Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi, Rak jajników ze wznową i progresją |
Madzia70
Odpowiedzi: 588
Wyświetleń: 256648
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-09-25, 07:41 Temat: Rak piersi, Rak jajników ze wznową i progresją |
|
Madzia70
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-08-12, 17:55 Temat: Rak piersi, Rak jajników ze wznową i progresją |
Prawdopodobnie za mało potasu - straciła wymiotując. Można podać Aspargin (bez recepty), 2-3 tabletki w ciągu dnia, powinien troszkę pomóc. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-06-15, 10:27 Temat: Rak piersi, Rak jajników ze wznową i progresją |
[następne komentarze] |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-06-04, 13:42 Temat: Rak piersi, Rak jajników ze wznową i progresją |
2 x dziennie to raczej za mało. Po pierwsze dlatego, że efekt rozkurczowy może być zbyt mały, po drugie dlatego, że taka dawka prawdopodobnie nie zabezpiecza Mamy przed bólem. No nic, czekamy. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-06-04, 12:14 Temat: Rak piersi, Rak jajników ze wznową i progresją |
Jeśli jest w domu, to dostaje zastrzyki w domu, tak? Nie poprzestano na jednej dawce? Powinna dostawać co 4 godziny przepisaną dawkę. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-06-04, 10:56 Temat: Rak piersi, Rak jajników ze wznową i progresją |
Jednego nie zrozumiałam: Mama została w szpitalu, czy wypuścili do domu?
Buskolizyna jest lekiem rozkurczowym. Może się rozejdzie...
Nadzieja napisał/a: | Nie wiem co mam myślec i co mam robić. |
Niewiele można w tej sytuacji zrobić, a myślom (tym złym) się nie poddawaj. Czekamy z Tobą na rozwój sytuacji |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-06-02, 20:41 Temat: Rak piersi, Rak jajników ze wznową i progresją |
Daj Mamie jakiś preparat omeprazolu (Polprazol, Prazol, Helicid, Progastim lub jakiś inny) powinniście mieć w domu, często lekarze przepisują "osłonowo" pacjentom, którzy biorą dużo leków. Jeśli Mama już bierze taki preparat, to zwiększcie dawkę - prawdopodobnie bierze 20 mg, można zwiększyć do 40 na dawkę. Jeśli nic nie bierze, to niestety trzeba mieć receptę na te preparaty. Bez recepty można kupić Ranigast - też powinien przynieść Mamie ulgę. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-05-31, 19:23 Temat: Rak piersi, Rak jajników ze wznową i progresją |
Nadziejo,
Jeśli to jest niedrożność, to lewatywa nie pomoże. To znaczy - być może Mama wypróżni się nieco, ale niedrożność pozostanie.
Ale na razie nie wiemy, czy to jest w ogóle niedrożność. Ja myślę, że lewatywę można spróbować zrobić, ale skoro już mamy podejrzenie niedrożności to: 1. nie dawać leków przyspieszających perystaltykę i wzmacniających skurcze jelit (ziołowe tabletki na przeczyszczenie) 2. w razie nasilenia dolegliwości bólowych jechać na chirurgię bez wahania i bez skierowania jako ostry przypadek, żeby tę niedrożność wykluczyć/potwierdzić.
Działajcie. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-05-08, 00:07 Temat: Rak piersi, Rak jajników ze wznową i progresją |
Nadziejo,
Wymioty Mamy mogą być spowodowane wieloma rzeczami. Na przykład wodobrzuszem, ale też zatruciem organizmu toksynami nowotworowymi, albo wzrostem ciśnienia wewnątrzczaszkowego z powodu przerzutu. A mógł się przyplątać zwykły rotawirus i już. Dlatego trudno jest jednoznacznie określić, dlaczego Mama wymiotuje.
Czekamy na wyniki, trzymajcie się |
|