Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak jajnika |
Richelieu
Odpowiedzi: 31
Wyświetleń: 14146
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-05-08, 11:17 Temat: Rak jajnika |
Samsara napisał/a: | Zastanawiał mnie zawsze brak w opisie wzmianki o popłuczynach z otrzewnej.
Lekarze, którzy widzieli ten wynik też nigdy nie zajęli się brakiem takiej wzmianki. W wytycznych PTOK widziałam, że takie popłuczyny się pobiera. Może nie pobrali wtedy, a komórki rakowe tam były i stąd teraz jesteśmy w sytuacji, w której jesteśmy. |
Jedną z możliwości jest ta przedstawiona przez Missy w poście #4.
Ale to tylko przypuszczenie, jak jest istotnie może wypowiedzieć się tylko lekarz opisujący ten wynik.
Samsara napisał/a: | czy jeśli torebka guza jest niezmieniona ( a zakładamy, że jednak tutaj tak było) to jednak komórki rakowe mogłyby dostać się do otrzewnej? |
Myślę, że takiej możliwości nie można wykluczyć ze 100 % pewnością.
Samsara napisał/a: | A jeśli torebka była jednak pęknięta, ale jakimś cudem tego nie opisali dobrze? |
W takim razie rozsiew nowotworu z tego miejsca byłby znacznie bardziej realny.
Samsara napisał/a: | Czy to możliwe, żeby przy takim stopniu czyli pt1A G1 i spadku markerów były jednak przerzuty do otrzewnej i to jeszcze po drugiej stornie niż pierwotny rak? |
Podobnie jak wyżej - nie można tego z całkowitą pewnością wykluczyć,
chociaż wydaje się to raczej mało prawdopodobne.
Samsara napisał/a: | Jeśli chodzi o PET to nie podałam SUV max -2, 36. To dobrze czy źle? Czy nie ma znaczenia? |
To względnie miska wartość SUV, co może oznaczać, że zmiana dająca taki obraz może być niekoniecznie złośliwa (a np. stanem zapalnym lub infekcyjnym).
Ale wiążąca ocena tego należy do lekarza. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-05-06, 16:59 Temat: Rak jajnika |
Samsara napisał/a: | czy wzmianka o rozsroście w badaniu PET zawsze wskazuje zmianę złośliwą? |
Podejrzewam, że być może nie zawsze.
Ale na pewno zapis taki jest onkologicznie niepokojący i wymaga dalszego sprawdzenia charakteru takiej zmiany.
Samsara napisał/a: | Czy w badaniu PET widać jaki to jest charakter? |
Może to być oceniane przez lekarza opisującego wynik jedynie w kategoriach prawdopodobieństwa, niekiedy nawet bliskiego pewności, jednak nigdy w sposób całkowicie pewny.
Ostateczną ocenę pozwala uzyskać tylko wynik badania histopatologicznego,
albo wynik biopsji - ten ostatni tylko wtedy, jeżeli jest dodatni (tj. wskazuje na złośliwość zmiany).
Samsara napisał/a: | Markery od miesięcy stopniowo spadają, więc to nie jest jednorazowy wynik. |
W takim razie oraz przy jednoczesnym braku leczenia systemowego (chemioterapii)
jest to poważna przesłanka za brakiem procesu złośliwego, ale nie wykluczająca go w sposób całkowicie pewny.
W takiej sytuacji pobranie wycinka tej podejrzanej zmiany wydaje mi się co najmniej warte przedyskutowania z Waszym lekarzem. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-05-06, 15:45 Temat: Rak jajnika |
Samsara napisał/a: | Czyli szanse, ze to cos zlego przy takich markerach sa male? |
Ja bym raczej był bardziej ostrożny w ocenie i powiedziałbym, że niska wartość markera nie bardzo pasuje do opisu badania PET przez lekarza wskazującego na podejrzenie złośliwości tej zmiany.
W tej sytuacji ocena prawdopodobieństwa złośliwości tej zmiany bez dalszej diagnostyki moim zdaniem jest trudna do przeprowadzenia. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-05-06, 13:15 Temat: Rak jajnika |
Samsara napisał/a: | opis ze z duzym prawdopodobienstwem odpowiada zmianie rozrostowej |
To oznacza, że z dużym prawdopodobieństwem może to być zmiana złośliwa, przerzutowa.
Samsara napisał/a: | Markery mama ma 11czyli spadaja a nie rosna. |
Przy obecności takiej zmiany i jeśli nie byłoby w tym czasie chemioterapii (nie napisałaś, czy ostatecznie została zastosowana)
utrzymywanie się markera na tak niskim poziomie byłoby dość nietypowe, gdyby ta zmiana miała być złośliwa.
Samsara napisał/a: | Nie wiemy co teraz; ( |
Moim zdaniem trzeba ostatecznie ustalić, co to za zmiana uwidoczniona w tym i poprzednich badaniach.
Najbardziej miarodajne byłoby pobranie z niej wycinka do oceny histopatologicznej,
od tej kwestii zacząłbym rozmowę z lekarzem o proponowanym przez niego dalszym postępowaniu. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-04-29, 17:22 Temat: Rak jajnika |
Samsara napisał/a: | Ile czeka się na wyniki PET? |
Wynik powinien być gotowy w ciągu kilku dni roboczych (do jednego tygodnia) od wykonania badania. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-04-29, 09:29 Temat: Rak jajnika |
Samsara napisał/a: | Czy możliwe jest wystąpienie przerzutów raka przy jednoczesnym braku wzrotu markera CA 125? |
Myślę, że przynajmniej nie jest to w 100 % wykluczone,
chociaż biorąc pod uwagę wcześniej obserwowany wzrost markera może to być mało prawdopodobne. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-12-02, 22:24 Temat: Rak jajnika |
Skoro dwóch, i to jak mówisz kolejnych, niezależnie od siebie, to trudno kwestionować ich opinię.
Poza tym jeśli proponują leczenie uzupełniające, to gdyby o mnie chodziło, wolałbym przyjąć propozycję
i wykorzystać wszystkie możliwe sposoby leczenia by mieć większe szanse jego powodzenia. |
|