1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Prośba o opinie chłoniak |
JustynaS1975
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 5419
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2016-05-11, 12:47 Temat: Prośba o opinie chłoniak |
Maciek1 napisał/a: | Czy raczej jest to liczone w miesiącach czy latach? |
W miesiącach.
[ Dodano: 2016-05-11, 14:08 ]
Chłoniak DLBCL jest chłoniakiem agresywnym, nowotworem układu chłonnego. Powiększone węzły chłonne i nacieki poza układem chłonnym będą poza 'guzem, który jako pierwszy się pojawił'.
Maciek1 napisał/a: | Jaka jest bezposrednia przyczyna smierci przy chłoniakach? |
Trudno w przypadku takiej choroby pisać wszystkie możliwe scenariusze. |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2016-05-11, 11:39 Temat: Prośba o opinie chłoniak |
Na żadne z Twoich pytań nie potrafię odpowiedzieć konkretnie.
Maciek1 napisał/a: | Czyli po dwóch wznowach nie ma juz żadnych szans na wyleczenie? |
1. Wznowy następowały dość szybko.
2. Tak jak pisałam wcześniej szansą na wyleczenie po wznowie jest intensywna chemioterapia wspomagana auto-HSCT (autoprzeszczepem). U Twojego znajomego ze względu na komplikacje kardiologiczne mało prawdopodobne, że będzie taka terapia przeprowadzona.
Cytat: | A co wykonuje się w ramach leczenia paliatywnego przy chłoniaku? |
Zależy od stanu klinicznego (czasami podaje się 'zmniejszoną/zredukowaną' chemioterapię, propozycja/decyzja należy do lekarzy), m.in. zależy od tego gdzie są nacieki (np.: jeśli w szpiku, to przetoczenia), leczenie przeciwbólowe (jeśli będzie konieczne).
Cytat: | Jakie bedą skutki rozwoju choroby? |
Też zależy od tego gdzie są nacieki. Pisałeś, że guz był na szyi. Jeśli naciek jest na szyi (i guz będzie rósł w głąb organizmu) , czy w okolicach gardła, osoba może odczuwać duszenie.
Maciek1 napisał/a: | Osoba o której pisałem jest samotna, czy będzie potrzebowała stałej opieki? |
Zawsze lepiej jest jeśli kogoś na się przy sobie, lub chociaż jest ktoś dyspozycyjny.
Nie wiem jakie są możliwości 'załatwienia' opieki 'hospicyjnej' w USA.
Maciek1 napisał/a: | Czy można określić ile życia zostało takiej osobie? | Maciek1 napisał/a: | Czy mozna przewidzieć kiedy stan sie pogorszy? |
Tego nikt nie określi konkretnie.
Przykro mi, że nie mam dobrych informacji. |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2016-05-11, 09:38 Temat: Prośba o opinie chłoniak |
Witam na forum
W każdym przypadku (w kraju) lecząc chorych na DLBCL oprócz zaawansowania choroby i czynników rokowniczych (IPI) bierze się pod uwagę również stan ogólny chorego (w tym m.in. wydolność serca, jak i innych organów). Leczenie jest zależne od aktualnej sytuacji klinicznej.
W przypadku wznowy tej choroby, aby była szansa na całkowite wyleczenie przeprowadza się autoprzeszczep szpiku. Ze względu na wiek, jak i komplikacje kardiologiczne nie będzie przeprowadzony autoprzeszczep.
W przypadku drugiej wznowy tutaj będzie niestety tylko leczenie paliatywne (bez intencji wyleczenia), mające przede wszystkim na celu poprawę jakości życia, (jak i może je wydłużyć).
Pozdrawiam. |
|
|