1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak śluzowo-naskórkowy ślinianki przyusznej |
Richelieu
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 7960
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2015-01-21, 16:54 Temat: Rak śluzowo-naskórkowy ślinianki przyusznej |
Ktosiula napisał/a: | Nastawiam się na życie długie i szczęśliwe, pomimo młodego wieku głęboko wierzę że uda mi się dożyć emerytury bez wznowy |
Dobrze, obiecałaś. I pamiętaj - będę Cię z tego rozliczać. |
Temat: Rak śluzowo-naskórkowy ślinianki przyusznej |
Richelieu
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 7960
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2014-10-25, 19:07 Temat: Rak śluzowo-naskórkowy ślinianki przyusznej |
Ktosiula napisał/a: | mucoepidermoid carcinoma G1. |
Wynik oznacza rozpoznanie raka śluzowo-naskórkowego o niskim stopniu złośliwości.
Ktosiula napisał/a: | Guz o śr 0,7 cm usunięty doszczętnie wraz z otaczającym go miąższem ślinianki. W obrębie guza nie stwierdzono naciekania osłonek pasm nerwowych przez komórki raka ani cech martwicy. |
Zaawansowanie guza pierwotnego mieści się w pierwszej grupie (T1) (Zalecenia (2013 r.), str. 9, tab. 1),
i przy braku obecności przerzutów (N0M0) oznacza zaawansowanie choroby do stadium I (j.w., str. 10, tab. 2).
Wraz z radykalnym zabiegiem operacyjnym są to bardzo korzystne czynniki rokownicze.
Ktosiula napisał/a: | Ktoś może mi poradzić gdzie dalej się udać. |
Leczenie powinno być prowadzone przez lekarza onkologa (tylko takiego, nie o innej specjalizacji).
On powinien nadzorować dalsze kontrole zgodnie z wyżej linkowanymi 'Zaleceniami'.
Dla Twojego przypadku (cechy T1N0M0, G1) poza operacyjnym usunięciem guza w sposób radykalny
standard ten nie przewiduje konieczności dalszego leczenia uzupełniającego (str. 27).
Ktosiula napisał/a: | Znalazłam na forum jeden case raka śluzowo- naskórkowego Tarnowianki i nie nastraja mnie on optymistycznie choć zdaje sobie sprawę, że jej rak był zdecydowanie bardziej zaawansowany i złośliwy. |
Podobieństwo wynikające z typu nowotworu jest w tym przypadku bardzo złudne,
diametralnie różniące się zaawansowanie IVB (dla cech T4bN+) i stopień złośliwości (G3)
czynią Wasze przypadki zupełnie nieporównywalnymi. |
|
|