1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 11
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak pecherza moczowego
KornelPL

Odpowiedzi: 21
Wyświetleń: 14383

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2014-09-23, 20:26   Temat: Rak pecherza moczowego
Ale moze ktos ma wiecej doswiadczenia niz np ja - ja nie moglem odroznic zdjecia takie przedstawiajacego przerzuty od zdjecia z zapalenia pluc np.
KornelPL

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2014-09-23, 18:34   Temat: zdjecie
Jako, ze wizyta u lekarza dopiero za tydzien zalaczam zdjecie z przeswietlenia. W miedzycasie lekarz zlecil spirometrie.

W miedzyczasie wykonano USG jamy brzusznej - wyniki odnosnie wszystkich narzadow dobre, pecherz o lagodnych obrysach. Mocz kolor slomkowy.

W opisie do zdjecia z przeswietlenia (nie mam przy sobie) napisano, ze zmiany moga byc naciekowo-zapalne.

Prosze o interprtacje zdjecia.
KornelPL

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2014-09-18, 22:21   Temat: Rak pecherza moczowego
Emmmm moze jestem na to za glupi- ale koniec koncow to co mamy robic?

[ Dodano: 2014-09-19, 18:12 ]
Richelieu,

BArdzo prosze Cie o odpowiedz. Chodzi mi o to jak wykluczyc/ potwierdzic zapalenie pluc ? Wtedy bede wiedzial co to jest.
KornelPL

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2014-09-18, 21:29   Temat: Rak pecherza moczowego
A jak inaczej mozna sbadac zmiany w pluchach? da sie jakos pobrac wycinek czy cos takiego?
Pecherz badalismy co 3 msc cystoskopia. Badanie usg (oczywiscie z pelnym pecherzem) robione 2 dni temu.
KornelPL

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2014-09-18, 19:36   Temat: Rak pecherza moczowego
Czesc,

Odswiezam temat. Od jakiegos czasu dziadek bardzo zmarnial - w sensie mobilnosci, nic mu sie nie chce, jest apatyczny. Nie wiem czy to wina psychiki (mamy problemy rodzinne) czy jednak nawrot choroby. Ma dosc wysokie OB (kolo 80). Mial robione 2 dni temu USG calej jamy brzusznej - wszystko ok.

Na przeswietleniu pluc dzisiaj wyszledl 'obraz, ktory moze byc zmianami naciekowo-zapalnymi'. Dziadek nie kaszle. Ma skierowanie do poradni pulmonologicznej (?). Czy moga byc to przerzuty, czy jednak oczekiwac zapalenia?

Wskrocie przypomne tylko jego historie wiosna 2012 r. metoda TURT usunieto 3 guzy. Dwa T1G3 i jeden PtaG2. Potem seria wlewek cotygodniowych. Co 3 miesiace badania - cystoskopia. Do tej pory bylo ok. Czy mozliwe zatem, ze to przerzut? Jakos nieprawdopodobnie to brzmi skoro caly ten czas z pecherzem ok.
KornelPL

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2013-09-13, 12:24   Temat: Rak pecherza moczowego
Heeeejooo czy ktos wie moze co to za wlewki ?
KornelPL

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2013-09-12, 10:29   Temat: Rak pecherza moczowego
Czesc,

Odswiezam temat, zeby powiedziec co sie dzieje. Tak jak podejrzewalem dziadek mial wznowe po roku - to zla wiadomosc. Dobra jest taka, ze zmiana byla ledwo widoczna na USG i mala - zaawansowanie pTa. Obnizyl sie tez stopien zlosliwosci. Byl G3 rok temu a w tym roku guz byl G2. Dziadek byl na wlewkach mial 6 tygodniowa kuracje 6x 1 wlewka - co bedzie dalej, zobaczymy jak bedzie badanie kontrolne za 2 msc. Wlewka to Adriblastyna (czy cos takiego) - czerwony plyn podawany dopecherzowo - napiszcie co o tym sadzicie. Pozdrawiam Was i zdrowia!
KornelPL

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2013-06-07, 07:25   Temat: Rak pecherza moczowego
Dzieki wszystkim za odp. 10 jedziemy do poradni. Osobna sprawa to jeszcze jedno pytanoe. Dziadek ma BARDZO bolesną ostrogę na pięcie - lekarz pierwszego kontaktu mowi, ze nie woilno tego ruszac ultradzwiekami czy naswietlaniami bo to przyspieszy chorobę nowotworową. Prawda to?
KornelPL

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2013-06-01, 21:26   Temat: Rak pecherza moczowego
Witam,

dzieki za odp. Dziwi mnie tylko w takim razie, ze wlewki podaja po wystapieniu wzowy - w poniedzialek jeszcze zadzwonie do szpitala i sie upewnie, czy tak jest. Co radzicie mi zatem zrobic, przeciez to by bylo raczej niedorzeczne jakbym mial lekarzy naciskac, zeby dziadek dostal wlewki.
KornelPL

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2013-06-01, 13:06   Temat: Rak pecherza moczowego
Jako drobne podsumowanie i nowa wiadomosc:

Rok temu dziadek zostal przyjety do szpitala z krwiomoczem. Po badaniach wyszlo - 3 guzy pechrza. 2x papillare w dnie i scianie prawej pecherza 1x invasivum w scianie lewej. Nie napisano jakie T, jedynie (po polsku) , ze w przeslanych maeterialach NIE znaleziono miesniowki wlasciwej. Wszystkie guzy G3. Do tego : "Infiltratio carcinomatosa laminae propriae mucosae" Od tamtego czasu jestesmy co 3 msc na kontroli (usg). Dziwi mnie, ze lekarze powiedzieli, ze BCG wlewki sie robi dopiero jak wznowa wystapi, no to wtedy od poczatku TURT i wtedy wlewki... myslalem, ze wlewki sa od razu. I jaka jest w ogole skutecznosc tego przeciwko G3?

Dzisiaj mial kolejne kontrolne USG robione - w wyniku napisane, ze sciana lewa (msc guza pierwotnego?) ma nierowne obrysy - czy to moze byc wznowa?

Na 10 czerwca mamy wizyte w poradni.

Co robic?
KornelPL

PostDział: Nowotwory układu moczowo-płciowego   Wysłany: 2013-03-21, 17:18   Temat: Rak pecherza moczowego
Czesc,

Pacjent to moj dziadek rocznik 1937. Kiedys nalogowy palacz stad pewnie i pzypadlosc.

W tamtym roku na wiosne trafil do szpitala w Stalowej Woli z uwagi naobfite, bezbolesne krwawienie.
Skierowanie przez rodzinnego na nefrologie stamtad po badaniach na urologie.
Guzy na pecherzu - 3 sztuki w tym 1 w uchylku.

Zabieg TURT.
Wycieto 2 guzy, 3 lekarz bal sie usunac bo byl w uchylku i bal sie ze przedziurawi pecherz.
wyniki badan - dziwne bo nie pisali jakie T,
alez opisu (nie mam porzy sobie) wywnioskowalem, ze T1 - naciekanie blony sluzowej,
nie stwierdzono fragmentow miesniowki.
Niestety G3

No ale czarna rozpacz byla co zrobic z 3 guzem - lekarz powiedzial o radioterapii co z uwagi na tetniaka dziadka odpadalo.
Za rada mamy kolegi obralismy kierunek sandomierz z podobno dobra urologia.
tam lekarz pan ordynator kondeusz zrobil jeszcze jeden zabieg TURT i bez problemu guza uusunal - guz w stadiuim papillare czy jakos tak.
Oczywiscie G3.

Minelo wlasnie 9 msc, co 3 msc jezdzimy na kontrole na razie ok.
Dziwi mnie tylko, dlaczego nigdzie nie prooponowano bnam wlewek BCG.
W sandomierzu powiedziano nam, ze wlewki tak ale dopiero jesli wystapi wznowa.
Co i jak radzicie dzialac.

Dziadek jest dla mnie ultracenny. pochodze z rozbitej rodziny i to on mnie wychowal i wyksztalcil.
Za duzo sie w zyciu wycierpial (odbudowa PL po wojnie, wczesna smierc jego ojca, rozpad malzenstwa syna, smierc syna jedynaka )
i nie chce mu fundowac przygody z nowotworem.

Czekam na jakies propozycje co i jak robic

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron