1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 5
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Guzy tarczycy
Jolana

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 7144

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2014-12-02, 20:31   Temat: Guzy tarczycy
Niezależnie od opinii lekarza rodzinnego zasięgnijcie też informacji od anestezjologa lub operatora - okulisty. Właśnie jutro. Nic nie tracicie. Niech oni się wypowiedzą. Mają na co dzień pacjentów z problemami tarczycowymi. To jest powszechny problem.
Jolana

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2014-12-02, 19:32   Temat: Guzy tarczycy
Keiti - ponieważ operacja zaćmy wykonywana jest w znieczuleniu miejscowym, to bezwzględnych p/wskazań ze strony tarczycy właściwie nie ma. Byłyby - gdyby zastosowali znieczulenie ogólne. Ale na ogół znieczulenia ogólnego nie robią przy zaćmie.

Przeszkody dotyczą głównie zaburzeń w układzie krążenia, zaburzeń krzepliwości, stany zapalne w obrębie oka, czynna infekcja, zaawansowana cukrzyca astma, kaszel, alergia na leki , alergia na jod..

Przed operacja zawsze jest przeprowadzana rozmowa na temat stanu zdrowia. I należy powiedzieć na temat diagnostyki w kierunku chorób tarczycy. Myślę, że Mam będzie zakwalifikowana do zabiegu.

Przejrzałam strony medyczne pod tym kątem i nigdzie nie znalazłam ,aby choroby tarczycy były bezwzględnym przeciwwskazaniem do tego typu operacji.

Sama operacja jest dosyć bezpieczna dla pacjentów i trwa do 30 min.
Jolana

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2014-12-02, 15:14   Temat: Guzy tarczycy
Keiti - TSH może sugerować niedoczynność pierwotną tarczycy lub wtórną nadczynność tarczycy. Wynik nie jest bardzo niepokojący.
FT4 ok.

Cytat:
Znaczne zwiększenie miana przeciwciał przeciwko peroksydazie tarczycowej (TPO), inaczej tyreoperoksydazie, jest charakterystyczne dla zapalenia tarczycy typu Hashimoto (zobacz zakładkę o zapaleniach tarczycy, chorobie Hashimoto i chorobie Gravesa i Basedowa).

http://www.endokrynologia....wych-atpo-trab
Dlatego bardzo Cię proszę nie denerwuj się... :flower:
Jolana

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2014-11-28, 23:19   Temat: Guzy tarczycy
keiti78Zg napisał/a:
jczy jak mama bedzie wyniki zrobia szybko biopsje?

Tak powinno być, ale rożnie to wygląda w poszczególnych przychodniach.

keiti78Zg napisał/a:

ale te guzki sa duze prawda? czytałam o innych objawach u mamy ich nie zaobserwowałam, oby to nie było to.

Guzki do 10 mm uznawane są jako małe - a wszystkie powyżej wymagają diagnozy. Od 20 mm nazywane są już dużymi guzami a bywają oczywiście i jeszcze większe. Guzki małe czyli te do 10mm nie zaburzają pracy tarczycy i dlatego są tylko obserwowane.

Dobranoc. Śpij spokojnie. :)
Jolana

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2014-11-28, 21:36   Temat: Guzy tarczycy
Keiti, :)
Cytat:
usg tarczycy wykrył 2 guzy 1,5cm i 1,6 cm,

I właśnie taka jest zasada: jeśli lekarz wykryje w USG obecność guzków o średnicy powyżej jednego centymetra, to kieruje z marszu na biopsję i na oznaczenie TSH i hormonów tarczycy. Guzki na tarczycy występują bardzo często. Na szczęście rzadko są związane z chorobą nowotworową. Proszę uwierz mi - u ludzi zupełnie zdrowych też się pojawiają. Generalnie wszystkie guzki podlegają kontroli, a tylko niewielki procent wymaga leczenia, dlatego nie ma powodów nadmiernie się zamartwiać.

I tak jak napisała Ptaszenio dobrze byłoby mieć tutaj dokładny opis z badania.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron