1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 8
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak gardła z przerzutami do węzłów chłonnych szyi
Richelieu

Odpowiedzi: 157
Wyświetleń: 73138

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2013-12-02, 11:03   Temat: Rak gardła z przerzutami do węzłów chłonnych szyi
sara napisał/a:
Onkolog skupia się na rejonie twarzoczaszki i miejsca wystąpienia przerzutu. Nie interesuje go reszta.

Jak dla mnie trochę dziwne podejście, zważywszy na podejrzenie nieznanego ogniska pierwotnego.
Nie zastanawiałaś się nad zmianą tego lekarza ?

sara napisał/a:
Bardzo proszę o podesłanie linków lub informacji nawet na pw odnośnie standardów leczenia raków o nieznanym ognisku pierwotnym.

Zacznij od lektury odpowiednich 'Zaleceń': http://onkologia.zaleceni..._pierwotnym.pdf
A dalej to już raczej pozostaje samodzielne kopanie w internecie na ten temat ...
Na pewno dużo więcej wiedzy można znaleźć w opracowaniach anglojęzycznych.
Richelieu

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2013-11-29, 14:50   Temat: Rak gardła z przerzutami do węzłów chłonnych szyi
sara napisał/a:
Mój onkolog mówi, że on raczej suplementami się nie zachwyca i nie poleca swoim pacjentom, ale jak ktoś chce w ramach rozsądku to faktycznie niektóre można spróbować.

I to zdanie (w tym podkreślenie ode mnie) uważam za najbardziej rozsądną radę.

sara napisał/a:
Tyle tylko, że jeśli taka sława jak prof Lubiński poleca...

Nie we wszystkim i nie zawsze nieomylny: http://dolinabiotechnolog...em-lubinski-10/

sara napisał/a:
Opinia jest, że nie ma wskazań bezwględnych są...względne. Wówczas należy obserwować i czekać. Tyle tylko, że jak będą bezwzględne to będzie pozamiatane...

Może przy kolejnej (i następnych) wizycie "obserwacyjnej" dalej drąż ten temat.
Naciskaj, narzekaj na dolegliwości, skoro są 'wskazania względne' to znaczy, że nie ma bezwzględnych przeciwwskazań,
w końcu może lekarz oceni, że warto poprawić Ci jakość życia i trwale wyeliminować te dolegliwości.

sara napisał/a:
Chodzi mi jeszcze o szczepienie przeciwko WZW. Czy Twoim/Waszym zdaniem powinnam je wykonać? Tak jak pisałam - lekarz rodzinny mówi nie.

Lekarzem nie jestem, wiedzy z zakresu biochemii - farmacji czy bakteriologii też nie mam,
moja rada w tej kwestii byłaby tylko bezpodstawnym wymądrzaniem się.
Skoro lekarz odradza, to zapewne nie bez przyczyny, ufałbym jego opinii (albo - w razie wątpliwości - skonsultowałbym się jeszcze z innym lekarzem).

sara napisał/a:
czy taki pacjent jak ja ( z kiepskimi parametrami i współistniejącymi chorobami a przy tym uczuleniowiec) bez szkody dla swojego zdrowia może się poddać szczepieniu. Może odezwie się ktoś kto poddał się szczepieniu po leczeniu i ma swoje doświadczenia?

To skomplikowany problem, raczej nie do oceny na internetowym forum.
Nawet jeśli ktoś miał podobnie, to każdy organizm jest inny, i nie da się tego odnieść wprost do Ciebie.
Podanie szczepionki jest zakażeniem osłabionym szczepem bakterii, myślę, że tylko lekarz może ocenić,
jak duże ryzyko jest z tym związane w przypadku osoby mającej współistniejące ograniczenia nie występujące u szczepiących się osób zdrowych.

sara napisał/a:
Dobrego dnia :)

Dobrego ! _littleflower_
Richelieu

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2013-11-29, 10:19   Temat: Rak gardła z przerzutami do węzłów chłonnych szyi
Doświadczenia to ja mam żadne, ale może warto byś porozmawiała o tym z kilkoma lekarzami.
Sprawa suplementacji diety jest przy tym dość prosta, wystarczy wysłuchać zdania 2-3 onkologów i powinnaś wiedzieć jak postąpić.

Gorzej ze wskazaniami do zabiegów ginekologicznych, tutaj warto poszukać bardziej doświadczonych lekarzy tej specjalności,
przy czym bardzo byłoby przydatne, by mieli także rozeznanie z dziedzin onkologii i endokrynologii,
i poprosić o głębszą ocenę: co radzą zrobić oraz dlaczego proponują takie lub inne rozwiązanie.

Jeśli odradzają wykonie bardziej radykalnych zabiegów, niech to uzasadnią i zaproponują odpowiednią terapię,
która będzie mogła zniwelować opisywane przez Ciebie dolegliwości do akceptowalnych rozmiarów.
Richelieu

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2013-08-29, 09:14   Temat: Rak gardła z przerzutami do węzłów chłonnych szyi
sara napisał/a:
Czy po leczeniu RTH jest sens robienia SCC?

Nie znalazłem opracowań dotyczących roli tego antygenu w leczeniu nowotworów głowy i szyi,
natomiast w tej pracy naukowej dotyczącej raka szyjki macicy znajdujemy następujące zapisy,
mogące być przydatne w odpowiedzi na postawione przez Ciebie pytanie:
Cytat:
Znaczenie i rola antygenu raka płaskonabłonkowego najlepiej poznano w raku szyjki macicy. W licznych badaniach wykazano, że antygen raka płaskonabłonkowego można wykorzystać w monitorowaniu raków płaskonabłonkowych o innym umiejscowieniu niż szyjka macicy. Dowiedziono przydatności tego markera w rakach płaskonabłonkowych głowy i szyi, przełyku, płuc oraz pochwy. Równocześnie zmusiło to badaczy do stwierdzenia, że antygen raka płaskonabłonkowego jest kolejnym antygenem towarzyszącym nowotworowi (TAA) i nie można go uznać za antygen swoisty tylko dla raka szyjki macicy. Dodatkowym dowodem na to, że antygen SCC może być uznany tylko za kolejny TAA jest jego zwiększona aktywność również w niezłośliwych nowotworach głowy i szyi oraz w licznych chorobach nienowotworowych.

Cytat:
Oznaczenie stężenia antygenu SCC przed rozpoczęciem leczenia może posłużyć do oceny wczesnych i odległych wyników leczenia chorych na raka szyjki macicy, ponieważ:
[...]
3) po radioterapii lub radio-chemioterapii normalizacja stężenia antygenu SCC trwa dłużej, ok. 14–21 dni od zakończenia leczenia. Jest to częściowo spowodowane opóźnieniem oczekiwanych efektów radykalności tego typu leczenia (czyli zabicia komórek nowotworowych energią jonizującą bądź skojarzoną radio-chemioterapią);
4) późna ocena stężenia antygenu SCC pozwala na monitorowanie odległych efektów leczenia i ewentualnej progresji choroby. Warunkiem prowadzenia takiego monitoringu jest wykonanie oznaczenia poziomu antygenu SCC przed rozpoczęciem leczenia;
5) wzrost aktywności antygenu SCC stwierdzany w kolejnych badaniach może wyprzedzić kliniczne i radiologiczne objawy nawrotu choroby o 2–5 mies. [3, 6, 13, 15–17, 24–26].

Piśmiennictwo
3. Kato H, Torigoe T. Radioimmunoassay for tumor antigen of human cervical squamous cell carcinoma. Cancer 1977; 40: 1621-8.
6. Ueda G, Inoue Y, Yamasaki M, et al. Immunohistochemical demonstration of tumor antigen TA-4 in gynecologic tumors. Int J Gynecol Pathol 1984; 3: 291-8.
13. Kornafel J. Antygen raka płaskonabłonkowego (SCC) w nowotworach narządów płciowych kobiet. Nowotwory 1994; 44: 44-51.
15. Markowska J (red.). Rak szyjki macicy. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 1999.
16. Avall-Lundqvist EH, Sjovall K, Nilsson BR, Eneroth P. Prognostic significance of pretreatment serum levels of squamous cell carcinoma antigen and CA125 in cervical carcinoma. Eur J Cancer 1992; 28: 1695-703.
17. Bae SN, Namkoong SE, Jung JK. Prognostic significance of pretreatment squamous cell carcinoma antigen in squamous cell carcinoma of the uterine cervix. Gynecol Oncol 1997; 64; 418-24.
24. Kornafel J, Błaszczyk J, Kornafel D. Diagnostic value of serum squamous cell carcinoma antigen (SCC-Ag) levels in uterine cervix cancer patients, Anticancer Research, Abstracts of the Fifth International Conference of Anticancer Research, October 17-22, Corfu, 1995; 1811, 1452.
25. Kornafel J, Błaszczyk J, Kornafel D. Prognostication of the uterine cervix cancer treatment results with pretreatment serum squamous cell carcinoma. (SCC-Ag) concentration, Abstracts, Tumor Markers: From Biology to Therapy, October 13-15, Athens 1995; 22.
26. Kato H, Morioka H, Tsutsui H, Aramaki S, Torigoe T. Value of tumor-antigen (TA-4) of squamous cell carcinoma in predicting the extent of cervical cancer. Cancer 1982; 50: 1294-6.

Przypuszczam, opierając się na treści pierwszego cytatu,
że wnioski 3) - 5) z drugiego cytatu można przez analogię odnosić do radioterapii nowotworów głowy i szyi,
jednak ocena zakresu ścisłości oraz granic tej analogii wykracza poza moje kompetencje
i powinna być przedmiotem dyskusji z Twoim lekarzem.

[ Dodano: 2013-08-29, 10:14 ]
sara napisał/a:
Melduję, że żyję co prawda nie ma zawsze kolorowo, ale uparłam sie podnieść statystyki. Grunt, że dycham i nawet czasami odczuwam też inne pragnienia.

:uhm!:
Richelieu

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2012-08-21, 08:28   Temat: Rak gardła z przerzutami do węzłów chłonnych szyi
sara napisał/a:
Stan po usunięciu przerzutowych węzłów chłonnych szyi po stronie lewej - usunięte w całości wznowy miejscowej nie stwierdza się.

Nie wymaga komentarza, tutaj wszystko jest w porządku.

sara napisał/a:
Po stronie lewej w zakresie tylnej i tylnobocznej ściany części krtaniowej gardła widoczna podśluzówkowa, uwypuklająca się do światła gardła i wpuklająca się do lewego zachyłka gruszkowatego patologiczna miękkotkankowa, hypodensyjna masa o max wym 10x13x19 mm ulegająca słabemu wzmocnieniu kontrastowemu-TU.

Zmiana guzowa (łac. tu[mor] = guz) wymaga wyjaśnienia jej charakteru (złośliwości), np. przez przebadnie wycinka,
i na tej podstawie oceny, jakie należy podjąć dalsze działania (w przypadku zmiany złośliwej: operacja / radio-, chemioterapia).
Richelieu

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2012-02-11, 20:14   Temat: Rak gardła z przerzutami do węzłów chłonnych szyi
Różne badania, podobnie jak różne nowotwory, mają różne specyfiki, co skutkuje tym, że nie zawsze i nie we wszystkich badaniach widać to samo i tak samo jednoznaczny obraz.
Stąd czasem wyniki bywają niejednoznaczne i wymagają potwierdzenia.
Medycyna niestety jest znacznie bardziej skomplikowaną nauką niż matematyka czy nawet fizyka, gdzie niemal wszystko jest jasne i logiczne.
Richelieu

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2012-02-11, 16:31   Temat: Rak gardła z przerzutami do węzłów chłonnych szyi
Gazda napisał/a:
No cóż... z dużym prawdopodobieństwem określono ognisko pierwotne...

Tak jest. Tutaj:
sara napisał/a:
W dnie lewego dołka przednagłośniowego patologiczne ognisko pierścieniowatego wzmocnienia kontrastowego wlk 9x7x4 mm, bez objęcia nagłośni i tkanki tłuszczowej przestrzeni przednagłośniowej- ognisko pierwotne?

Gazda napisał/a:
teraz jak rozumiem powinni pobrać z niego wycinek, w celu weryfikacji badania obrazowego...

Też tak sądzę.

I zaplanować leczenie potwierdzonego ogniska pierwotnego oraz przerzutowo zajętych węzłów chłonnych:
sara napisał/a:
W piętrze środkowym i górnym szyi po stronie lewej w otoczeniu naczyń szyjnych i pod mięśniem MOS pakiet kilku (około ośmiu) patologicznych węzłów chłonnych (max do 25 mm, o niejednorodnym wzmocnieniu kontrastowym) sugerujących meta.
Richelieu

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2012-02-02, 20:38   Temat: Rak gardła z przerzutami do węzłów chłonnych szyi
sara napisał/a:
Czytałam o profesorze Składowskim. Chciałabym do niego trafić...Jak? Przyjmuje prywatnie?

Na szybko udało mi się wygoglać ten kontakt: http://www.io.gliwice.pl/kontakt.php?kat=2
Cytat:
I Klinika Radioterapii

Kierownik
prof. dr hab. n. med. Krzysztof Składowski
(32) 278 83 29

Możesz spróbować tam się dodzwonić, albo pytać o kontakt w Instytucie (tel. u góry podanej strony).

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron