Autor |
Wiadomość |
Temat: Profilaktyka? Jaki sens w obecnym systemie? Biała Księga |
Irre
Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 8647
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2011-09-29, 20:40 Temat: Profilaktyka? Jaki sens w obecnym systemie? Biała Księga |
agamaz napisał/a: | Idziemy na prywatna wizytę-wszystko zrobione -super |
Właśnie nie do końca tak jest...Siostra chodziła do prywatnego ginekologa i ona też nie zrobiła cytologii. Mimo iż każda wizyta kosztuje ok.150 zł. A mi zdarzyło się za studenckich czasów (3 lata temu ) chodzić co przychodni studenckiej i Pani Doktor uważała za normalną cytologię co rok, mimo iż nie miałam 25 lat czyli nie kwalifikowałam się do badania.
Czyli reguły nie ma. Wszystko zależy chyba od lekarza. |
Irre
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2011-09-29, 19:27 Temat: Profilaktyka? Jaki sens w obecnym systemie? Biała Księga |
JustynaS1975 napisał/a: | a raz na rok-półtora roku robię cytologię. Proszę Panią Doktor o cytologię i ona pobiera materiał. I tyle. Nie mam żadnego problemu. Państwowa przychodnia. |
I myślę, że jest tak w większości przypadków. A mimo wszystko moją Siostrą spotkało co innego...a dwie koleżanki potraktowano lekceważąco. Tak chyba być nie powinno.
pozdrawiam |
Irre
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2011-09-29, 19:06 Temat: Profilaktyka? Jaki sens w obecnym systemie? Biała Księga |
Richelieu napisał/a: | To może wynikać np. z zaleceń PUO (str. 236) odnośnie profilaktyki raka szyjki macicy,
gdzie jest mowa o tym, że w przypadku prawidłowego wyniku badania cytologicznego
zaleca się wykonanie następnego takiego badania po trzech latach. |
Ale jak to ma się do rzeczywistości, w której w ciągu 3 lat może powstać złośliwy guz wielkości 4 cm? skoro pacjentka chce wykonać cytologię chyba nie powinno się jej do tego zniechęcać...
[ Dodano: 2011-09-29, 20:12 ]
A dodać chciałam jeszcze, że jak na ironię Siostra pracowała w Centrum Promocji Zdrowia. |
Irre
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2011-09-29, 18:01 Temat: Profilaktyka? Jaki sens w obecnym systemie? Biała Księga |
Witam,
w kwestii profilaktyki - mam bardzo złe odczucia po wykryciu guza szyjki macicy u mojej Siostry. Chodziła regularnie(prywatnie) do bardzo znanego ginekologa w Gdańsku, średnio co pół roku po porodzie. A Pani Doktor w ciągu 1,5 roku po porodzie ani razu nie zleciła jej cytologii! Siostra ma 31 lat, mieszka w dużym mieście, regularnie chodziła do ginekologa a mimo wszytsko guz został zdiagnozowany dopiero ,gdy bardzo krwawił i miał ponad 4 cm. Jak mogło do tego dojść? Dlaczego moje koleżanki, gdy pytają swojego lekarza o cytologię często słyszą że "raz na trzy lata to często, bo 3 lata temu było ok", "taka młoda pani jest że nie ma potrzeby"?! Ja jestem w tej komfortowej sytuacji, że mam pakiet w prywatnej klinice i tam cytologia wykonywana jest u mnie co 6 m-cy...
Wszystko to bardzo boli, niepokoi i wzbudza brak zaufania do wszelkich lekarzy i społecznych akcji uświadamiających, które są tylko teorią a praktyka w gabinetach wygląda inaczej. |
|