1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak jajnika - poszukiwanie mechanizmów |
Krzysiek112
Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3442
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-10-23, 15:19 Temat: Rak jajnika - poszukiwanie mechanizmów |
1. Przysadka kontroluje jajniki. Ale to nie jest takie proste... Trzeba by to rozwijać a rozwijać.
2. Jeżeli przysadka kontroluje jednak pracę jajników przez wytwarzanie hormonu folikulotropowego to w przypadku kobiety która wchodzi w okres menopauzy (tej naturalnej) działa jak organ NADRZĘDNY nad jajnikami.
- następuje sprzężenie zwrotne dodatnie
Zakładam że musi mieć zakodowane że w pewnym wieku produkcja estrogenów jest wygaszana.
- następuje wyczerpanie jajeczek -> zmniejszenie estrogenów
ale jako organ NADRZĘDNY cały czas ma zakodowane NALEŻY ZMNIEJSZAĆ POZIOM ESTROGENU.
- poprostu przestaje pracować - tak samo jak w przypadku antykoncepcji
Można powiedzieć że podwyższony poziom estrogenu blokuje przysadkę i jej decyzję ZMNIEJSZAĆ ESTROGEN zwiększając hormon folikulotropowy.
- zupełnie nie tak :D egzogenny hormon zmniejsza produkcje FSH, dajac mało endogennego bo jest duzo egzo... gospodarka hormonalna nie jest taka prosta - polecam najpeirw zrozumiec fizjologie a pozniej przejsc do patofizjologii
W tym momencie wysyłają sygnał NISZCZ i do gry wchodzą komórki rakowe które mają powstrzymać produkcję estrogenu z jajników.
Nie wiem skąd zostało wzięte to stwierdzenie?? Matko kochana tak się nie dzieje - poprostu jajniki przestaja działać. Estrogeny a rak, z pewnością chodzi o rak jajników? doczytaj... jeśli natomiast pojawił się on w rodzinie raczej nie jest spowodowany HTZ a innymi czynnikami ? Geny?
Było zadane tyle pytan, ze nie wiem czy chociaż coś Ci odpowiedziałem tak jak chciałeś/łaś. |
|
|