Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=.
Witam
wszystkich - mam prośbę o doradzenie co mam zrobić z poniższym wynikiem TK....
Od około 4 miesięcy pobolewa mnie lewa część brzucha - podżebrza - i od jakiegoś czasu i prawa. Miałem kilka razy biegunki - tak ze 3 - na początku myślałem że to rota wirusy ... potem lekarz rodzinny zlecił badania USG - nic nie wykazało ... potem badania morfologia - OK - CRP - w normie ... i zrobił mi jeszcze amylazę we krwi - i dolna granica normy
i wyszło że mam cukrzycę ... cukry 160 na czczo i po obciązeniu 305 ....
Bóle nie znikały dlatego skierownaie na diabetologię do szpitala i tu USG - prawie OK
tyle że miedniczki nerkowe powiększone .... potem TK i ...
W wyniku TK jamy brzusznej:
Trzustka: głowa 31 mm, trzon 17 mm, ogon 20 mm - zwraca uwagę zatarty rysunek zrazikowy w obrębie głowy trzustki oraz nieznacznie niejednolity wsp. osłabienia promieniowania jej zarys boczny wydaje się uwypuklony, ściśle przylega na tym poziomie do ściany XII-cy. - w celu dokładniejszej oceny i wykluczenia patologii na poziomie głowy trzustki wskazane badanie MRI i/lub scyntograficzne trzustki.
Pozostałe narządy w normach. Nerki wątroba węzły chłonne zaostrzewnowe niepowiększone z zwapnieniami pozapalne, kości bez widocznych zmian destr., dolne partie płuc bez zmian miąższowych bez cech płynu w jamach opłucnowych pęcherzyk żółciowy cienkościenny bez uwapnionych złogów, śledziona bez zmian, śledziona dodatkowa 5 cm.
Hormony:
TSH 0,9 mlU/ml - norma 0,34 - 4,82
Wolne T3 2,7 pg/dl norma: 1,8-4,2
Wolne T4 1,43 ng% norma 0,8 - 1,9,
EkG prawidłowe
Hemoglobina glikowalna HbA1c 7,4 % norma 4,3 - 6
Insulina 6,3 ulU/ml
C- peptyd 2,22 - 1,9 ng/ml norma 1-4
Poza tym objawy: Świeżo wykryta cukrzyca typ II, Pobolewanie brzucha - lewa część podżebrza - zaparcia kilka razy w ciągu 4 miesięcy, biegunki. W USG - nie wykazało zmian ogniskowych w wątrobie śledzionie i trzustce.
Po tym Pani doktor prowadząca stwierdziła że MR wykonamy 21.03.2013. i wypisali mnie do domu ... ja teraz siedzę już tydzień psychika mi szwankuje... Na dodatek nie wiem czy mam coś robić na własną rękę. czy nie przejmować się? Czuję się źle - mam ściskające bule w nadbrzuszu po lewej i prawej stronie. na dodatek mam podwyższone tętno 94 i dziwne pobolewania szyi i rąk w stawach łokciowych.
Jeśli ktoś może mi podpowiedzieć co jeszcze mogę zrobić?
PS. przepraszam za chaotyczny wpis. niemniej mam trochę stres.
Piero
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2013-03-09, 19:37 ]
Post wydzielony do osobnego wątku, proszę zapoznać się z Regulaminem Forum.
[ Dodano: 2013-03-09, 19:48 ]
ok - i dzięki za poparawkę. jestem tu nowy. i nie zauważyłem że dopisuję się do czyjegoś wątku.
pozdrawiam
Piero