpieszyć powtórny zabieg czy spokojnie czekać na 19 maja
Jeśli macie możliwość łatwego przyśpieszenia terminu zabiegu, to można to zrobić,
ale termin 19 maja - za nieco ponad 3 tygodnie - nie jest drastycznie odległy.
roza123 napisał/a:
czy w takim przypadku gdy chodzi o pobranie tkanki do oceny mięśniówki nie wystaczyłaby cystoskopia?
Moim zdaniem warto wykonać zabieg rekomendowany przez lekarza i bardziej rozległy,
którego wyniki mogą być bardziej wiarygodne.
Pozdrawiam i witam Cię na forum.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
[ Dodano: 2015-04-27, 20:27 ]
Mam jeszcze pytanie. Jeśli okazałoby się, że guz znajduje się w mięśniówce jak wygląda standardowo dalsze leczenie, czy konieczna byłaby cystektomia? Czy to prawda że przy pTa nie stosuje się wlewek?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum