Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz płuca prawego |
Armando123
Odpowiedzi: 42
Wyświetleń: 21442
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-02-16, 23:15 Temat: Guz płuca prawego |
Majkelek piszesz, że obstawiasz guz niezłośliwy, ale czy guz niezłośliwy w płucach może być tak duży, spikularny i z towarzyszącym mu guzkiem satelitarnym jak na pierwotnym wyniku?
TK klatki piersiowej: (16.05.2012):
W niedodmowym segmencie VII płuca prawego widoczne jest niejednorodne guzowate zagęszczenie na skanie osiowym ok. 5,5 cm na 4,5 cm. Guz o spikularnym zarysie zw widocznym w sąsiedztwie guzkiem satelitarnym ok. 1,5 cm. W płatach górnych obu płuc i w segm. IVP widoczne są guzki pozapalne , częsciowo ze zwapnieniami. Prawidłowy podział drzewa oskrzelowego obu płuc.
Niepowiększone węzły chłonne śródpiersia i wnęk do 1 cm w osi krótkiej, częsciowo zwapniałe. Wydłuzona o krętym przebiegu aorta zstepująca. Duża przepuklina rozworu przełykowego przepony. Na niskich skanach nadnercza bez zmian. Torbiel w segm. VII wątroby.
Bronchoskopia (05.2012):
Struny głosowe ruchome. Tchawica w osi. Ostroga główna prawidłowa. Drzewo oskrzelowe bez zmian anatomicznych. Tworów egzofitycznych nie uwidoczniono.
.....................
Przepraszam za natarczywość, ale nie daje mi to spokoju.
Wiem jednocześnie, że możemy tylko i wyłącznie snuć tutaj spekulacje. |
Armando123
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-02-14, 07:30 Temat: Guz płuca prawego |
Wiem, że bez aktualnych wyników to wróżenie z fusow. Pierwotnie nie potwierdzono rodzaju guza badaniem histopatologicznym. Minęły prawie 4 lata a dziadek funkcjonuje w miarę normalnie, czasami kaszle. Zastanawiam się czy może być to guz łagodny? Z tego co pisano na forum za pierwszym razem to spikularnosc guza, guz satelitarny świadczą o tym, że najbardziej prawdopodobna diagnoza to rak plaskonablonkowy. |
Armando123
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-02-07, 13:04 Temat: Guz płuca prawego |
Z tego co mi wiadomo żadne późniejsze badania nie były robione.
Chyba lekarze stwierdzili, że wiek mojego dziadka (84 lata wówczas, 88 lat - obecnie) i choroby współtowarzyszące (parkinsona, przerost prostaty, miażdżyca) wykluczają dalsze leczenie i diagnostykę. |
Armando123
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-02-07, 10:23 Temat: Guz płuca prawego |
Odkopuję stary temat.
Dziadkowi nie zalecano żadnego leczenia. Niedługo miną 4 lata od wykrycia guza. Dziadek funkcjonuje normalnie. Czy jest możliwe, żeby to jednak nie był guz złośiwy? Czy po prostu może rosnąć bardzo powoli?
Przypomnę wyniki badań z 2012 roku:
TK klatki piersiowej: (16.05.2012):
W niedodmowym segmencie VII płuca prawego widoczne jest niejednorodne guzowate zagęszczenie na skanie osiowym ok. 5,5 cm na 4,5 cm. Guz o spikularnym zarysie zw widocznym w sąsiedztwie guzkiem satelitarnym ok. 1,5 cm. W płatach górnych obu płuc i w segm. IVP widoczne są guzki pozapalne , częsciowo ze zwapnieniami. Prawidłowy podział drzewa oskrzelowego obu płuc.
Niepowiększone węzły chłonne śródpiersia i wnęk do 1 cm w osi krótkiej, częsciowo zwapniałe. Wydłuzona o krętym przebiegu aorta zstepująca. Duża przepuklina rozworu przełykowego przepony. Na niskich skanach nadnercza bez zmian. Torbiel w segm. VII wątroby.
Bronchoskopia (05.2012):
Struny głosowe ruchome. Tchawica w osi. Ostroga główna prawidłowa. Drzewo oskrzelowe bez zmian anatomicznych. Tworów egzofitycznych nie uwidoczniono. |
Armando123
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-06-18, 22:08 Temat: Guz płuca prawego |
Tylko w brochoskopii w nic się nie wbijano, ponieważ nic nie znaleziono, czyli guz może rosnąc w drugą stronę i go nie widać?
"Struny głosowe ruchome. Tchawica w osi. Ostroga główna prawidłowa. Drzewo oskrzelowe bez zmian anatomicznych. Tworów egzofitycznych nie uwidoczniono." |
Armando123
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-06-18, 21:35 Temat: Guz płuca prawego |
Sorry pomiłem się, napisałem o bronchsokopi, chodziło mi o wynik TK
kurcze jak ogólny obraz wskazuje na guza złośliwego, to dziwię się ,że jednak nie pociągnięto dalej diagnostyki. Może dałoby radę zastosować jakieś mniej obciążające leczenie np. radioterapię albo brachyterapię chociaż?!
A w brochoskopii stosuje się taką gietkę rurę jak w kolonoskopii czy gastroskopii?
Pewnie dlatego częściej wyniki są fałszywie ujemne bo oszkrzela są porozagałęziane, nie tak jak jelito grube, czy przełyk, żołądek? |
Armando123
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-06-18, 19:45 Temat: Guz płuca prawego |
Dziadek ogólnie czuje się dobrze. Czasami pokasłuje.
Też tak myślę, że chyba nie chcą dalej diagnozować, bo stwierdzili, że ewentualna terapia mogłaby bardziej zaszkodzić niż pomóc. Dziadek w styczniu skończył 84 lata, choruje na chorobę Parkisona, ma miażdżycę uogólnioną, przerost prostaty i w tk głowy wyszły zmiany malacyjne i obszary niedorkwienne.
Z tego co billyb i inni pisaliście to jednak obraz brochoskopii wskazuje na nowotwór złosliwy, tak? Guz ma 5,5 na 4,5 ; jest spikularny, jest jakiś satelitarny 1,5 cm. Ale węzłóch chłonnych na Tk nie ma powiększonych.
Te obaszary niedokrwiennie i zmiany malacyjne to mogły być od jakiś mikrowylewów w przeszłości?
Pewnie w młodszym wieku może by operowali, bo nie wyszły nigdzie żadne przerzuty . |
Armando123
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-06-15, 23:15 Temat: Guz płuca prawego |
Nie mam informacji z pierwszej ręki, ale wiem tyle, że nic w tym szpitalu konkretnego nie stwierdzili. Podczas bronchoskopii nic nie znalezieno, pobrano tylo popłuczyny chyba i też nic.
Na wypisie " leczenie objawowe w miejscu zamieszkania".
Nie wiem czy ze względu na wiek nie chcą dalej diagnozować, bo nawet jakby stwierdziliby raka złośliwego to nie ma szans na jakiekolwiek leczenie. Dziwne... |
Armando123
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-29, 11:31 Temat: Guz płuca prawego |
Dziadek miał także w ostatnim tygodniu TK głowy. Skierowanie od neurologa chyba w związku z Parkinsonem.
Nie mam pełnego opisu: wiem, że tylko wyszły jakieś dwie zmiany malacyjne , jedna 20 mm, druga 15 mm oraz kilka obaszarów niedokrwiennych. Co to oznacza?
Dodam, że dziadek ma dosyć słabą pamięć krótkotrwałą, czasami lekkie problemy z kojarzeniem. Wszystko było kładzione na poczet parkinsona albo demencji starczej. Czy te zmiany mogą mieć związek z tym? |
Armando123
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-23, 09:27 Temat: Guz płuca prawego |
A tak odbiegając trochę od tematu.
Tak sobie policzyłem ile papierosów wypali palacz, który pali 30 lat paczkę dziennie.
Wyszło mi 216 000 sztuk papierosów
Zważając na to jakie substancje zawiera dym papierosowy to chyba nie ma możliwości, żeby wcześniej czy później nie zachorować. Chyba, że ktoś ma wyjątkowy silny organizm.
A swoją drogą mam takie pytanie: płuca w młodszym wieku szybciej oczyszczają się z subtancji, które wdychamy? Jest taka zależność? |
Armando123
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-22, 22:18 Temat: Guz płuca prawego |
No to mnie właśnie dziwi, że najpierw zrobili bronchoskopię, a później dopiero CT. |
Armando123
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-22, 20:17 Temat: Guz płuca prawego |
Ale nie było właśnie żadnej biobsji bo w brochskopii lekarze nic nie znaleźli i żadnego materiału do badania nie pobrali.
Zastanawiam się więc co w takiej sytuacji. Powtórzenie brochoskopii chyba nic nie da. Czy jest możliwość, że tym razem zmiana się ujawni. |
Armando123
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-21, 22:49 Temat: Guz płuca prawego |
Hmm a wykonanie drugi raz bronchoskopii ma sens jak pierwsza nic nie wykazała? Swoją drogą dziwne chyba, że najpierw wykonali bronchoskopię, a później po 2,5 tygodniu dopiero CT klatki piersiowej.
PO CT wiadomo, że guz jest w segmencie 7 płuca prawego, czy ten obaszr jest dostępny w bronchoskopii?
A ew. biopsja to jak jest wykonywana w przypadku płuc? Chyba pod kontrolą czegoś? |
Armando123
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-21, 21:40 Temat: Guz płuca prawego |
A tak teoretycznie czy wynik TK świadczy o operacyjności zmiany czy nie? (zakładając ,że będzie to zmiana pierwotna pluca).
Czy w tym wieku 83 lata jest możliwe w ogóle przeprowadzenie takiego zabiegu? |
Armando123
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-20, 20:06 Temat: Guz płuca prawego |
Czyli taki wygląd przemawia zapewne za złośliwością zmiany.
Hmm zobaczymy co postanawią dalej lekarze. Chyba 6 czerwca dziadek ma się zgłosić do szpitala po raz kolejny.
Na razie na wypisie w zaleceniach jest: leczenie objawowe w miejscu zamieszkania. |
|