1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: żywienie w obejściu żołądka - gruczolakorak |
Madzia70
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 4999
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-05-16, 15:37 Temat: żywienie w obejściu żołądka - gruczolakorak |
sobellka,
Serdeczne wyrazy współczucia.
Ale muszę odnieść się do Twojego postu, żeby nie wprowadzać w błąd kolejnych użytkowników.
sobellka napisał/a: | mogę powiedzieć, że ten typ raka, który moja mam miała, nie daje żadnych szans na wyleczenie |
To nieprawda. Nawet typ rozlany wg Laurena gruczolakoraka żołądka daje szanse na wyleczenie, jeśli jest wcześnie wykryty. U Twojej Mamy dodatkowo był to rak o najwyższym stopniu złośliwości histologicznej (G3) - niższe stopnie rokują lepiej.
sobellka napisał/a: | Proszę Was o jedno, każdy z Was jak ma/miał nowotwór w rodzinie, zróbcie badania genetyczne |
W obecnych czasach niemal każdy człowiek ma lub miał, lub za chwilę będzie miał nowotwór w rodzinie. W związku z tym badanie genetyczne nie zawsze ma sens. Są pewne typy nowotworów, które mają komponent dziedziczny (np. rak jelita grubego, rak piersi BRCA+), ale też nie oznacza to, że jeśli w rodzinie taki nowotwór wystąpił, to wszyscy potomkowie na pewno zachorują.
Dlatego odradzam nerwowe poszukiwanie nowotworu w swoim organizmie, zalecam natomiast zdrowy tryb życia, zdrową dietę, unikanie żywności przetworzonej i konserwantów, dużo aktywności ruchowej. Odradzam palenie - jest parę nowotworów nikotynozależnych (płuco, jelito grube, szyjka macicy, pęcherz moczowy). Tyle możemy zrobić dla siebie (i bliskich) już dziś. Rzucanie palenia i zaczynanie zdrowej diety w momencie rozpoznania nowotworu to przysłowiowa musztarda po obiedzie. |
Temat: żywienie w obejściu żołądka - gruczolakorak |
Madzia70
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 4999
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-04-30, 08:36 Temat: żywienie w obejściu żołądka - gruczolakorak |
sobellka,
Przede wszystkim - zgłoś Mamę pod opiekę hospicjum domowego - na swoje pytania dostaniesz odpowiedź od osób doświadczonych, które Mamę widzą i na bieżąco mogą ocenić jej stan.
sobellka napisał/a: | co można jeszcze gotować aby choć trochę nabrała sił |
Dobrze sprawdzają się obiadki w słoiczkach dla niemowląt. Są zupełnie neutralne w smaku, można je doprawić tak, żeby choremu smakowało.
sobellka napisał/a: | aby ją wzmocnić do dalszej walki. |
Ja bym doradzała, żeby nie stymulować na siłę Mamy do walki... Nie wykluczam, że stan się poprawi i będzie mogła przyjąć leczenie, ale jest to niestety mało prawdopodobne. Skupcie się raczej na zapewnieniu Mamie spokoju i komfortu życia. Nie powtarzajcie jej na siłę, że ma walczyć, bo będzie żyła w poczuciu winy, że jej każecie, a ona nie może... Z doświadczenia wiem, że w takich sytuacjach chorym jest bardzo ciężko na duszy
Ja wiem, że to bardzo trudne - zmienić sobie optykę z walki o życie na zgodę na umieranie... |
|
|