Autor |
Wiadomość |
Temat: Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu wyniku. |
Malgosia12312
Odpowiedzi: 30
Wyświetleń: 10426
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-28, 11:52 Temat: Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu wyniku. |
Witajcie!
Jesteśmy z mamą po kolejnej wizycie w poradni onkologicznej. W poniedziałek konsylium, dzis robiłyśmy USG jamy brzusznej i węzłów chłonnych. Oba są w porządku. Wezły w normie. RTG płuc też. To chyba dobry znak... |
Malgosia12312
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-25, 10:55 Temat: Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu wyniku. |
Niestety nie pytałam. Zapytam przy piątkowej wizycie. |
Malgosia12312
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-25, 10:24 Temat: Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu wyniku. |
No więc jesteśmy po wizycie w CO w Olsztynie. W sumie poszło bardzo sprawnie. Lekarka obejrzała, zrobiła wywiad. Skierowanie na USG jamy brzusznej i węzłów pachwinowych i RTG klatki, tak jak mówiliście. Mamy termin na USG i RTG na piątek na 7.00 rano i potem zaraz na 8.40 wizyta u lekarza. Później będą oznaczać wartownika (nie wiem, czy tak to się dokładnie nazywa) i do szpitala na wycinanie i jednoczesne poszerzenie blizny. W sumie wszystko tak, jak pisaliście. Na razie zdecydowaliśmy, że nie uderzamy do Warszawy, poczekamy na wyniki biopsji.
Co sądzicie?
Pozdrawiam
Małgosia
[ Dodano: 2017-07-25, 11:27 ]
Zapomniałam dodać - Breslow 1,2mm. |
Malgosia12312
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-21, 21:24 Temat: Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu wyniku. |
Dziękuję. Wizyta na 14 w poniedziałek. Napiszę co i jak. Aaaa... Jeszcze jedno... Czy o coś konkretnego powinniśmy zapytać, co na ten moment nie przychodzi mi do głowy? |
Malgosia12312
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-21, 20:35 Temat: Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu wyniku. |
Jesteście nieocenieni... Mama bedzie najpierw uderzała w Olsztyn. Jesteśmy, po wyrobieniu karty pacjenta onkologicznego, umówieni na poniedziałek. To najbliżej jej miejsca zamieszkania. Niestety specjalistów dobrych brak. Pieprzyk był na podudziu, z tyłu. |
Malgosia12312
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-21, 16:16 Temat: Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu wyniku. |
Czyli rozumiem, że można liczyć, iż wg. skali Breslaw wskaźnik będzie oscylował na poziomie 2?
Umówiłam mamę do lekarza prywatnie, 250 km od domu, ale podobno to świetny specjalista. W pn dam znać jaka skala Breslaw i we wtorek jak wizyta.
Pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze. |
Malgosia12312
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-21, 15:21 Temat: Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu wyniku. |
Arawis, nie określili tego parametru. W poniedziałek mają obejrzeć ponownie materiał i podać tą skalę. Nawet rodzinny był zdziwiony, że nie zostało to określone.
Pozdrawiam,
Małgosia |
Malgosia12312
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-21, 14:34 Temat: Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu wyniku. |
Witam ponownie.
Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Są bardzo pomocne. Teraz wiemy już chociaż coś. Mam jeszcze jedno pytanie - czy przy tych parametrach istnieje duże prawdopodobieństwo przerzutów (do węzłów i odległych?).
Pozdrawiam ciepło, Małgosia |
Malgosia12312
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-21, 10:59 Temat: Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu wyniku. |
A czy teraz jest lepiej? |
Malgosia12312
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-07-21, 10:38 Temat: Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu wyniku. |
Witam serdecznie,
Wczoraj u mojej mamy zdiagnozowano czerniaka. Dostała taki oto opis. Bardzo proszę o jakieś wyjaśnienia, kompletnie nie wiemy co oznacza poza jednoznaczną diagnozą. Wizyta w poradni onkologicznej dopiero za tydzień. Mama jest załamana. Będę wdzięczna za każde "ludzkie" wyjaśnienia.
Z góry dziękuję.
Małgosia
|
|