1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: resekcja czesciowa jelita grubego |
Jolana
Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 8851
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-11-05, 21:42 Temat: Re: resekcja czesciowa jelita grubego |
anthoula napisał/a: | Jestem tydzien po operacji .Mozna powiedziec ze czuje sie dobrze ale dokuczaja mi biegunki 7-9 razy wyprozniam sie co staje sie ogromnie dokuczliwe i bolesneNie wiem co mam robic.[lekarz wypisujacy mnie do domu nie udzielil mi zadnych wskazowek) Probuje juz wszystkiego wlacznie z ogranicze.iem picia malymi lykami.Moze jest ktos kto mogl by mi cos doradzic? |
Witam Cię,
Przy częściowej resekcji jelita grubego jednoznaczne określenie diety nie jest proste ponieważ na przemiennie mogą pojawiać się biegunki z zaparciami. Wskazane są więc modyfikacje i dobór indywidualny odpowiednich składników pokarmowych. W pewnym sensie postępowanie na zasadzie prób i błędów, dopiero z czasem będziesz wiedziała co i kiedy możesz jeść.
Nie można także doprowadzić u pacjenta do zaparć.
Obie diety - zalecenia żywieniowe prześle na e-maila.
Przy okazji napiszę parę słów o aktywności fizycznej po tego typu operacji.
Teraz Twój organizm potrzebuje prawie dwóch miesięcy, aby mógł powrócić do normalnej aktywności. Wskazane są na początku spacery krótkie a potem każdego dnia dłuższe... Należy unikać jakiegokolwiek wysiłku, nawet sprzątanie, odkurzanie lub inne prace domowe związane z wysiłkiem powinny być odwleczone do czasu wyrażenia na nie zgody przez lekarza. Zabrania się podnoszenia czegokolwiek powyżej do 4 kg.
To może potrwać co najmniej sześć tygodni po operacji. |
|
|