Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak kory nadnercza z przerzutami |
Richelieu
Odpowiedzi: 73
Wyświetleń: 26395
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2011-07-01, 11:16 Temat: Rak kory nadnercza z przerzutami |
wronka napisał/a: | Dlaczego w niektórych przypadkach nie można znależć ogniska pierwotnego? |
Myślę, że odpowiedzi trzeba by szukać w charakterystyce tych nowotworów:
ognisko pierwotne trudne do wykrycia / nie dające łatwo obserwowalnych objawów
i jednocześnie tworzące drogą limfatyczną / krwionośną przerzuty.
Gdybyśmy znali pełną odpowiedź na to pytanie, prawdopodobnie bylibyśmy bliżej ograniczenia (może nawet wyeliminowania) tego zjawiska.
O takich nowotworach możesz przeczytać np. w tym artykule.
wronka napisał/a: | Jak nowotwór może dawać przerzuty do nadnerczy, wątroby, mózgu i płuc? |
Są to lokalizacje odległe, do których komórki nowotworowe z ogniska pierwotnego przedostają się naczyniami krwionośnymi lub limfatycznymi, tworzącymi sieć obejmującą praktycznie cały organizm.
Mechanizm tworzenia przerzutów jest szczegółowo przedstawiony w tej pracy. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2011-06-22, 07:08 Temat: Rak kory nadnercza z przerzutami |
Wronko,
Przyjmij moje serdeczne wyrazy współczucia
Wieczny odpoczynek ... [*] |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2011-05-26, 08:26 Temat: Rak kory nadnercza z przerzutami |
wronka napisał/a: | Obiło mi się kiedyś o jakiś zleceniach ale nie wiem za bardzo o co w tym chodzi, kto może, jak się to załawitwia i gdzie. |
Na temat transportu medycznego dużo informacji napisała DSS w tym poście. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2011-05-20, 09:34 Temat: Rak kory nadnercza z przerzutami |
Mam na myśli progresję guzów przerzutowych w mózgu, co zdają się sugerować te objawy neurologiczne. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2011-05-20, 08:30 Temat: Rak kory nadnercza z przerzutami |
wronka napisał/a: | Zachowanie taty zaczyna się zmieniać. Zrobił się bardzo nerwowy. I bardzo przeszkadza mu sztuczne światło. Nawet gdy lezy przy zgaszonym a widać smużkę z drugiego pokoju wydaje mu się , ze to u niego świeci. Coraz częściej się "wyłącza" i uciekają mu żrenice. |
Obawiam się, że to może oznaczać rozwój procesu przerzutowego,
szczególnie te wymienione przez Ciebie na końcu wypowiedzi objawy neurologiczne zdają się na to wskazywać.
Naświetlania guzów przerzutowych mogą zmniejszyć objawy i dolegliwości, niestety ma to charakter ograniczony czasowo.
Więcej na temat naświetlania OUN możesz przeczytać w tym poście DSS, z zastrzeżeniem, że dotyczy to guzów przerzutowych raka płuca, więc pomimo pewnych analogii (dlatego podaję ten link) sytuacji jednak innej od Waszej.
Pozdrawiam serdecznie
|
|