Autor |
Wiadomość |
Temat: Ciąża i nowotwór tarczycy / torbieli bocznej szyi |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 50
Wyświetleń: 28996
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-01-12, 22:01 Temat: Ciąża i nowotwór tarczycy / torbieli bocznej szyi |
asia_nadzieja napisał/a: | Wynik usg:Stan po całkowitej tyreodektomii, obustronnie drobne obszary hiperechogeniczne do 4 mm bez cech unaczynienia - zmiany pooperacyjne. Nie stwierdza się powiększonych węzłów chłonnych. Wnioski: bez cech wznowy procesu rozrostowego. |
To USG dotyczy wyłącznie szyi (a nie klatki piersiowej).
asia_nadzieja napisał/a: | Wynik scyntygrafii: Stan po tyroidektomii i uzupełniającym leczeniu radiojodem (94,8 mCi - 6.2012) z powodu ca. Kolejna (2.)kontrolna scyntygrafię całego ciała wykonano w trzeciej dobie po podaniu diagnostycznej dawki 2,2 mCi 131-I . W śródpiersiu przednim tuż za mostkiem przy jego prawym brzegu na wysokości łuku aorty stwierdza się ognisko zwiększonego gromadzenia radiojodu. |
Tak, ta scyntygrafia może być wskazaniem do dalszego leczenia.
Wygląda to jak zmiana węzłowa, na pewno nie jako kostna.
asia_nadzieja napisał/a: | Pytam o inny nowotwór bo w sumie od 3 lat(pierwsze rtg własnie w tym miejscu pokazywało zmianę) ciągle coś jest w tym miejscu i ani w czasie operacji tego nie usunięto |
Zmiana była w tej sytuacji zapewne od samego początku. Nie usunięto jej w trakcie operacji bo musiałaby być to operacja zupełnie innej części ciała (klatki piersiowej).
Nie wszystkie zmiany poddają się leczeniu w podobnym stopniu. Ta zmiana najwyraźniej wymaga kontynuacji leczenia.
asia_nadzieja napisał/a: | swoją drogą czy prześwietlenie płuc może wnieść coś ważnego do tego czy nie? Mam skierowanie od endokrynologa prowadzącego i nie wiem czy robić je teraz czy w kwietniu przed wizytą. |
Na tę chwilę scyntygrafia nic w płucach nie wykazała (była to scyntygrafia całego ciała).
Ja bym zrobiła to RTG przed kolejną wizytą.
pozdrawiam ciepło
[ Dodano: 2013-01-12, 22:04 ]
Jednak uwaga, skierowanie (RTG) może być ważne krócej. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-01-12, 16:16 Temat: Ciąża i nowotwór tarczycy / torbieli bocznej szyi |
asia_nadzieja napisał/a: | na usg nie widać w tym miejscu powiększonego węzła chłonnego który mógłby tak świecić. |
A jakie są dokładnie opisy badań obrazowych?
asia_nadzieja napisał/a: | czy jeśli to nie węzeł chłonny to może być to zmiana w kości? |
Raczej nie, mogą być to inne tkanki miękkie - żeby powiedzieć więcej potrzeba tu przytoczenia dokładnych wyników badań obrazowych.
asia_nadzieja napisał/a: | Czy ten jod wystarczy? |
Tak, może wystarczyć by chorobę wyleczyć.
asia_nadzieja napisał/a: | po podaniu jodu świecą tylko przerzuty raka tarczycy czy inne nowotwory też świecą? |
Tylko przerzuty raka tarczycy, zdecydowanie.
Zresztą potwierdza to historia choroby. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-11-05, 10:27 Temat: Ciąża i nowotwór tarczycy / torbieli bocznej szyi |
Asiu kto prowadzi Twoje leczenie jodem promieniotwórczym? (tzn. lekarz jakiej specjalizacji)
W jakim ośrodku przebiega to leczenie?
To co przychodzi mi do głowy to fakt, że tak odległe terminy dotyczą zapewne w szczególności wizyt planowanych. Natomiast w pilnych przypadkach (zawsze przecież "coś się może zacząć dziać" i pacjenta onkologicznego nie można w takiej sytuacji zostawić samego sobie) pewnie można wymagać by taka 'nadplanowa' wizyta odbyła się.
Tym bardziej, że poza ośrodkiem gdzie jesteś leczona nikt nie chce udzielić Ci pomocy.
Proponuję w razie potrzeby, że zadzwonię do Twojej dr prowadzącej, uzasadnię jej odpowiednio potrzebę zbadania Cię i poproszę o bliski termin wizyty.
pozdrawiam ciepło. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-10-08, 10:52 Temat: Ciąża i nowotwór tarczycy / torbieli bocznej szyi |
Jestem z Asią w kontakcie, postaramy się jej pomóc. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-10-04, 20:35 Temat: Ciąża i nowotwór tarczycy / torbieli bocznej szyi |
asia_nadzieja napisał/a: | Niestety w centrum nie chcieli mnie przyjąć bo nie miałam skierowania :( |
Do lekarza onkologa nie jest wymagane skierowanie i jest to przewidziane przepisami prawa.
asia_nadzieja napisał/a: | W centrum onkologi mnie nie chcą bo nie mają oddziału położniczego. |
W CO Instytucie w Warszawie leczonych jest wiele ciężarnych kobiet. W trakcie ciąży wykonuje się tam zabiegi operacyjne, jak i leczy te pacjentki chemioterapią. Oddział położniczy nie jest potrzebny: tam ciężarne chore leczą raka a nie rodzą dzieci.
asia_nadzieja napisał/a: | Mogę ewentualnie zapłacić jakiemuś specjaliście za udział w operacji właśnie z tego centrum nie pamiętam nazwiska. Jakie to są kwoty wiecie może? I czy to warto? |
W Polsce za leczenie chirurgiczne nowotworów złośliwych nie płaci się - chyba, że na własne życzenie chory poddaje się zabiegowi w prywatnej klinice (odradzam: duże ośrodki referencyjne mają znacznie większe doświadczenie w chirurgii onkologicznej).
asia_nadzieja napisał/a: | Chciałam na wizytę u onkologa, ale jak pan w rejestracji zobaczył moje wyniki to od razu nie chciał mnie zapisać |
Pan z Centrum Onkologii-Instytutu przy ul. Roentgena w Warszawie? Pan z rejestracji pacjentów pierwszorazowych?
Bluesy napisał/a: | Dzięki ciąży mam wrażenie, że mnie wszędzie pchano na"pierwszą", nie czekałam w kolejkach. |
Tak są traktowane ciężarne chore w Centrach Onkologii w całej Polsce. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-09-22, 23:53 Temat: Ciąża i nowotwór tarczycy / torbieli bocznej szyi |
Asiu, nie bój się. Dzisiejsza medycyna potrafi wiele. Zrzuć odpowiedzialność za to, co ma się dziać na lekarzy - to Twoi sprzymierzeńcy, przyjaciele i obrońcy. Nie jesteś sama. Pozwól im tylko działać.
Wysyłam Ci pw (prywatną wiadomość).
pozdrawiam ciepło. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-09-21, 23:21 Temat: Ciąża i nowotwór tarczycy / torbieli bocznej szyi |
asia_nadzieja napisał/a: | nie leczę się na laryngologii. myślisz że warto by było z kimś skonsultować te wyniki przed operacją? Póki co nikogo oprócz koniecznej opinii ginekologa mi nie zaproponowali tylko od razu na stół. W ogóle mam wrażenie że opisy moich badań są bardzo ogólne :( |
Asiu, myślę, że powinnaś już odbyć konsultację onkologiczną, najlepiej w Centrum Onkologii-Instytucie w Warszawie przy ul. Roentgena. Pacjenci pierwszorazowi są przyjmowani / konsultowani pierwszego dnia - nie trzeba się zapisywać na żaden termin.
Weź wszystkie dokumenty i udaj się tam jak najprędzej.
Nie przekreśla to samo w sobie dalszego leczenia w MSWiA, a zdobędziesz cenną specjalistyczną opinię. Jeśli zalecenie onkologa z COI będzie inne niż proponuje MSWiA - wtedy zastanowimy się co czynić.
Węzeł do badania i tak zapewne warto pobrać. COI być może wykona Ci rezonans i obejmie docelową już opieką - pamiętaj, że leczenie onkologiczne to nie tylko zabieg chirurgiczny.
Proszę, Asiu, skorzystaj z tej porady - sytuacja nie jest łatwa i wymaga wysokospecjalistycznej wiedzy i doświadczenia w zakresie onkologii. Znajdziesz je w Instytucie. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-09-21, 22:23 Temat: Ciąża i nowotwór tarczycy / torbieli bocznej szyi |
Wskazane jest wykonanie MRI (rezonansu magnetycznego) głowy i szyi, bez kontrastu.
To 2-gi trymestr i można to badanie wykonać zupełnie bezpiecznie.
Samo usunięcie węzłów chłonnych nie rozwiązuje sprawy - bardzo ważne jest by odnaleźć ognisko pierwotne, co może pozwolić na jego resekcję i poznanie dokładnej biologii nowotworu. To z kolei może skłonić do rozważenia podjęcia terapii uzupełniającej przed lub tuż po rozwiązaniu.
Nie usunięcie ogniska pierwotnego będzie prowokować dalszy rozsiew.
Czy jesteś pod opieką lekarza onkologa?
pozdrawiam ciepło. |
|