Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak płuc-czy ktoś z nim wygrał? |
Jolana
Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 31309
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2012-10-31, 10:30 Temat: Rak płuc-czy ktoś z nim wygrał? |
Jak to mówią - optymizm i nadzieja w onkologii odmienia się przez wszystkie przypadki.
O! i jeszcze jedno, optymista widzi szklankę do połowy pełną, a pesymista do połowy pustą. Ja widzę do połowy pełną..... |
Jolana
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2012-10-30, 12:31 Temat: Rak płuc-czy ktoś z nim wygrał? |
Tak rysiorak,
bowiem jeśli ktoś z nas lub naszych bliskich skonfrontuje obraz kliniczny z tabelami dotyczącymi przetrwania - przeżycia ( ang. survival ), to może te statystyki odnieść do siebie, a należy pamiętać, że chodzi tu o historyczne wartości statystyczne bardzo wielu pacjentów, którzy na pewno różnili się od nas pod względem reagowania na chorobę i reagowania na metody leczenia. Rokowania nie dotyczą bezpośrednio tego czy innego chorego, dlatego nie można ustalić prognozowania na podstawie tylko tych informacji... |
Jolana
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2012-10-24, 10:09 Temat: Rak płuc-czy ktoś z nim wygrał? |
Z chorobą musimy nauczyć się żyć i patrzeć optymistycznie w naszą przyszłość, musimy mieć postawę walczących - biorących za bary przeciwnika. Największą krzywdę sami sobie robimy kiedy nie potrafimy pogodzić się z faktem choroby. Sugeruję nie załamywać się, wierzyć w szanse wyzdrowienia, mimo niekiedy różnych wątpliwości, przeciwności - które możesz mieć Ty, Twoi bliscy i ja.... |
Jolana
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2012-10-24, 09:23 Temat: Rak płuc-czy ktoś z nim wygrał? |
smutasek1983,
Nikt z nas - onkologicznych nie ma pewności, na ile choroba jest zatrzymana, czy to nie jedynie chwilowa regresja? I nie ma się czemu dziwić - takie podejście do problemu mają osoby po chorobie nowotworowej. Będziemy przez długi czas pod specjalnym nadzorem...
Cytat: | ale strach zawsze jest i będzie |
|
Jolana
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2012-10-24, 08:39 Temat: Rak płuc-czy ktoś z nim wygrał? |
Rak płuc to trudny rywal.. W początkowym okresie choroby, kiedy istnieją jako takie szanse - nie daje praktycznie żadnych objawów. Jedynie przypadkowe badanie może go wykryć. A kiedy zaczyna się ujawniać - niestety jest na ogół za późno. Przykładem przypadkowego
wykrycia raka płuc w stadium II a - jestem ja. Co będzie dalej - nie wiem...? Osobiście nie znam takiej osoby, która żyje po wyżej 5 lat od momentu zdiagnozowania raka płuc. Mam kontakt z pewną Czeszką, która jest trzeci rok lobektomii ( miała IIIa stop. zaawansowania choroby. Ona czuje się dosyć dobrze i prowadzi aktywny tryb życia.. W przeszłości była biegaczką... |
|