1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 3
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Guz mieszany ślinianki
Richelieu

Odpowiedzi: 49
Wyświetleń: 27226

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2010-08-20, 14:33   Temat: Guz mieszany ślinianki
DawidS1234 napisał/a:
[...] Skoro mam specjalistę chirurga który specjalizuje sie w tarczycy, szyji. Który zrobił biopsje, usg który ustalił jakiś cykl postępowania (następna wizyta 15.09.2010 Biopsja, usg) to dlaczego teraz kolejny specjalista. [...]

Choćby dlatego.
Nie chcę przez to powiedzieć, że w Twoim konkretnym przypadku chcę dopatrywać się od razu najgorszego - nowotworu.
Biorąc pod uwagę słowa Mamanel - "Na to, że guzek jest niegroźny może wskazywać to, że się nie powiększa, nie powoduje dolegliwości, jest ruchomy, wynik biopsji był dobry" - pewnie nic złego się nie okaże, ale żeby mieć tę wiedzę, trzeba to sprawdzić.

DawidS1234 napisał/a:
[...] Dla mnie wybór kolejnego lekarza to jak podważenie kompetencji pierwszego lekarza i zerwanie zaufania jakim obdarzyłem tego lekarza.? [...]

Uważam, że ponad to, co napisałem wyżej o konieczności konsultowania się z lekarzem odpowiedniej specjalności, to przede wszystkim chodzi o Twoje zdrowie, a dopiero później mogą do głosu dochodzić wszelkie inne kwestie, w tym m.in. zaufanie (albo jego brak) do kompetencji tego czy innego lekarza.

Przychylam się do opinii o wskazanej konsultacji z laryngologiem-onkologiem.
Ja bym tak zrobił, gdyby chodziło o moje albo bliskich mi osób zdrowie.

Pozdrawiam.
Richelieu

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2010-05-06, 18:36   Temat: Guz mieszany ślinianki
Na pewno chodzi o kody dla wizyt u chirurga ?

ICD-10 podaje kody chorób a nie badań czy diagnostyki, do których należą wizyty u chirurga, badanie guza, biopsja, USG.

W ICD-10 nie ma wymienionych przez Ciebie pozycji (wizyta, badanie, biopsja, USG):
http://stary1.portalmed.p...icd10/index.stm
http://www.who.int/classi..._ed_volume2.pdf
Richelieu

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2010-03-09, 19:56   Temat: Guz mieszany ślinianki
DawidS1234 napisał/a:
[...] Czy to może być coś złośliwego co już dawno zatruwa mi organizm a ja nie wiem. Ewentualnie czy to może być jakiś kaszak cokolwiek innego. Jakie w tym miejscu są guzy i czym skutkują i gdzie mogą się przerzucać.

Bez jakichkolwiek wyników (a tych na razie nie ma) naprawdę nie można odpowiedzieć na te pytania.

To może być zarówno zmiana złośliwa, choć sądząc po stosunkowo długim czasie powstania guza, o czym wyżej wspominasz,
w takim przypadku zezłośliwienie najprawdopodobniej nastąpiłoby stosunkowo niedawno (por. ten post),
jak też może to być guz łagodny. I myślę, że ten ostatni przypadek jest całkiem prawdopodobny.

Ale oczywiście wyjaśnić to koniecznie trzeba, bardzo dobrze, że idziesz na tę biopsję.
Musisz uzbroić się w cierpliwość i poczekać na wyniki, wtedy będzie wiadomo, co trzeba robić dalej.

Życzę dobrego wyniku - trzymam kciuki :uhm!:

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron