1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 5
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak płuc-czy ktoś z nim wygrał?
Jolana

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 31309

PostDział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny   Wysłany: 2012-10-31, 10:30   Temat: Rak płuc-czy ktoś z nim wygrał?
Jak to mówią - optymizm i nadzieja w onkologii odmienia się przez wszystkie przypadki. :-D
O! i jeszcze jedno, optymista widzi szklankę do połowy pełną, a pesymista do połowy pustą. :) Ja widzę do połowy pełną..... ;)
Jolana

PostDział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny   Wysłany: 2012-10-30, 12:31   Temat: Rak płuc-czy ktoś z nim wygrał?
Tak rysiorak,
bowiem jeśli ktoś z nas lub naszych bliskich skonfrontuje obraz kliniczny z tabelami dotyczącymi przetrwania - przeżycia ( ang. survival ), to może te statystyki odnieść do siebie, a należy pamiętać, że chodzi tu o historyczne wartości statystyczne bardzo wielu pacjentów, którzy na pewno różnili się od nas pod względem reagowania na chorobę i reagowania na metody leczenia. Rokowania nie dotyczą bezpośrednio tego czy innego chorego, dlatego nie można ustalić prognozowania na podstawie tylko tych informacji...
Jolana

PostDział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny   Wysłany: 2012-10-24, 10:09   Temat: Rak płuc-czy ktoś z nim wygrał?
Z chorobą musimy nauczyć się żyć i patrzeć optymistycznie w naszą przyszłość, musimy mieć postawę walczących - biorących za bary przeciwnika. Największą krzywdę sami sobie robimy kiedy nie potrafimy pogodzić się z faktem choroby. Sugeruję nie załamywać się, wierzyć w szanse wyzdrowienia, :) mimo niekiedy różnych wątpliwości, przeciwności - które możesz mieć Ty, Twoi bliscy i ja.... :)
Jolana

PostDział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny   Wysłany: 2012-10-24, 09:23   Temat: Rak płuc-czy ktoś z nim wygrał?
smutasek1983,
Nikt z nas - onkologicznych nie ma pewności, na ile choroba jest zatrzymana, czy to nie jedynie chwilowa regresja? I nie ma się czemu dziwić - takie podejście do problemu mają osoby po chorobie nowotworowej. Będziemy przez długi czas pod specjalnym nadzorem... ;)

Cytat:
ale strach zawsze jest i będzie
Jolana

PostDział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny   Wysłany: 2012-10-24, 08:39   Temat: Rak płuc-czy ktoś z nim wygrał?
Rak płuc to trudny rywal.. W początkowym okresie choroby, kiedy istnieją jako takie szanse - nie daje praktycznie żadnych objawów. Jedynie przypadkowe badanie może go wykryć. A kiedy zaczyna się ujawniać - niestety jest na ogół za późno. Przykładem przypadkowego
wykrycia raka płuc w stadium II a - jestem ja. Co będzie dalej - nie wiem...? Osobiście nie znam takiej osoby, która żyje po wyżej 5 lat od momentu zdiagnozowania raka płuc. Mam kontakt z pewną Czeszką, która jest trzeci rok lobektomii ( miała IIIa stop. zaawansowania choroby. Ona czuje się dosyć dobrze i prowadzi aktywny tryb życia.. W przeszłości była biegaczką...

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron