1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Nowotwór płuc mojego taty |
MalgorzataB
Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 37117
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2019-07-08, 17:37 Temat: Nowotwór płuc mojego taty |
Sterydy maja b. silne właściwosci przeciwzapalne, cofają obrzęki. Ale na dłuższą metę bez dodatkowego leczenia jest dokładnie jak napisałaś maskują tzn pomagają czasem ratują, ale nie leczą. Badaniem które pomoże ocenić sytuację w klatce piersiowej jest tomografia komputerowa. Można wtedy ocenić które naczynie jest uciśnięte i co ten ucisk powoduje.
Może tak być że pomimo zażywania sterydów objawy zżgg powrócą a nawet się nasilą, lekarz powinien się o taty stanie jak najszybciej dowiedzieć. |
Temat: Nowotwór płuc mojego taty |
MalgorzataB
Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 37117
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2019-07-07, 12:36 Temat: Nowotwór płuc mojego taty |
missy napisał/a: | karola784,
bardzo niepokojący objaw, może wskazywać zdecydowanie na ucisk na żyłę główną górną ( tzw. zespół żyły głównej górnej). Tata absolutnie powinien trafić do onkologa,. |
dokładnie o tym samym pomyślałam, na konsultację jak najszybciej a w razie pogorszenia choćby na sor to jest stan zagrażający życiu, włączcie te sterydy jak sugerował lekarz |
|
|