1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 5
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: pare pytan odnosnie raka niedrobnokomorkowego-moja mamusia
DumSpiro-Spero

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 6976

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-04-05, 16:24   Temat: pare pytan odnosnie raka niedrobnokomorkowego-moja mamusia
sky_ napisał/a:
i w tej oto chwili nie wiem juz co sie dzieje. lekarz onkolog stwierdzil stadium IA w dniu dzisiejszym. torakochirurg zakwalifikowal do operacji usuniecia plata pluca, konsultacja z drugim lekarzem- klasyfikacja taka sama.

i komu wierzyc......

Rozumiem więc, że opinie uzyskane podczas powyższych dwu konsultacji są już nieaktualne?
DumSpiro-Spero

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-03-27, 02:07   Temat: pare pytan odnosnie raka niedrobnokomorkowego-moja mamusia
Powołuję się na dane, których mi dostarczasz.

Drugie TK wymienia dokładnie to samo. Główne ognisko o maks. wymiarze 5 cm oraz dodatkowe ognisko, w tym samym płacie płuca prawego.
Jest to guz T3.
DumSpiro-Spero

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-03-27, 01:44   Temat: pare pytan odnosnie raka niedrobnokomorkowego-moja mamusia
sky_ napisał/a:
w obrębie wneki prawej w jej tylnej części nieregularna struktura lita o wymiarach 4,2 x 3,3 x 5 cm obejmująca miąższ płucny podstawy segmentu II oraz segm.VI płuca prawego.
(...)
Ku tyłowi w segm. VI od w/w zmiany widoczna struktura satelitarna śr. 1,2 cm.

cecha T3-> guz większy niż 7 cm lub guz każdej wielkości naciekający następujące struktury anatomiczne: ściana klatki piersiowej, przepona, opłucna osierdziowa, opłucna śródpiersiowa, osierdzie, nerw przeponowy;
lub guz oskrzela głównego umiejscowiony w odległości mniejszej niż 2 cm od ostrogi głównej (bez jej zajęcia);
lub guz z towarzyszącą niedodmą bądź zapaleniem całego płuca;
lub obecny(e) guz(y) satelitarny(e) w tym samym płacie co guz pierwotny;
guzami T3 są również tzw. guzy rowka górnego, w Polsce nazywane guzami Pancoasta

Przy guzie T3 minimalne zaawansowanie to IIB.

Zaawansowanie IA - to między innymi guz o maksymalnym wymiarze: 2 cm.
Guz w przytoczonym opisie tomografii ma 5 cm oraz ognisko satelitarne.

-> Zaawansowanie guza pierwotnego, regionalnych węzłów chłonnych i przerzutów w odległych narządach według klasyfikacji TNM (UICC VII edycja) <-

Polecam powyższą lekturę (link).
DumSpiro-Spero

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-03-27, 00:20   Temat: pare pytan odnosnie raka niedrobnokomorkowego-moja mamusia
Wygląda to na T3NXMX,
a więc teoretycznie IIB, jednak zaawansowanie guza pierwotnego każe podejrzewać, że może być to ocena niedoszacowana (można przypuszczać, że jakiś rozsiew drogą limfatyczną, lub bezpośrednie naciekanie węzła chłonnego wnęki jednak jest). Stawiam na IIIA.

Podzielam opinię mówiącą, że zabieg mógłby być możliwy, jednak wydaje się konieczna pneumonektomia (a więc usunięcie całego płuca prawego). Obecnie pneumonektomię prawostronną traktuje się jako zabieg powodujący kalectwo oddechowe i w miarę możliwości się go unika.
W tej sytuacji chemioterapia indukcyjna (najlepiej schemat PN, cisplatyna + winorelbina) wydaje się być właściwym rozwiązaniem. Po 2-3 cyklach najkorzystniej byłoby wykonać PET i dokładnie ocenić zakres zmian (samo TK jest badaniem -w zakresie zmian w węzłach chłonnych- dalece mniej czułym). Gdyby udało się po chemioterapii indukcyjnej osiągnąć nadspodziewaną remisję, być może możliwa stałaby się opcja zabiegu, którego zakres obejmowałby np. resekcję dwóch płatów płuca - dolnego i środkowego (tego ostatniego ze względu na naciek na tętnicę), z pozostawieniem płata górnego. Szansa na takie rozwiązanie jest niewielka - ale nie dzieje się obecnie zdaje się nic takiego, co by do końca ją przekreślało.
Innej opcji teraz za bardzo nie ma.

Warto dopilnować, by po 2-3 kursach chemioterapii wykonać dokładne badania obrazowe (PET CT) po to, by nie zaprzepaścić ewentualnej szansy na leczenie operacyjne.

Co do chemioterapii - powinna być rozpoczęta natychmiast. Dalsza zwłoka zmniejszy szanse na leczenie radykalne do zera.
pozdrawiam ciepło.
DumSpiro-Spero

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2010-03-26, 05:36   Temat: pare pytan odnosnie raka niedrobnokomorkowego-moja mamusia
sky_, witaj,
opis TK (tomografii klatki piersiowej) bym poprosiła. Dziękuję
i pozdrawiam ciepło.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron