1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 6
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Guz nerki / przestrzeni zaotrzewnowej
Jolana

Odpowiedzi: 25
Wyświetleń: 11176

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2012-12-16, 16:32   Temat: Guz nerki / przestrzeni zaotrzewnowej
Dejsunko...., bardzo mi przykro...
::rose::
Serdecznie Ci współczuję.
Jolana

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2012-12-12, 07:32   Temat: Guz nerki / przestrzeni zaotrzewnowej
Witam Cię,

Dejsunka napisał/a:
Stan taty jest bardzo powazny. :cry: Lekarz powiedzial, ze tata juz ze szpitala nie wyjdzie...

Dlaczego? Napisz proszę coś więcej i podaj dokładny opis z biopsji...

Trzymaj się :heart:
Jolana

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2012-11-29, 15:50   Temat: Guz nerki / przestrzeni zaotrzewnowej
Do, Figaro,
owszem też brałam pod uwagę guza jądra ? ponieważ miałam dwa przypadki tej choroby w rodzinie- dlatego pytałam o wszystkie badania i objawy.
Guzy tej okolicy dają objawy szybko zauważalne przez chorego (niebolesny guzek tej okolicy, lub obrzęk jądra, mogą pojawiać się bóle ), krótko mówiąc występuje dyskomfort w mosznie, w dolnej części brzucha, pachwinach etc.
I te objawy też skłaniają lekarza do podjęcia dalszej diagnostyki w odpowiednim kierunku
No cóż najważniejszą sprawą jest podjecie leczenia - musimy więc zaczekać na decyzję lekarzy...
Jolana

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2012-11-29, 13:29   Temat: Guz nerki / przestrzeni zaotrzewnowej
Witam serdecznie, :)

Dejsunka napisał/a:

Rodzice mieszkaja 50 km od Poznania i w poniedzialek maja jechac do Centrum Onkologicznego w Poznaniu. Czy to dobry szpital?

Nie wiem, nie znam tego ośrodka, ale będzie to bardzo duży krok do przodu w Waszej sprawie.

Pozdrawiam i :uhm!:
Jolana

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2012-11-29, 11:12   Temat: Guz nerki / przestrzeni zaotrzewnowej
Witam serdecznie,
bardzo dziękuję za wpisanie wyników badań - analiza krwi nie jest wcale zła...

Radziłabym pilnie skonsultować się z wynikami badań obrazowych najlepiej z innym onkologiem lub z chirurgiem, właśnie teraz w czasie oczekiwania na przyjęcie do szpitala (nawet przyspieszyć wizytę).

Odniosę się pokrótce do następujących kwestii.
1. Opis TK m.inn. sugeruje istnienie guza w przestrzeni zaotrzewnowej...
Kilka słów objaśnienia - co to oznacza ?
Otóż guzy przestrzeni zaotrzewnowej to nowotwory wywodzące się z tkanek położonych pomiędzy tylną ścianą brzucha a otrzewną ścienną, który jest poza układem moczowym i nadnerczami. W/g znawców przedmiotu stwierdzenie obecności takiego nowotworu jest wystarczającym wskazaniem do zgłoszenia się do chirurga...

2. Opis USG m.in. wskazuje na pojawienie się płynu w zachyłku śledzinowo-nerkowym.
Ten objaw świadczyłoby raczej o zaawansowaniu choroby nowotworowej ( początki wodobrzusza). W tej przestrzeni jamy otrzewnowej płyn gromadzi się zawsze w warunkach patologicznych.

Nie ulega wątpliwości, że wymagane jest przeprowadzenie dokładnej diagnostyki, tym bardziej że lekarze nie opowiedzieli się jednoznacznie - z czym mamy do czynienia.

Tata jest jeszcze w fazie diagnozowania.
Leczenie będzie uzależnione przede wszystkim od stopnia zaawansowania choroby..

Pozdrawiam
Jolana

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2012-11-28, 22:34   Temat: Re: guz przy nerce u mojego taty
Dejsunka napisał/a:

Szukam pomocy/rady dla mojego taty.

Na poczatku pazdziernika na badaniu USG wykryto u niego guz w nerce. Wyslano go do urologa, ktory zlecil tomograf komp.

Możesz opisać objawy jakie miał Tata tuż przed wykryciem guza oraz dołączyć nam wyniki wszystkich dotychczasowych badań: moczu, morfologii, OB, kreatyniny i usg ?

Cytat:
(wyniki tego badania zalaczam).

Przeczytałam i we wnioskach radiolog napisał :
"Obraz TK bardziej odpowiada guzowi przestrzeni zaotrzewnowej (wtórnie naciekającemu tylną powierzchnię nerki lewej ?) niż zmianie rozrostowej wychodzącej pierwotnie z nerki. Rozsiew procesu rozrostowego do węzłów chłonnych."
Chyba są trudności ze zlokalizowaniem raka pierwotnego. Gdyby wykonali rezonans magnetyczny (MRI) może obeszłoby się bez biopsji.
Tak czy inaczej choroba jest zaawansowana. Odsyłają Was Annasza do Kajfasza. Szkoda czasu.
Tata jest w ciężkim stanie i powinien być diagnozowany, leczony i wzmacniany w szpitalu. Nie ma sensu czekać do 3 grudnia tylko położyć Tatę do oddziału jak najszybciej.

Taka jest moja opinia w tej sprawie....

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron