1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Zespół mielodysplastyczny- podejrzenie |
MisiekW
Odpowiedzi: 21
Wyświetleń: 10408
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2016-10-18, 17:11 Temat: Zespół mielodysplastyczny- podejrzenie |
Tak, dokładnie. Krwawienie, infekcja, jakieś zapalenie płuc, sepsa...
Oczywiście, potwierdzenia nie mamy, są to tylko moje luźne domysły, poparte jakimś tam doświadczeniem.
Bardzo mi przykro. |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2016-10-18, 16:38 Temat: Zespół mielodysplastyczny- podejrzenie |
Na razie nie mamy diagnozy, wypadałoby tak jak mówię, obejrzeć przynajmniej rozmaz krwi pod mikroskopem, a najlepiej rozmaz szpiku.
Należałoby u zdrowego człowieka wdrożyć intensywne leczenie tzw. indukujące, czyli agresywną chemioterapię. U Taty, jest to niemożliwe, z powodu obciążeń i stanu ogólnego. Ostra białaczka poprzedzona jakąś inną chorobą (np. atypową przewlekłą białaczką szpikową) przebiega bardzo agresywnie i nieuchronnie prowadzi do śmierci.
W mojej opinii nie zostało Wam wiele czasu, ale z strony, z powodu obciążeń Taty, męczenie Go leczeniem byłoby niehumanitarne. Wskazana okresowa kontrola morfologii, w razie konieczności - przetoczenia płytek i krwinek. Bardzo mi przykro, że nie mam lepszych wiadomości. |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2016-10-18, 13:50 Temat: Zespół mielodysplastyczny- podejrzenie |
Najprawdopodobniej doszło do transformacji w ostrą białaczkę. Przykro mi. Trzeba byłoby wykonać badanie szpiku i rozmazu krwi. |
MisiekW
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2016-10-16, 21:54 Temat: Zespół mielodysplastyczny- podejrzenie |
Rozumiem, że jest to postać atypowa przewlekłej białaczki szpikowej? |
|
|