1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz mieszany ślinianki |
Richelieu
Odpowiedzi: 49
Wyświetleń: 27226
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2010-08-20, 14:33 Temat: Guz mieszany ślinianki |
DawidS1234 napisał/a: | [...] Skoro mam specjalistę chirurga który specjalizuje sie w tarczycy, szyji. Który zrobił biopsje, usg który ustalił jakiś cykl postępowania (następna wizyta 15.09.2010 Biopsja, usg) to dlaczego teraz kolejny specjalista. [...] |
Choćby dlatego.
Nie chcę przez to powiedzieć, że w Twoim konkretnym przypadku chcę dopatrywać się od razu najgorszego - nowotworu.
Biorąc pod uwagę słowa Mamanel - "Na to, że guzek jest niegroźny może wskazywać to, że się nie powiększa, nie powoduje dolegliwości, jest ruchomy, wynik biopsji był dobry" - pewnie nic złego się nie okaże, ale żeby mieć tę wiedzę, trzeba to sprawdzić.
DawidS1234 napisał/a: | [...] Dla mnie wybór kolejnego lekarza to jak podważenie kompetencji pierwszego lekarza i zerwanie zaufania jakim obdarzyłem tego lekarza.? [...] |
Uważam, że ponad to, co napisałem wyżej o konieczności konsultowania się z lekarzem odpowiedniej specjalności, to przede wszystkim chodzi o Twoje zdrowie, a dopiero później mogą do głosu dochodzić wszelkie inne kwestie, w tym m.in. zaufanie (albo jego brak) do kompetencji tego czy innego lekarza.
Przychylam się do opinii o wskazanej konsultacji z laryngologiem-onkologiem.
Ja bym tak zrobił, gdyby chodziło o moje albo bliskich mi osób zdrowie.
Pozdrawiam. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2010-05-06, 18:36 Temat: Guz mieszany ślinianki |
Na pewno chodzi o kody dla wizyt u chirurga ?
ICD-10 podaje kody chorób a nie badań czy diagnostyki, do których należą wizyty u chirurga, badanie guza, biopsja, USG.
W ICD-10 nie ma wymienionych przez Ciebie pozycji (wizyta, badanie, biopsja, USG):
http://stary1.portalmed.p...icd10/index.stm
http://www.who.int/classi..._ed_volume2.pdf |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2010-03-09, 19:56 Temat: Guz mieszany ślinianki |
DawidS1234 napisał/a: | [...] Czy to może być coś złośliwego co już dawno zatruwa mi organizm a ja nie wiem. Ewentualnie czy to może być jakiś kaszak cokolwiek innego. Jakie w tym miejscu są guzy i czym skutkują i gdzie mogą się przerzucać. |
Bez jakichkolwiek wyników (a tych na razie nie ma) naprawdę nie można odpowiedzieć na te pytania.
To może być zarówno zmiana złośliwa, choć sądząc po stosunkowo długim czasie powstania guza, o czym wyżej wspominasz,
w takim przypadku zezłośliwienie najprawdopodobniej nastąpiłoby stosunkowo niedawno (por. ten post),
jak też może to być guz łagodny. I myślę, że ten ostatni przypadek jest całkiem prawdopodobny.
Ale oczywiście wyjaśnić to koniecznie trzeba, bardzo dobrze, że idziesz na tę biopsję.
Musisz uzbroić się w cierpliwość i poczekać na wyniki, wtedy będzie wiadomo, co trzeba robić dalej.
Życzę dobrego wyniku - trzymam kciuki |
|
|