1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak pęcherza moczowego |
Ferdydurke
Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 8749
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2012-10-29, 12:19 Temat: Rak pęcherza moczowego |
Alinka napisał/a: | Witam cię serdecznie Ferdydurke! Jestem z Jastrzębia, więc to nie daleko. Wizytę przełożyliśmy na 6 listopada, bo wiadomo jak to przed Świętem Zmarłych każdy wyjeżdża i nikt cię nie słucha ignoruje i znieczulica. Więc poczekamy do przyszłego tygodnia jak się wszystko uspokoi. Będę wdzięczna za udostępnienie kontaktu do dobrego lekarza. Dziękuję Ci bardzo!!! |
Alinka - sprawdź swoją pocztę osobistą. Wysłałem Ci wiadomość z kontaktami. Napisałbym o tym na forum, ale nie wiem, czy wypada podawać nazwiska specjalistów, lekarzy i czy aby wolno.
[ Dodano: 2012-10-30, 11:02 ]
Alinka - jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy. Oprócz tego co ci napisałem.
(Dopytajcie o to umiejętnie lekarza urologa.)
Wycinek z pęcherza Twojego taty został sklasyfikowany prawdopodobnie jako G1. Mówię prawdopodobnie, ponieważ w przytaczanej przez Ciebie wzmiance jest mowa o charakterystyce 'LG', co może być skrótem od 'Low Grade'. Jeżeli jest to nowotwór o typie Low Grade, czyli o niskim potencjale złośliwości, ale nacieka on ścianę mięśniową, to ...zapytajcie lekarzy: czy w takim wypadku warto podejmować się leczenia ? Twój tata ma 77 lat. Dopytaj jak wygląda progresja choroby: czy jest różnica pomiędzy tym nowotworem o niskiej złośliwości w stosunku do innych? Może ten nowotwór pozwoli żyć tacie 10 lat? W publikacji, którą dysponuję jest jedynie wzmianka, że nowotwory pęcherza, które naciekają ścianę mięśniową, to zwykle nowotwory o wysokim stopniu złośliwości G2,G3. Nie ma natomiast żadnej informacji na temat różnicy w leczeniu nacieków na ścianę mięśniową o typach G1,G2,G3, wygląda więc, że postępowanie jest identyczne (cystektomia, albo leczenie konserwatywne - onkologiczne). Myślę, że warto o to zapytać. Jedno i drugie leczenie ma swoje ciemne strony i może być bardzo obciążające.
Dużo dobrego życzę. |
Ferdydurke
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2012-10-29, 09:28 Temat: Rak pęcherza moczowego |
Alinka napisał/a: | Dziękuję serdecznie!!! 30 października udało mi się załatwić wizytę. Wstąpił we mnie duch walki za siebie i tatę. Własnie dzisiaj moje dziecko obchodzi 18-te urodziny, a ja świętuję kolejną rocznicę podarowanego życia( wstrzymanie akcji serca 5-minut podczas cesarskiego cięcia) Życzę Wszystkim wytrwania, |
Alinka skąd jesteście ? Napisz coś więcej po wizycie u lekarza, bo rozumiem, że 30-tego to właśnie wizyta u lekarza, a nie TK, na którą jeszcze będziecie czekali. Ja jestem z Katowic. Moja mama była konsultowana w CO w Gliwicach. Jest też niedaleko dobry urolog, do którego mogę dać Ci kontakt, jeżeli tylko nie mieszkacie zanadto daleko... |
Ferdydurke
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2012-10-27, 19:37 Temat: Rak pęcherza moczowego |
Alinka napisał/a: | Witam!
Dziękuję za pomoc. Najgorsze jest to, że lekarz, który oglądał te wyniki zapytał tylko ile tata ma lat i po usłyszeniu, że 77 nie proponował żadnych dodatkowych badań (o tomografii nie wspomnę). We wtorek mam umówioną wizytę i to prywatną u lekarza urologa, bo na "kasę chorych nie ma co liczyć", najbliższe terminy w styczniu. Mam złe przeczucia. |
Wszystko zależy od stanu zdrowia taty. Moja mama w wieku 65 przeszła leczenie onkologiczne guza pęcherza naciekającego ścianę pęcherza i obecnie jest zdrowa. Tata ma 77 lat. Czy będzie leczony - to wszystko zależy od wyników tk, stanu zdrowia i podejścia lekarzy do pacjenta, który ma 77 lat, oraz od tego, jak może pacjent w wieku 77 lat zareagować na leczenie. Zróbcie jak najszybciej tk i idzcie z wynikami do urologa/onkologa i pytajcie o wszystko. |
Ferdydurke
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2012-10-26, 20:47 Temat: Rak pęcherza moczowego |
Alinka napisał/a: | Witam! Tata nie miał innych badań. Trafił do szpitala z powodu krwiomoczu i stwierdzono, że ma guza pęcherza. Zrobiono zabieg operacyjny TURbt. I dzisiaj właśnie odebrałam wynik. Od lekarza dowiedziałam się tylko, że mam przywieźć tatę na wizytę. Naprawdę nie wiem co mam myśleć... Najgorsza jest niepewność.
[ Dodano: 2012-10-25, 18:51 ]
Witam serdecznie!
Czytając te posty naprawdę zaczynam się bać o tatę. Ja już osiemnaście lat żyje na kredyt, dostałam drugą szansę. |
Musicie lecieć z tymi wynikami do lekarza urologa/onkologa - ktoś powinien skierować tatę na tomografię komputerową, która oceni stan węzłów chłonnych, inne narządy. Z tego co widzę, jest to rak naciekający ścianę mięśniową. Zabieg TURBT nie usunął całej narośli ze ściany pęcherza, ponieważ część narośli wnika w ścianę. Jeżeli stan innych narządów będzie prawidłowy, nie będzie powiększonych węzłów chłonnych to są dwie możliwości: albo operacja usunięcia pęcherza, albo leczenie onkologiczne - chemia i radioterapia. |
|
|