1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rodzinna walka z guzem jajnika i piersi |
Richelieu
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 5932
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-09-11, 20:45 Temat: Rodzinna walka z guzem jajnika i piersi |
Estragon napisał/a: | PXL + DDP. Czy ktoś może wie więcej na temat tego typu chemii? |
To jest paklitaksel i cisplatyna, schemat stosowany m.in. w leczeniu raka jajnika.
Więcej na ten temat możesz znaleźć np. w aktualnych Zaleceniach (2013 r.), na str. 302. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-09-05, 21:25 Temat: Rodzinna walka z guzem jajnika i piersi |
Estragon napisał/a: | Obecnie jestem przed decyzją, którą będę konsultowała w przyszłym tygodniu z lekarzem dot. profilaktycznego wycięcia jajników , żeby zminimalizować zagrożenie . Obecnie mam 34 lata i właśnie, co do wieku zdania są podzielone , jedni twierdzą ,żeby robić zabieg jak najszybciej, inni, że około 40-stki? I tu nasuwają się pytania i wątpliwości w tym zakresie... |
Może Cię zainteresować lektura tego wątku temu zagadnieniu poświęconego.
No i przede wszystkim powinnaś gruntownie przekonsultować to z lekarzem, nawet niekoniecznie jednym. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-09-05, 18:02 Temat: Rodzinna walka z guzem jajnika i piersi |
Estragon napisał/a: | W 1997 roku wyryto u mojej mamy nowotwór piersi |
Estragon napisał/a: | w 2005 roku rak ponownie zaatakował drugą pierś |
Estragon napisał/a: | W tym samym czasie chorowała z moją mamą jej siostra |
Estragon napisał/a: | wynik histopatologiczny - guz w jajowodzie , stopień złośliwości G3 |
Estragon napisał/a: | Obecnie choruje z mamą jej druga siostra -rak jajnika stopień zaawansowania IV. |
Estragon napisał/a: | Ja również mam mutację genu BRC1 |
Droga Estragon,
Zacytowane przeze mnie fragmenty podanych przez Ciebie informacji nasuwają podejrzenie występowania w Waszej rodzinie obciążenia genetycznego w kierunku chorób nowotworowych piersi i jajników.
Uważam, że konieczne jest przebadanie pod kątem obecności mutacji genów BRCA 1 i 2
wszystkich sióstr Twojej mamy i ich córek, jeśli jeszcze nie zostało to zrobione.
Estragon napisał/a: | kontroluje się systematycznie. |
Tak powinny postępować wszystkie osoby z grupy podwyższonego ryzyka zachorowania.
Wtedy będą szanse na wygranie nawet jeśli przeciwnik będzie miał fory w postaci obecności mutacji genu.
Pozdrawiam i witam Cię na forum. |
|
|