1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 4
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Zmiany w piersiach
Edvige

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 5560

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-08-14, 17:25   Temat: Zmiany w piersiach
Dziś odebrałam wyniki z biopsji:
BAG guza piersi prawej - drobne fragmenty miąższu piersi z cechami niewielkiego włókniaka (B1)
BAC zmiany piersi prawej - krew, masy białkowe i drobne płaty komórek nabłonka przewodowego bez cech atypowych. Obraz mikroskopowy odpowiada zmianie o łagodnym charakterze (C2).
Zalecenia: za rok USG i mammografia.
Edvige

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-07-31, 18:00   Temat: Zmiany w piersiach
Dziś miałam biopsje obu zmian. Jedna biopsja cienkoigłowa a druga gruboigłowa.
Wynik za ok 10 dni.

[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2013-07-31, 19:16 ]
No to czekamy ... :tiaa:

Edvige

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-06-16, 21:12   Temat: Zmiany w piersiach
Richelieu
Dziękuję za odpowiedź na moje pytania, jestem trochę spokojniejsza.
Lekarz który wykonywał USG sugerował abym poszła do lekarz ginekologa po skierowanie na biopsję. Jutro pójdę do poradni i zobaczę kiedy będę przyjęta. Myślę, że nie będę długo czekać na wizytę.
Edvige

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-06-16, 09:13   Temat: Zmiany w piersiach
Witam
Na forum jestem od dłuższego czasu. Teraz u mnie stwierdzono zmiany w piersiach.
Mammografię wykonywałam co 2 lata:
2008r, 2010r, październik 2012r, - badania nie wykazały zmian podejrzanych. Następne badanie za 2lata.

Wczoraj wykonałam USG w ramach programu wykrywania raka piersi i jestem zaniepokojona tym wynikiem:

Piersi tłuszczowo - gruczołowe. W obwodowej części piersi prawej na granicy kwadrantów przyśrodkowych owalna hypoechogeniczna struktura lita o średnicy 10mm. Zmiana dość ostro odgraniczona od otoczenia.
W piersi lewej na granicy kwadrantów dolnych, w odległości ok. 25mm poniżej brodawki poszerzony przewód mlekowy - na jego przebiegu hyperechogeniczna struktura o wym.
do 11mm.
Obie zmiany słabo unaczynione - BIRADS III, celowe wykonanie BACC z tych zmian.
Poza tym piersi bez zmian ogniskowych.
Przewody mlekowe nieposzerzone.
Doły pachowe o prawidłowej zawartości.

Nie miałam żadnych niepokojących objawów a wynik z mammografii potwierdzał, że w piersiach nic się nie dzieje. Lekarz ginekolog powiedział, że nie ma wskazań do wykonania USG.

Moje pytanie jest takie czy te zmiany mogły powstać w ciągu 7 miesięcy od ostatniej mammografii?
Czy wykonujący mammografię zrobił to niedokładnie?

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron