1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: DLBCL z zajęciem kanału kręgowego |
JustynaS1975
Odpowiedzi: 69
Wyświetleń: 23263
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2016-06-22, 13:38 Temat: DLBCL z zajęciem kanału kręgowego |
michalban napisał/a: | jak znosiłeś te punkcje |
Nie jestem Marko, ale miałam wlewy dokanałowo (do płynu rdzeniowo-kręgowego).
Potem trzeba leżeć na płasko i nie podnosić się. Ile czasu, są różne szkoły, jedna mówi o 4 godzinach, inna o 12 godzinach, a jeszcze inna o 16 godzinach itd.
Też i ludzie są różnie reagują. Chodzi o to, że gdy za wcześnie się podniesiesz 'bardzo boli głowa przez tydzień'.
Sama punkcja nie boli. |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2016-06-15, 07:56 Temat: DLBCL z zajęciem kanału kręgowego |
MisiekW napisał/a: | zwykle pierwsze podania są najgorsze. |
Bo nie wiesz co będzie się działo
Z mojego osobistego doświadczenia (inny schemat chemii), 'im dalej w las, tym więcej drzew', tzn. po każdej chemii spada forma/'zmęczenie organizmu jest coraz większe'.
michalban napisał/a: | Zastanawiało mnie tylko czy będę na tyle słaby/otępiony że nie będę miał siły na pracę. |
Zobaczysz po pierwszej chemii.
Być w pierwszych dniach po chemii nie będziesz miał sił/kiepskie samopoczucie, ale potem już OK ... do następnego cyklu.
Obserwuj siebie po pierwszej chemii, ponieważ skutki uboczne po następnych cyklach prawdopodobnie będą podobne.
Pozdrawiam |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2016-06-09, 19:21 Temat: DLBCL z zajęciem kanału kręgowego |
Raczej BCL6 - gen BCL6 jest dość często deregulowanym onkogenem dość w DLBCL.
BC16 - nie słyszałam
Pozdrawiam |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2016-06-09, 13:07 Temat: DLBCL z zajęciem kanału kręgowego |
michalban napisał/a: | Czy coś innego prócz Ki67 definiuje prognozy? |
Ki67 raczej nie należy do czynników rokowniczych w przypadku DLBCL, mówi o 'agresywności'/'szybkości' rozwoju choroby. Choć ki67 - 50% to wysoka wartość, jednak jak na DLBCL to nie za wysoka.
Czynniki rokownicze to m.in. stopień zaawansowania, wiek, poziom LDH w surowicy, itd.
Tutaj znajdziesz informacje o czynnikach rokowniczych http://www.onkologia.zale...ki_rozlaneB.pdf
(str. 904 - IPI oraz 905-906).
michalban napisał/a: | BC16+/- |
Na pewno BC16, a nie BCL6?
Pozdrawiam |
|
|