1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 9
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny
Richelieu

Odpowiedzi: 127
Wyświetleń: 62791

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2014-08-04, 23:05   Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny
sonia21 napisał/a:
Leczenie zakończone , jestem zdrowa i tak ma zostać :)

Bardzo dobry plan ! :bravo" I tego się teraz trzymaj. :uhm!:
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-12-21, 21:59   Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny
Moim zdaniem ze względu na obecnie prowadzone specjalistyczne Twoje leczenie i poważne rozpoznanie (zakrzepowe zapalenie żył) ewentualna ingerencja w terapię i jej modyfikacja wymaga kompetencji lekarza i wykracza poza zakres porady na forum internetowym.
Proponuję Ci próbę uzyskania wcześniejszej wizyty u Twojego lekarza, choć zdaję sobie sprawę z tego, że w obecnym świątecznym okresie może być z tym problem.
Jeśli inne możliwości zawiodą, to może dobrym pomysłem byłoby nawet skorzystanie z pomocy innego dyżurującego lekarza (pogotowie / SOR).
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-06-21, 06:59   Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny
sonia21 napisał/a:
Wnioski zawarte w opisie .
sonia21 napisał/a:
obraz zmiany w badaniu TK i USG ( w tym stabilność wielkości zmiany ) oraz jej obraz MR przemawia za naczyniakiem wątroby .
sonia21 napisał/a:
Nerki częściowo uwidocznione - w ich obrębie widoczne są pojedyncze bardzo drobne struktury hiperintensywne w sekw. T2- zal.- torbiele ?
sonia21 napisał/a:
Zmiany zwyrodnieniowo - wytwórcze kręgosłupa na poziomie Th10/ Th11 powodują ucisk worka oponowego .

Wygląda to na zmiany nie będące niepokojące pod względem onkologicznym.
Natomiast ich dalsze ewentualne leczenie lub obserwacja zależy od szczegółowych wskazań lekarskich.
O naczyniakach krótko możesz przeczytać np. tutaj, o torbielach nerek tutaj.

Zmiany zwyrodnieniowe i ucisk worka oponowego mogą wymagać zabiegów rehabilitacyjnych
lub w przypadku większego ich nasilenia nawet rozważenia potrzeby leczenia operacyjnego,
co jednak musi być przedmiotem oceny przez lekarza specjalistę (neurologa/neurochirurga)
(w uzupełnieniu zobacz ten post i zamieszczoną w nim odpowiedź lekarza).
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-05-19, 09:51   Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny
Oczywiście że gwarancji nie daje. Zachorować może każdy.
Ale to oznacza, że prawdopodobieństwo zachorowania jest normalne, a nie kilkukrotnie wyższe. :okok"
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-01-22, 19:50   Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny
Soniu,

Było już takie pytanie - w tym poście (i wątku).
Nie znalazłem informacji o przeciwwskazaniu, ale skoro tam jest mowa o tym, że lekarz nie zdecydował się na to badanie, to przyjąłbym, że może być przeciwwskazane i przynajmniej zasięgnąłbym opinii innego lekarza (Twojego onkologa), czy jest takie badanie możliwe w Twoim przypadku.

Pozdrawiam :)
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-01-07, 22:02   Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny
Soniu,

Odpowiem krótko na Twoje pytania:
Nowotwór o złośliwości G1 (czyli wysoce zróżnicowany) daje przerzuty. Zawsze, jeśli dostatecznie długo nie będzie leczony.
Następuje to jednak wolniej i względnie później, niż dla niższych stopni zróżnicowania (czyli dla wyższej złośliwości).
Nie jest możliwe dokładne określenie "po jakim czasie". Nie ma tu prostej zależności "matematycznej", że np. dla G1 jest to ileś-tam tygodni.

To ostatnie zależy od bardzo wielu innych czynników: rodzaju nowotworu, indywidualnych cechy organizmu, sposobu leczenia, i nie da się to dokładnie określić.
W diagnostyce i leczeniu onkologicznym konkretnego pacjenta bardziej istotne jest, czy w jego przypadku w chwili podejmowania diagnostyki i leczenia doszło, czy też nie, do przerzutów, a nie to, po jakim czasie od zachorowania do nich dojdzie - to ostatnie raczej interesuje naukowców i jest przedmiotem ich badań i prac.

Co do tego obrzęku, koniecznie musisz "męczyć" Twojego lekarza, i nie odpuszczaj.
To nie jest normalne, jednak trudno tutaj cokolwiek więcej powiedzieć bez wyników szczegółowych badań.
Myślę, że Twój doktorek powinien w tej kwestii wykazać większą dociekliwość i coś Ci zaordynować, co pozwoli wyjaśnić ich przyczynę i przeciwdziałać obrzękowi.

sonia21 napisał/a:
zaaplikowałeś mi :mrgreen: niezłą lekturę , ale dałam radę

Ani przez chwilę w Ciebie nie wątpiłem :) :uhm!:
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-01-05, 22:39   Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny
Soniu,

Moje oczywiste niedopatrzenie, że zapomniałem napisać tego podstawowego tłumaczenia.
Moja wina, przepraszam. _littleflower_
Oczywiście więc, że Twoje tłumaczenie jest jak najbardziej poprawne.

Nie potrafię natomiast powiedzieć, czy ten rodzaj raka - przewodowy inwazyjny, występujący wg różnych źródeł w ok. 50 do nawet 80 % wszystkich raków piersi - jest z nich w porównaniu z innymi najgorzej rokującym. Nie znalazłem takiej informacji.
O niewielkich różnicach rokowania pomiędzy poszczególnymi typami raków wewnątrzprzewodowych oraz naciekających mówi artykuł na forum Prosalute akapit Histopatologia gruczołu piersiowego.
Syntetyczne zestawienie i omówienie rodzajów nowotworów piersi zawiera też Wikipedia oraz www.echirurgia.pl.

Pozdrawiam.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-01-04, 22:57   Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny
Soniu, proszę bardzo (w Twoim tekście moje uwagi na zielono):

Zmiana usunięta w całości. Minimalny margines głębokości - 1,5 cm.
Operacja radykalna, bardzo dobrze. Margines wystarczający i bezpieczny.
Guz Carcinoma ductale invasivum : typus NOS gradus I modo Elston - Ellis ( 1+1+1 ) .
Stopień złośliwości histologicznej nowotworu G1 - bardzo dobrze.
W utkaniu guza obecna fibroplazja mikronaciekanie tkanki tłuszczowej .
Mówi o strukturze guza. Nie potrafię wypowiedzieć się, czy znacząco to coś zmienia w Twojej sytuacji.
Receptory estrogenowe - reakcja dodatnia w około 15 % jąder komórek nowotworowych. słaba ( PS 5 . IS 1 ) .
Receptory progesteronowe - reakcja w około 90% jąder komórek nowotworowych . silna ( PS 5 . IS 3 ) . MIB 1 - aktywność proliferacyjna około 2% .
Hormonozależność nowotworu: słaba ER i silna PgR - bardzo dobrze, jak zapewne już wiesz, pozwoli to na możliwość skorzystanie z dodatkowej możliwości hormonoterapii.
HER 2 - Hercep Test reakcja dodatnia na 1 + .
Również dobrze - nowotwór jest mniej agresywny (więcej: tutaj).
margines głęboki : bez utkania nowotworowego ,
wycinek skóry : Bez utkania nowotworowego .
margines dobrodawkowy : Bez utkania nowotworowego .
margines pachowy i górny : Bez utkania nowotworowego .
margines dolny : Bez utkania nowotworowego .
Wszystkie te wyniki są oczywiście pozytywne - oznaczają, że operacja miała charakter radykalny, cały guz został usunięty w obrębie zdrowych tkanek wokół, inaczej mówiąc: nie zostały gdzieś jego resztki w organizmie.
Węzeł wartownik - częściowo zabarwiony na zielono węzeł średnicy 1,8 cm.
Przebadano jeden węzeł chłonny . Utkania nowotworowego nie znaleziono .
Pozostałe węzły : znaleziono 1 węzeł chłonny bez utkania nowotworowego .
To mówi, że znaleziono węzeł wartowniczy, przebadano go i nie stwierdzono nowotworu, zatem jest bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że nie doszło do przerzutów nowotworu poza usunięty operacyjnie obszar guza.

Cytat:
Dlatego o tym piszę , że mam pewne wątpliwości , bardzo proszę o rozwianie ich albo potwierdzenie.
Pisałam wcześniej o wynikach z badania PET-CT i wynikach MRI , które było wykonane bez kontrastu, a oto do czego zmierzam [...] Pani doktor naprawdę znała się na rzeczy i stwierdziła , że badanie MRI jest nie wiarygodne ponieważ zostało wykonane bez kontrastu, że mogę to podrzeć i wyrzucić , że badanie PET- CT powinno być powtórzone , bo może być to jednak przerzut .

Niestety tutaj niewiele potrafię pomóc. Oczywiście badanie z kontrastem na pewno jest dokładniejsze, lepiej pokazuje i uwypukla strukturę badanego obszaru, jednak nie potrafię ocenić, czy ten obraz może, czy też nie, budzić jakieś podejrzenia co do tego, że gdyby go wykonano z kontrastem, to 'wyszłoby coś więcej'.

Cytat:
Chciałabym wiedzieć co to za guz i czy daje przerzuty?

Guz o nie określonym bliżej rodzaju (np. gruczolakorak - adenocarcinoma, czy inny), to powinno być podane w wyniku badania histopatologicznego.
Znamy natomiast jego stopień złośliwości, najniższy - G1.
Przerzuty daje każdy nowotwór złośliwy, więc Twój również.
Ale nowotwory różnią się zdolnością i szybkością przerzutowania. Twoje G1 oraz HER2:1+ są w tym przypadku czynnikami korzystnymi.

Na temat obrzęków limfatycznych, o które pytasz w ostatnim poście niewiele potrafię powiedzieć poza tym, byś zasięgnęła opinii onkologa, i że z pewnością nie jest to stan normalny, zwłaszcza, że w tamtych miejscach (ani w ogóle) nie miałaś usuwanych węzłów chłonnych, poza tymi dwoma oczywiście.

Pozdrawiam :)
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2010-11-25, 12:21   Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny
Przyłączam się do Twojej radości i gratulacji Jusi :-D

Oby więcej takich wieści było na tym forum.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron