1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Historia mojego taty, podpowiedzcie co robic |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 65
Wyświetleń: 29506
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-03-02, 14:38 Temat: Historia mojego taty, podpowiedzcie co robic |
Balbi, nie wiem.
Nie wiem, bo nie mam pojęcia czy -zważywszy na stan taty (m.in. sprawy kardiologiczne)- reoperacja byłaby możliwa. Jednak jeśli tak - to faktycznie szkoda czasu.
Ja próbowałabym to wyjaśnić wcześniej, argumentując 'nachodzenie' lekarza zaskakującym wynikiem histpat. |
Temat: Historia mojego taty, podpowiedzcie co robic |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 65
Wyświetleń: 29506
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-03-02, 00:56 Temat: Historia mojego taty, podpowiedzcie co robic |
Witaj Balbi,
podpowiadam jakie pytania można zadać na wizycie kontrolnej u torakochirurga:
Do badania histpat pobrano 2 węzły wnęki płuca lewego:
Balbi napisał/a: | Histpat:
Materiał oznaczony:
(...)
- węzły nr.10 2 szaro szyfrowe węzły wielkości 0,4 i 0,9 cm |
Dlaczego jednak nie pobrano tego węzła? ↓
Cytat: | TK:
widoczne powiększone węzły chłonne
(...)
węzeł zlokalizowany do przodu od dolnego bieguna lewej wnęki płucnej mierzący 21 mm |
Kolejna sprawa -
segmentektomię (lub tumorektomię) wykonuje się, gdy operacyjnie usuwa się przerzut (i jest to postępowanie prawidłowe).
Natomiast w przypadku stwierdzenia pierwotnego raka płuca 'złotym standardem' jest lobektomia (a więc usunięcie płata płuca).
Przy tak dużym rozmiarze guza (i jego rozpadzie) trudno mówić o radykalnym leczeniu, gdy wykonano jedynie segmentektomię ;
pytanie jest więc następujące:
czy były jakieś ogólne przeciwwskazania do wykonania lobektomii (np. choroby współistniejące taty)? → Jeśli nie: czy w związku z tym wykonano jedynie segmentektomię ze względu na makroskopowy wygląd guza w trakcie zabiegu (stwierdzono, że wygląda jak przerzut)? → Jeśli tak: jak więc odnieść zakres wykonanego zabiegu do obecnej sytuacji (histopatologicznie, po badaniu parafinowym stwierdza się bowiem nie przerzut, a pierwotnego płaskonabłonkowego raka płuca..)
To tak z najpilniejszych kwestii do wyjaśnienia.
pozdrawiam ciepło.
[ Dodano: 2010-03-02, 01:25 ]
Dodam jeszcze, że o pomyłce w badaniu histopatologicznym raczej nie może być mowy, bowiem rozpoznanie sprzed 3 lat to:
adenocarcinoma tubulare G2 intensini crassi → tłum.: gruczolakorak cewkowy śluzówki jelita grubego
a aktualne:
CARCINOMA PLANOEPITHELIALE G2 PULMONIS → tłum.: płaskonabłonkowy rak płuca
Obydwa o średnim stopniu zróżnicowania (najczęściej spotykanym), jednak to histologicznie dwa odmienne typy raka i raczej trudno byłoby się pomylić. Gdyby w płucu zidentyfikowano również gruczolakoraka, można by się zastanawiać i wykonywać dodatkowe badania immunohistochemiczne, w tej sytuacji jednak nie ma po co, sprawa wydaje się nie budzić wątpliwości. |
|
|