1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Zmiana w grasicy |
Jolana
Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 6925
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-02-05, 22:44 Temat: Zmiana w grasicy |
dagny napisał/a: | Teraz pozostaje mi tylko cierpliwie czekać i się nie martwić. |
Tak jest. Sursum corda . |
Jolana
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-01-13, 21:06 Temat: Zmiana w grasicy |
dagny napisał/a: | Dziękuję. Właśnie się zorientowałam, że przeoczyłam jeden fragment opisu TK :
"Pojedyncze zmiany włókniste w segmencie 5 płuca prawego". |
Taki wynik nie wskazuje na nowotworowe tło tych zmian. Pojedyncze zmiany włókniste najczęściej są zmianami powstałymi po przebytych zapaleniach a niekiedy pojawiają się również w chorobach przewlekłych płuc. Rozumiem, że dotychczas nie było rozpoznawanych chorób pulmonologicznych. Oczywiście wynik ten najlepiej skonsultować z lekarzem kierującym na badanie lub pulmonologiem. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-01-12, 18:36 Temat: Zmiana w grasicy |
dagny napisał/a: | Bardzo dziękuję za odpowiedź. W takim razie nie będę się tym przejmować. |
Zmiana miękkotkankowa widoczna w rzucie grasicy - to najprawdopodobniej resztkowa tkanka grasicy.
dagny napisał/a: | Teraz pozostaje tylko kwestia węzłów chłonnych w szyi. Pozdrawiam. |
Życzę zdrowia i serdecznie pozdrawiam. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-01-11, 18:20 Temat: Re: Zmiana w grasicy |
dagny napisał/a: | Ostatnio odebrałam wynik TK klatki piersiowej z takim opisem: "Miąższ płuc bez zmian ogniskowych. Węzły chłonne śródpiersia i wnęk niepowiększone. W topografii grasicy widoczna jest zmiana miękkotkankowa o wymiarach 26x18x35 mm | ".
Brak zmian ogniskowych oraz niepowiększone węzły chłonne oznaczają, że nic złego w tym obszarze się nie dzieje.
Jak zapewne wiesz - grasica to narząd limfatyczny obecny u dzieci, zanikający z wiekiem, owszem, nie zawsze całkowicie.... Począwszy od okresu dojrzewania grasica stopniowo zanika i zastępowana jest przez tkankę tłuszczową.
dagny napisał/a: | Chciałam zapytać czy zmiana w grasicy może mieć związek z chłoniakiem Hodgkina. Konsultacja u hematologa najwcześniej za tydzień. |
Bardzo, powtarzam bardzo rzadko zmiana w grasicy ma związek z chłoniakiem i dotyczy dzieci. |
|
|