1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 4
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: DLBCL z zajęciem kanału kręgowego
JustynaS1975

Odpowiedzi: 69
Wyświetleń: 23263

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2016-06-22, 13:38   Temat: DLBCL z zajęciem kanału kręgowego
michalban napisał/a:
jak znosiłeś te punkcje

Nie jestem Marko, ;) ale miałam wlewy dokanałowo (do płynu rdzeniowo-kręgowego).
Potem trzeba leżeć na płasko i nie podnosić się. Ile czasu, są różne szkoły, jedna mówi o 4 godzinach, inna o 12 godzinach, a jeszcze inna o 16 godzinach itd.
Też i ludzie są różnie reagują. Chodzi o to, że gdy za wcześnie się podniesiesz 'bardzo boli głowa przez tydzień'.
Sama punkcja nie boli.
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2016-06-15, 07:56   Temat: DLBCL z zajęciem kanału kręgowego
MisiekW napisał/a:
zwykle pierwsze podania są najgorsze.

Bo nie wiesz co będzie się działo ;)
Z mojego osobistego doświadczenia (inny schemat chemii), 'im dalej w las, tym więcej drzew', tzn. po każdej chemii spada forma/'zmęczenie organizmu jest coraz większe'.
michalban napisał/a:
Zastanawiało mnie tylko czy będę na tyle słaby/otępiony że nie będę miał siły na pracę.

Zobaczysz po pierwszej chemii.
Być w pierwszych dniach po chemii nie będziesz miał sił/kiepskie samopoczucie, ale potem już OK ... do następnego cyklu.
Obserwuj siebie po pierwszej chemii, ponieważ skutki uboczne po następnych cyklach prawdopodobnie będą podobne.
Pozdrawiam :)
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2016-06-09, 19:21   Temat: DLBCL z zajęciem kanału kręgowego
Raczej BCL6 - gen BCL6 jest dość często deregulowanym onkogenem dość w DLBCL.
BC16 - nie słyszałam :)
Pozdrawiam :)
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory układu krwiotwórczego   Wysłany: 2016-06-09, 13:07   Temat: DLBCL z zajęciem kanału kręgowego
michalban napisał/a:
Czy coś innego prócz Ki67 definiuje prognozy?

Ki67 raczej nie należy do czynników rokowniczych w przypadku DLBCL, mówi o 'agresywności'/'szybkości' rozwoju choroby. Choć ki67 - 50% to wysoka wartość, jednak jak na DLBCL to nie za wysoka.
Czynniki rokownicze to m.in. stopień zaawansowania, wiek, poziom LDH w surowicy, itd.
Tutaj znajdziesz informacje o czynnikach rokowniczych http://www.onkologia.zale...ki_rozlaneB.pdf
(str. 904 - IPI oraz 905-906).
michalban napisał/a:
BC16+/-

Na pewno BC16, a nie BCL6?
Pozdrawiam

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron