1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 62
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Guz w pęcherzu moczowym
Kajka

Odpowiedzi: 102
Wyświetleń: 62911

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2017-01-18, 15:48   Temat: Guz w pęcherzu moczowym
Masz rację.
Teraz skupiam się na aktualnej chorobie,czyli Alzheimerze, Niestety tutaj nie ma żadnej nadziei na polepszenie, nie mówiąc o wyzdrowieniu. :-(
Kajka

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2016-10-11, 15:53   Temat: Guz w pęcherzu moczowym
Okazało się, że mąż miał kamień w nerce, jest już po zabiegu.
Tak jak przewidywałam po szpitalu stan psychiczny się pogorszył.
Kajka

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2016-09-06, 20:46   Temat: Guz w pęcherzu moczowym
Zrobiliśmy w piątek cystoskopię i cytologię , wszystko w porządku.
Wygląda na to, że ta ostatnia wlewka też podziałała, bo utrzymuje się stan zapalny pęcherza. Teraz dał lekarz antybiotyk.
Robił to młody lekarz i przy okazji zrobił USG nerek i znalazł coś na jednej ( niestety nic nie chciał powiedzieć więcej), tak, że mamy skierowanie do szpitala za miesiąc na TK.
Było robione w 2014 roku i nerki oprócz torbieli były czyste.
Mam nadzieję, że to nic złego, bo dla męża w jego stanie umysłu pobyt w szpitalu może być koszmarem.
Kajka

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2016-04-28, 14:59   Temat: Guz w pęcherzu moczowym
Uzgodniłam z lekarzem prowadzącym,że wstrzymujemy dalsze wlewki, żeby nie obciążać stanu męża. W sierpniu zrobimy cystoskopię i cytologię, zobaczymy co będzie.
Teraz leczymy zapalenie pęcherza.
Na dziś jest dobrze.
Kajka

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2016-04-09, 10:08   Temat: Guz w pęcherzu moczowym
Zaczynam się martwić, bo to już trzeci dzień gorączki. Spada po lekarstwie, potem rośnie i tak w koło. Dobre jest to, że nie przekracza już 39,5 st.
Taka gorączka jest też niebezpieczna dla serca i osłabionego mózgu męża.
Zapytam lekarza w poniedziałek, czy możemy przełożyć wlewki na dalszy termin lub w ogóle ich już nie podawać, skoro jest taka reakcja organizmu.
Kajka

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2016-04-07, 09:37   Temat: Guz w pęcherzu moczowym
Wczoraj mieliśmy pierwszą wlewkę i dziś mąż mocno gorączkuje.
Poprzednie wlewki przechodził bardzo spokojne, bez komplikacji, a teraz jest problem. ale sobie z nim muszę poradzić.
Pamiętam, że jak miał robioną biopsję prostaty, to gorączka utrzymywała się prawie przez tydzień.
Mam nadzieję, że teraz będzie krócej, bo za tydzień następna wlewka.
Kajka

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2016-03-16, 15:48   Temat: Guz w pęcherzu moczowym
W piątek zrobiliśmy kolejną cystoskopię ( czysto w pęcherzu).
Niestety dostałam dzisiaj wyniki z cytologii i są tam " pojedyncze grupy komórek nabłonka dróg moczowych w układach brodawkowych z cechami atypii małego stopnia."
Podobnie wyniki mieliśmy w 2014 ro, było potem mapowanie, które nic nie wykazało i przez 2015 rok był spokój.

Byłam dzisiaj u nowego lekarza( dawny prowadzący męża przeniósł się do innego miasta), najpierw zaproponował mapowanie, ale ze względu na inne choroby męża pobyt w szpitalu jest niewskazany, więc mamy już termin w kwietniu na powtórzenie terapii BCG ( na razie trzy dawki, a potem zobaczymy jakie będą wyniki.)
Gdzieś w pęcherzu ten rak się chowa, ale mam nadzieję, że go jeszcze wykurzymy.
Kajka

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2015-09-02, 19:33   Temat: Guz w pęcherzu moczowym
Znowu mamy radosną wiadomość.
Zrobiliśmy kontrolną cystoskopie i cytologię . Wszystko dobrze.
Mamy już skierowanie na następną.
Kajka

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2015-05-22, 16:21   Temat: Guz w pęcherzu moczowym
Zrobiliśmy kontrolną cystoskopię i cytologię moczu.
Pęcherz i mocz czysty.::dance::
Mamy spokój na trzy miesiące, bo w sierpniu następne badania.

[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2015-05-22, 22:52 ]
:)
Kajka

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2015-03-04, 19:10   Temat: Guz w pęcherzu moczowym
Bardzo dziękuję , wiesz, że jesteś naszym aniołem :in_love:

[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2015-03-04, 19:42 ]
No cóż, wiem. Ale nie wiedziałem, że i Wy o tym wiecie ...

Kajka

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2015-03-04, 10:16   Temat: Guz w pęcherzu moczowym
Jednak cuda się zdarzają.
Zrobiliśmy kontrolną cystoskopię
Wynik :
Cewka moczowa prawidłowa. Mocz w pęcherzu klarowny.Ujścia moczowodowe wolne. Na ścianie tylnej blizny po TURT. Wznowy guza nie stwierdzono.
I cytologię moczu - brak komórek nowotworowych :bravo" |happy| .
Jeszcze o wynikach nie rozmawiałam z lekarzem, bo nasz
prowadzący przeniósł się do innego szpitala, jestem w trakcie poszukiwania innego, ale wyniki mamy dobre więc się nie spieszę, tym bardziej, że mamy już następny termin badań na maj br.
Cudem jest to, że w listopadzie były w moczu komórki nowotworowe a teraz ich nie ma, pomimo tego, że nie było żadnego leczenia.
W międzyczasie mąż był w szpitalu dwa razy na inne choroby i robili mu różne badania RTG, TK i RM, Jak na wiek nie nie źle.
Teraz mamy problem bo ma bóle i zawroty głowy, ale według badań to od kręgosłupa.
Jesteśmy w trakcie diagnostyki.
Kajka

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2014-12-05, 19:51   Temat: Guz w pęcherzu moczowym
W posiewie moczu nic się nie wykluło, więc zostawiamy raka do następnego badania.
Rozmawiałam z lekarzem, uspokoił mnie , a ponieważ mam do niego zaufanie, wiem że dobrze nas prowadzi więc dalej nie drążę.
Kajka

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2014-11-26, 17:06   Temat: Guz w pęcherzu moczowym
Komórki złośliwe w cytologi moczu w listopadzie też występują, mimo, że pęcherz jest czysty.
Pytałam o to lekarzy to powiedzieli, że tak czasem jest, że w nabłonku, który szybciej się ściera mogą występować. Będę jeszcze w przyszłym tygodniu i jeszcze raz zadam to pytanie.
Teraz robimy posiew moczu i zobaczymy co tam jest, a następna cytologia i cystoskopia tak jak napisałam w przyszłym roku- już mam termin na 25.02.2015. Mogę to jeszcze przyspieszyć, ale nie wiem czy wskazane jest tak częste badanie. Na dziś cieszymy się tym co jest :)

[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2014-11-26, 17:33 ]
Moim zdaniem ten termin - za 3 miesiące - jest optymalny i nie ma potrzeby przyśpieszania go.

Kajka

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2014-11-25, 17:48   Temat: Guz w pęcherzu moczowym
Mam wyniki badań :
1. Trójkąt pęcherza - W badanym wycinku głownie zwłókniałe podścielisko i grupa komórek nabłonka urotelitalnego bez atypii.
2. Ściana tylna - Fragmenty błony śluzowej pęcherza z przewlekłymi, częściowo ostrymi naciekami zapalnymi i brodawkowymi rozrostami nabłonka urotelianego z dysplazją reaktywną.
3 i 4 .Ściana przednia i ściana prawa - Błona śluzowa pęcherza moczowego z rozrostem nabłonka urotelialnego o typie PUNLMP i przewlekłymi naciekami zapalnymi w podścielisku.
5. Szyja pęcherza - Błona śluzowa pęcherza z zanikime nabłonka urotelialnego.
6. Ściana lewa - Błona śluzowa pęcherza moczowego z przewlekłymi i ostrymi naciekami zapalnymi oraz dysplazją reaktywną w nabłonku urotelialnym.

Byłam z tym wynikiem u naszego lekarza i wyraźnie powiedział, że raka nie ma.
Na moje pytanie o wlewki powiedział, że nie ma potrzeby bo wlewki maja zwalczać raka a jego nie ma.
Dał skierowanie na posiew moczu oraz na cystoskopie i cytologię za trzy miesiące.
Wiem, że rozmawiali z doktor która robiła badania, więc decyzja jest chyba dobra.
Jeszcze do mnie nie dociera, ze wyniki są dobre.
Kajka

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2014-11-21, 17:18   Temat: Guz w pęcherzu moczowym
Jak na nawrót choroby to mam dobre wiadomości. Nie jest gorzej niż było cztery lata temu przy wykryciu raka.
Nie mam jeszcze na piśmie , ale rozmawiałam dzisiaj z panią doktór która robiła badania . Powiedziała, że w pobranych wycinkach nie stwierdziła komórek nowotworowych tylko nowo tworzące się.
Rozumiem, że ten rak jest w pęcherzu, bo w moczu są komórki rakowe.
We wtorek pójdę do lekarza prowadzącego, wg mnie najlepiej byłoby robić od razu wlewki BCG, bo skoro przedtem pomogły to teraz też powinny zadziałać, tym bardziej, że jest to stan jakby jeszcze wcześniejszy niż guz, który był przedtem.
Mam nadzieję, że lekarz będzie myślał podobnie a nie będzie chciał potwierdzenia gdzie ten skubany się ukrywa i czekać jak się rozwinie w coś gorszego.

Strona 1 z 5
Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron