1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi - wykluczenie przerzutu na płuca |
Richelieu
Odpowiedzi: 48
Wyświetleń: 19393
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-05-06, 14:10 Temat: Rak piersi - wykluczenie przerzutu na płuca |
olaczek napisał/a: | mam pytanie, jakie i co ile robi się badania? |
W Zaleceniach PUO (str. 131) czytamy:
Cytat: | Obserwacja po leczeniu
Obserwacja chorych po leczeniu pierwotnym obejmuje badanie kliniczne i badania dodatkowe.
Schemat badań klinicznych:
– pierwsze 2 lata – rytm co 3 miesiące,
– 2-5 lat – rytm co 6 miesięcy,
– powyżej 5 lat – co 12 miesięcy.
Schemat badań dodatkowych:
– mammografia – co 12 miesięcy (w przypadku chorych po leczeniu oszczędzającym – pierwsze badanie po 6 miesiącach, następnie po 12 miesiącach),
– inne badania (w tym, rentgenografia klatki piersiowej i biochemiczne badania krwi) – w zależności od indywidualnych wskazań,
– badanie ginekologiczne i cytologiczne – co 12 miesięcy (wykonywanie rutynowo badania ultrasonograficznego i biopsji endometrium nie jest zalecane, w tym również chorych leczonych uzupełniająco TAM). |
|
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-05-23, 20:47 Temat: Rak piersi - wykluczenie przerzutu na płuca |
olaczek napisał/a: | czytam te wyniki po kilka razy i ... chyba tempa jestem
zrobiłam skan, może ktoś w wolnej chwili zerknie? |
Nie wiem, czy w takiej wolnej,
właśnie jestem w trakcie malowania i odświeżania mieszkania - po godzinach
(spędzonych w pracy - m.in. na czytaniu forum - ),
ale zerknąłem - i ni w ząb na temat zróżnicowania nowotworu informacji znaleźć nie potrafię.
Ergo: zgłaszam swój akces do Klubu Bystrych Inaczej
Ponadto: wszystkie przebadane węzły chłonne mają wynik sine metastasibus = bez przerzutów nowotworu. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-05-21, 13:08 Temat: Rak piersi - wykluczenie przerzutu na płuca |
olaczek napisał/a: | Mam pytanie [...] |
W zasadzie prawie wszystko jest / bywa możliwe.
W Twoich wypowiedziach nie dopatrzyłem się mowy o stopniu złośliwości we fragmentach wyników, które cytujesz.
Jeśli chcesz posiadane zapisy dokładnie przeszukać, to podpowiem Ci, byś szukała informacji o stopniu zróżnicowania nowotworu lub po łacinie "differentiatum" albo coś podobnie zapisanego (lekarze różnie to opisują).
Może też być podany tylko symbol G z cyfrą albo "grade" (high / medium / low), ewentualnie Bloom-Richardson ...
Jest trochę różnych sposobów zapisu. |
|
|