Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak migdałka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Katarzyna73
Odpowiedzi: 30
Wyświetleń: 16882
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-08-23, 09:46 Temat: Rak migdałka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Dziękuję Gazdo, dokładnie o to mi chodziło |
Katarzyna73
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-08-23, 00:01 Temat: Rak migdałka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
W naszym dziale nie ma takiego wątku, dlatego wklejam tu link bo chyba jest za mało widoczny
http://www.forum-onkologi...e-vt6822,15.htm |
Katarzyna73
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-08-21, 20:55 Temat: Rak migdałka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Mam do Was pytanie Kochani odnośnie wyników krwi po chemii.
Mój lekarz niestety jest w tej chwili na urlopie i mam nieco utrudniony kontakt z innym lekarzem który go zastępuje.
Po 3 chemii morfologia była kiepska ... stan ten utrzymywał się przez 2 tygodnie i przed podaniem kolejnej dostałam 2 zastrzyki Zarzio 48.
5 chemii już nie otrzymałam ponieważ po 4 historia się powtórzyła.
Tydzień temu minęły 2 tygodnie od ostatniej chemii i wyniki morfologii były następujące:
Leukocyty: 2,78
Erytrocyty: 4,0
Hemoglobina: 12,1
Hematokryt: 35,90
MCV: 89
MCH: 30
MCHC: 33,7
Płyki krwi: 349
RDW-SD: 49,9
RDW-CV: 15,8
PDW: 12,6
MPV: 10,6
P-LCR: 29,8
PCT: 0,4
Neutrofile: 1,96
Limfocyty: 0,44
Monocyty: 0,31
Eozynofile: 0,06
Bazofile: 0,0
Neutrofile: 70,4
Limfocyty: 15,8
Upłynął kolejny tydzień i dziś wyniki przedstawiają się tak:
Leukocyty: 2,13
Erytrocyty: 4,3
Hemoglobina: 13,1
Hematokryt: 38,00
MCV: 89
MCH: 31
MCHC: 34,5
Płyki krwi: 313
RDW-SD: 50,6
RDW-CV: 15,8
PDW: 12,3
MPV: 10,6
P-LCR: 30,0
PCT: 0,3
Neutrofile: 1,18
Limfocyty: 0,57
Monocyty: 0,30
Eozynofile: 0,07
Bazofile: 0,0
Neutrofile: 55,3
Limfocyty: 26,8
Czy to normalne by tak długo wyniki były takie marne?
Jak długo po chemii trzeba czekać na to żeby wyniki wróciły do normy? |
Katarzyna73
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-07-29, 19:33 Temat: Rak migdałka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Gazdo, napewno sporo racji w tym co piszesz, jednak specyfiki które stosowałam przed napromienianiem nie są lekami przeciwoparzeniowymi
Stosowałam natomiast od pierwszej lampy Biafine. Lekarz który mnie ogląda co tydzień, w czwartym tygodniu był zdumiony że tak dobrze to wygląda i zalecił nadal stosować tą emulsję.
Zobaczymy co powie jutro
Myślę że Pan doktor jest bardzo rozsądny, nie stosuje niczego na wyrost a i pomaga w porę. Gardło wspomagam Larimexem i robioną w aptece płukanką. Przeciwzapanie biorę 2 razy dziennie Ketonal 50.
Niestety 3 tydzień mam bez chemii. Trzecia chemia mnie zmasakrowała okrutnie. Dostałam dziś zastrzyki na poprawę wyników krwi. Może choć jedną uda się jeszcze wziąć (z 5 zaplanowanych) bo do końca leczenia niecałe 2 tygodnie.
No i gdyby nie te niemiłosierne upały z pewnością byłoby lżej ...
Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów
ps. nie wiem czy wyniki krwi się polepszą ale samopoczucie z pewnością gdyż ponieważ w czwartek będzie już ze mną moja ukochana połówka |
Katarzyna73
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-07-07, 23:39 Temat: Rak migdałka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Trochę byłam zajęta ostatnio i wiele się zmieniło ... leczenie rozpoczęłam nie 12 czerwca a 1 lipca i nie w Krakowie tylko w Kielcach. Przeprowadziłam się z córeczką na kilka tygodni z całym ekwipunkiem
W poniedziałek rano napromienianie, wizyta u lekarza przed chemią no i oczywiście chemia. Spędzam w klinice prawie cały dzień.
We wtorek napromienianie, płukanie i wizyta u lekarza od radioterapii.
Sroda i czwartek szybciutko (o ile się np komputer nie zawiesi w trakcie kiedy leżę pod maską )
W piątek napromienianie i pobranie krwi przed kolejną chemią.
I tym samym mam za sobą jeden taki cykl. Jutro rozpoczynam kolejny.
Póki co znoszę to wszystko nienajgorzej. Korzystając z Waszych doświadczeń Kochani chemia poszła gładko. Tuż przed zastrzyk przeciwymiotny wieczorem przed snem tabletka i obyło się bez sensacji.
Z zaleceń w czasie napromieniania polecono mi jedynie spray o nazwie LARIMAX. Stosuję go 3 dni. Niestety nie wiem czy bez stosowania byłoby gorzej, czy może zupełnie bez różnicy.
Jem nadal normanie stosując jedynie wykluczenie pokarmów których nie powinno się jeść podczas chemioterapii, ogólnie ciężkostrawnych.
Na dziś tyle, nie chciałam już o kolejny dzień odkładać tych kilku słów, jednak rano trzeba wstać by rozpocząć kolejny tydzień walki.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko |
Katarzyna73
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-06-05, 22:02 Temat: Rak migdałka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Jem, jem, jem i końca nie widać a co najlepsze od czasu kiedy się obżeram schudłam 3 kg.
Właśnie kupiłam ten krem i kilka jeszcze innych specyfików. Do czasu rozpoczęcia naświetlań wymyśliłam sobie że będę wcierać 100% olej makadamia oraz 100% kolagen z elastyną. Myślę że olej szczególnie wzmocni skórę i być może nawet w czasie naświetlań lub troszkę po będę eksperymentować (bo nie widziałam by ktokolwiek tu na forum polecał) i również zda egzamin. Oczywiście za zgodą lekarza.
[następne komentarze] |
Katarzyna73
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-06-05, 21:15 Temat: Rak migdałka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
jo_a napisał/a: | Cytat: | siedzą cicho i nic nie mówią |
Linki masz. Poczytaj. Może nie mają czasu? Może mają swoje zmartwienia? |
Naprawę? Nie wpadłabym na to ... szczególnie na to żeby poczytać wpadam tu tylko obrazki pooglądać |
Katarzyna73
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-06-05, 20:46 Temat: Rak migdałka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Dziękuję Małgosiu
[ Dodano: 2013-06-05, 21:48 ]
Dziękuję
siedzą cicho i nic nie mówią |
Katarzyna73
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-06-04, 23:19 Temat: Rak migdałka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Psychika mi wysiada :(
Ci co mieli pomagać szkodzą niestety ...
Asiaa1201 - przeczytałam cały wątek, gratuluję wytrwałości choć pewnie nie do końca rozumiem co mówię
Alu, ja wogóle nie przyjmuje do wiadomości że moje maleństwo mogłoby być daleko ode mnie. Jest moją największą motywacją!
Zoju, Tobie również dziękuję za dobre słowo. |
Katarzyna73
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-06-03, 20:50 Temat: Rak migdałka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Nie na darmo mówi się że prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie, tylko czemu ta bieda ma takie wielki oczy ?:)
Dziekuję Wam, bede na bieżąco opowiadac co się dzieje i korzystać z Waszych doświadczeń.
W środę 12 czerwca zaczynam z tzw grubej rury, pierwsze naświetlanie i od razu poprawią chemią. Do tego czasu mam sporo zajęć zaplanowanych tak, by o tym co mnie czeka nie rozmyślać.
Mam pytanie ... czy ktoś przez te męki przechodził w Krakowie? |
Katarzyna73
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-06-03, 19:32 Temat: Rak migdałka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Witam Alu, jak miło że się odezwałaś
Wstrząs owszem i jak się okazuje codziennie coraz większy :(
Dzisiaj byłam na symulacji, samo zrobienie maski i tomografia to nic strasznego.
Pani doktor przestraszyła mnie bardzo opowiadajac o odczynie i samopoczuciu i raz jeszcze wspomniała że dla mnie lepiej byłoby przejść przez terapię w hospitalizacji a nie ambulatorium. Nie mam jednak wyjścia. Na szpital zawsze jest czas ....
Przekonałam się też w trakcie tej rozmowy, że jak sobie człowiek sam (mimo że nie jest lekarzem) wszystkiego nie dopilnuje to może go to słono kosztować. Dociekliwym być to jednak wielka zaleta
Nie zapadła jeszcze decyzja co do chemii. Będą 3 co 3 tygodnie albo co tydzień i wówczas mniejsze dawki. W sumie nie wiem co gorsze.
Dziękuję wszystkim za dobre słowo ... potrzebne teraz jak energia do ciężkiej walki. |
Katarzyna73
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-05-29, 13:43 Temat: Rak migdałka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Dziękuję za wsparcie
a tak wogóle ... da się najeść na zapas ?
Ja mam jeszcze zapasowe kilogramy po ciąży ale to chyba nie o to chodzi. |
Katarzyna73
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-05-29, 08:42 Temat: Rak migdałka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Dziękuję Gazda, z pewnością da się przejść przez terapię, pytane tylko jak?
Po usunięciu migdałków w drugim tygodniu miałam taki kryzys że 3 dni nie jadłam. Język bolał mnie tak potwornie że u nasady rosły kolce a ślinę połykałam z żyletkami. Zwykła woda pogarszała ten stan. Dzisiaj są już 3 tygodnie po a ja nadal rano czuję się jakbym coś tam miała przyklejone. Blizna na szyi po usunięciu węzła swędzi a czasami piecze. Nadal nie mam czucia w tej częsci twarzy. Boję się że po naświetlaniach ten stan się szybko pogorszy.
W dodatku to wszystko tak szybko się dzieje, maskę robimy już w poniedziałek, a na zabiegi jestem wpisana na cito więc będą się spieszyć żeby ją zrobić. Pierwsza chemia 12 czerwca.
I oczywiście jak na złość większość wspomagaczy o których piszecie zniknęła z rynku. Biotene Oralbalance wycofano na stałe z aptek, przynajmniej taką informację otrzymałam z pewnego źródła. Ensure też nigdzie nie mogę znaleźć. Za wszelką pomoc z góry dziękuję. |
Katarzyna73
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2013-05-28, 22:00 Temat: Rak migdałka płaskonabłonkowy rogowaciejący |
Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się => w tym wątku <=
Na wstępie witam wszystkich bardzo serdecznie.
Czytam wątki na forum już od dłuższego czasu i widzę jak serdeczna atmosfera tu panuje
Nie będę się rozpisywać na temat tego jak nie mogłam uwierzyć że to prawda itp.,
wiem że wszyscy przeszliśmy przez to tak samo.
Powiększony węzeł chłonny odkryła u mnie Pani doktor w poradni diabetologicznej kiedy byłam w ciąży.
Wprawdzie nie wiedziała wtedy co to dokładnie jest ale już były pierwsze sygnały.
Po urodzeniu córeczki (we wrześniu ubiegłego roku) węzeł rósł w zastraszającym tempie,
dlatego też zrobiłam na własną rękę usg a nastepnie biopsję - wynik nie był jednoznaczny.
W styczniu tego roku usunięto zmianę na szyi po stronie lewej jako guz ślinianki.
Wynik wskazywał na przerzut z nieznanego ogniska.
Pet nie wykazał kompletnie niczego,
rezonans magnetyczny też niejednoznacznie choć wskazał na to ze w migdałkach dzieje się coś niepokojącego.
Lekarz zasugerował usunięcie migdałków i pobranie wycinków z innych miejsc.
No i znalazł się sprawca w lewym migdałku 8 mm.
Dzisiaj zaplanowano terapię, 33 naświetlania i 3 chemie.
Powiem tak, choć forum jest bardzo pomocne, to ja po przeczytaniu kilku wątków jestem przerażona tym co mnie czeka.
Martwi mnie wiele spraw związanych z terapią, głównie to że mam maleńką córeczkę i opieka nad nią będzie ograniczona. |
|