Autor |
Wiadomość |
Temat: pierwotny chłoniak śródpiersia |
MisiekW
Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 6748
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-07-06, 15:10 Temat: pierwotny chłoniak śródpiersia |
A jeśli można wiedzieć, gdzie takowy Ci zaserwowano? |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-07-06, 14:43 Temat: pierwotny chłoniak śródpiersia |
Wznowy to naprawdę rzadkość tutaj, więc spokojnie. To rozpoznanie jest generalnie "optymistyczne".
Jaki masz schemat chemioterapii? |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-07-06, 12:50 Temat: pierwotny chłoniak śródpiersia |
Do indywidualnego rozważania. Ale podejrzewam, że ostrożnościowo włączono by naświetlania przy niecharakterytycznym SUVie, oczywiście, po dogłębnym rozważeniu - lepiej chyba naświetlić niż dostać beznadziejnie skuteczną chemioterapię II linii - od dawna się mówi, że z PMBCL trzeba się rozprawić za pierwszym razem. |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-07-06, 12:27 Temat: pierwotny chłoniak śródpiersia |
Ośrodek katowicki (o ile mi wiadomo) zaczął już prowadzić pacjentów na protokole DA-EPOCH-R. Tym samym bez RTH, jeśli pacjent osiągnął CR i jest PET(-) bez śladu aktywności metabolicznej (ze względu na masę rezydualną w śródpiersiu, która pozostaje dość często i na długo - pacjenci z PMBCL często mają zmiany o charakterze bulky).
Jest generalnie mało badań w temacie - ostatnie sensowne to praca Dunlevay'a w NEJM. PMBCL został wyróżniony przez WHO dopiero w 2008 r. i nie ma zbyt wielu ani badań - generalnie każdy leczy jak chce.
Kraków - R-CHOP eskalowanym co 14 dni, Warszawa - protokołem GMALL NHL, Katowice DA-EPOCH-R. Wszystko zależy od doświadczenia ośrodka. Wyniki generalnie są dobre, więc to jest też trochę na zasadzie - leczyłem tak iluś pacjentów, wyleczyłem ich, mają CR, żyją, więc innych też tak poleczymy.
Sam czekam z zaciekawieniem na wyniki badań dotyczących roli RTH po leczeniu systemowym - w hematoonkologii co tydzień coś się zmienia |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-07-03, 14:42 Temat: pierwotny chłoniak śródpiersia |
I jeszcze gdzie się leczysz? |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-07-03, 13:44 Temat: pierwotny chłoniak śródpiersia |
A jaki protokół chemioterapii? Jakie wyniki badań obrazowych? |
|